CHP’li Emir: İktidar kadro talebine gözünü kapatıyor, engellileri oyalıyor!

CHP’li Emir: İktidar kadro talebine gözünü kapatıyor, engellileri oyalıyor!
16 Kasım 2021 09:54

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kamuda yaklaşık 45 bin dolayında engelli personel açığı bulunmasına karşın, iktidarın atamaları geciktirerek engellileri oyaladığını söyledi. Emir, “Engellilere tahsis edilmiş boş kadrolar tek seferde doldurulmalıdır. Bunun için kamuya memur kadrosunda tek seferde en az 20 bin engelli personel alınmalıdır” dedi.

 

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kadro bekleyen engellilerin taleplerine ilişkin yazılı açıklama yaparak, “İktidar, milyonlarca engellinin çalışma hakkıyla ilgili taleplerine gözünü ve kulağını kapatmıştır” dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın, “Kamu kurum ve kuruluşlarımızdan engelli ihtiyacı için ihtiyaç kotalarını topluyor ve eğer yeterli sayıya ulaşırsak 2021 yılının sonunda veya 2022 yılı başında engelli atamalarını da yapmak istiyoruz” sözlerini eleştiren Emir, şunları söyledi:

 

 

“Engelli kamu personel atamasının yapılmasının neden zorunlu olduğunu defalarca anlatmamıza rağmen ne yazık ki İktidar, engellilere sırtını dönmüş ve talepleri duymamazlıktan gelmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2021/Eylül dönemi verilerine göre kamuda memur ve sözleşmeli personel kadrosunda toplam 3 milyon 516 bin 538 kişi çalışmaktadır. Buna göre, kamuda memur ve sözleşmeli kadrosunda çalıştırılması gereken engelli sayısı 105 bin 496 olması gerekirken çalıştırılan engelli sayısı 60 bindir. Saray’ın açıkladığı veriler, engellilerin taleplerindeki haklılığı ortaya koymaktadır.

 

 

Engelliler onuruyla çalışmak istiyor

 

 

Resmi verilere karşın İktidar, engelli istihdamında iyi durumda olunduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Artık yöneticiler; rakamları, oranları kullanarak, engellileri oyalamaktan vazgeçmelidir. Kamu kurumlarında engelliler için belirlenmiş kotalar sadece engelliler için kullanılmalıdır. Engellilere tahsis edilmiş boş kadrolar bir an önce doldurulmalıdır. Bunun için kamuya memur kadrosunda tek seferde en az 20 bin engelli personel alınmalıdır. Memur kadrosu için belirlenmiş olan yüzde 3 kotası en az yüzde 6’ya çıkartılmalıdır. Her kurumun kamu personel alımında alınan personel sayısının en az yüzde 6’sı kadar engelli kamu personeli alımı aynı anda yapılmalıdır. Engellilerin istihdamında eğitim, liyakat vb durumlar esas alınmalı ve engellilerin niteliksiz işlerde istihdamından vazgeçilmelidir.

 

 

Engellilerimizin talepleri; karşılanamaz, zor veya olanaksız istekler değildir. İnsan onuruna yaraşır yaşam sürebilmelerinin asgari şartlarıdır. Engellilerin yoksulluktan, açlıktan ve başkalarına bağlı yaşamaktan kurtulabilmesinin tek yolu taleplerinin karşılanmasıdır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde; hangi tarihte alım yapılacağının, hangi kadroda kaç engellimize kamuda istihdam olanağı sağlanacağının net olarak açıklanmasını bekliyoruz.”