CHP’li Altay: Onların duyduğu tek sorun ideoloji sorunudur

CHP’li Altay: Onların duyduğu tek sorun ideoloji sorunudur
24 Eylül 2013 10:48

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türk Eğitim sisteminde “yozlaşmanın ve nitelik ve nicelik kaybının” en çok yaşandığı bir dönemde olunduğunu belirterek, “Başbakan ve Milli Eğitim Bakanları bu sorunları görmemekte ve duymamaktadır. Onların duyduğu tek sorun ideoloji sorunudur. Siyasete, camiye, stadyumlara soktukları ideolojilerini eğitim sitemine sokarak bu ülkenin temel dinamiklerini yok sayanlar hak ettiği karşılığı ilk önce öğrenci ailelerinden ve velilerden alacaktır” dedi.

 

 

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Altay, Başbakan Erdoğan’ın kendi ideolojik dayatmalarını eğitim sitemine empoze etmeye çalıştığını iddia ederek şöyle devam etti:

 

“Bir okul türünün tercih edilmesi için yapılan dayatma boyutuna varan çalışmalar, Milli Eğitim Bakanlığının ders seçimleri ekranlarında (e-okul sistemi) ‘çocuğunuzu imam-hatip ortaokuluna vermek ister misiniz’ butonları, keza aynı ders seçim ekranlarından tercih sayılarını 10’a çıkarmak (14 dersin 3 tanesi seçilebilecek ve 10 dersin içinde yer alacağı için genellikle din dersleri programları idarece belirlenecek) sistemin kendi yanlılığının göstergesi iken Başbakanın 4+4+4 sistemini ‘siz istediniz biz yaptık’ demeci ve ‘seçmeli derslerde din derslerini seçin’ mesajı ülkemiz eğitim sisteminin geldiği noktaya bakıldığında kaygı vericidir. Ülke çocuklarının özgür iradeleriyle siyer derslerini seçmesi ve onları öğrenmesi kadar doğal bir tercih olamaz. Ancak asıl sorun Başbakan ve Milli Eğitim Bakanlarının yıllardır görmediği ve görmek istemediği nitelik ve nicelik sorunlarıdır.

 

Bunun dışında temel sorun eğitim siteminin kalite sorununun had safhaya ulaşmasıdır. Eğitim hizmetlerine erişimin hala sağlanamaması, eşitlikçi bir eğitim alt yapısının kurulamaması, öğretmen istihdamının ve dağılımının yetersizliği gibi temel sorunlar, yıllardır çözülemeyen nitelik sorununun büyümesine neden olmuştur. Uluslararası göstergeler ve yurt içi veriler bunu net bir biçimde ortaya koymaktadır.

 

Türk Eğitim sistemi en çok yozlaşmanın, nitelik ve nicelik kaybının en yoğun bir şekilde yaşandığı bir döneminden geçmektedir. Bu ülke çocuklarının sınavlarla, okullara erişimle ve gelecek kaygıları ile çocukluklarını ve gençliklerini yaşayamadığı bir dönemi siyasal yönlendirme ile baskı altına alma çabaları eğitim sistemini tepeden tırnağa bozmuştur.

 

Başbakan ve Milli Eğitim Bakanları bu sorunları görmemekte ve duymamaktadır. Onların duyduğu tek sorun ideoloji sorunudur. Siyasete, camiye, stadyumlara soktukları ideolojilerini eğitim sitemine sokarak bu ülkenin temel dinamiklerini yok sayanlar hak ettiği karşılığı ilk önce öğrenci ailelerinden ve velilerden alacaktır.”