CHP’li Akın: Türkiye’nin enerji enflasyonu Avrupa’nın 3 katı!

CHP’li Akın: Türkiye’nin enerji enflasyonu Avrupa’nın 3 katı!
14 Eylül 2022 15:05

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaklaşan kış ayları öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in artan enerji fiyatları konusunda “Böyle bir artışın yaşandığını ben hatırlamıyorum” açıklamasında tepki gösterdi.

 

 

CHP’li Akın, yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları dile getirdi:

 

 

TÜRKİYE’DEKİ ARTIŞIN NEDENİ İKTİDAR POLİTİKALARI

 

 

Kara kış öncesi vatandaşlarımız enerji faturalarında art arda yapılan zamlar nedeniyle nasıl ısınacaklarını kara kara düşünüyor. Temel bir ihtiyaç olan ısınmayı Türkiye’de lüks hale getiren, vatandaşlarımızı kış aylarında yorgana mahkûm eden iktidar şimdi de sebep olduğu fiyat artışlarından yakınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’in, Türk Lirası’ndaki olağanüstü değer kaybını yok sayarak Türkiye’deki fiyat artışını uluslararası dengelere bağlaması tamamen kamuoyunu aldatmaya yöneliktir. Türkiye’deki enerji fiyatlarının artışının temel sebebi iktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Türk Lirası’ndaki değer kaybıdır.

 

 

BAKANLIK YAKINMA DEĞİL, ÇÖZÜM ÜRETME MAKAMIDIR

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Böyle bir artışın yaşandığını ben hatırlamıyorum” diyerek fiyat artışındaki sorumluluğunu üzerinden atma çabası da manidardır. İktidar yakınma makamı değil, çözüm üretme makamıdır. Vatandaşların daha geçen kış tek bir odada kombiyi en düşük seviyede yaktığı bir ortamda doğalgaza bir yıl olmadan toplam dört defa zam yapılırken; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın fiyat artışından yakınmak yerine, çözüm üretmesi gerekmektedir.

 

YANLIŞ POLİTİKA NEDENİYLE FİYATLAR ARTTI

 

İktidar konutlarda kullanılan doğalgazda sübvansiyon olduğunu dile getirirken; kış öncesi konut doğalgaz tarifesine yüzde 165’i bulan oranda zam yapmıştır. Benzer bir şekilde konutlarda elektrik fiyatlarında da yüzde 200’e varan zamlar yapılmıştır. Türkiye’de doğalgaz arzının neredeyse yüzde 80’i AK Parti iktidarı öncesinde imzalanan uzun vadeli anlaşmalar kapsamında makul fiyatlarla sağlanmaktadır. AK Parti pandemi dönemindeki uyarılarımızı dikkate almadığı için bugün yaklaşık 11 milyar metreküp büyüklüğündeki doğalgazı spot piyasadan alarak ortalama fiyatın artmasına neden olmuştur.

 

 

TÜRKİYE’DEKİ ENERJİ ENFLASYONU AVRUPA’NIN 3 KATI!

 

İktidarın her fırsatta fiyat artışının yaşandığını savunduğu Avrupa bölgesinde enerji enflasyonu ortalama yüzde 38,3 olurken, Türkiye’de enerji enflasyonu yüzde 142,6 olarak hesaplanmaktadır. Buna göre Türkiye’deki enerji enflasyonu Avrupa’nın 3 katına ulaşmış durumdadır. Başka bir deyişle Avrupa’da ülkeler kendi vatandaşlarına enerjide yaşanan artışı yansıtmazken, Türkiye ise doğrudan yansıtmaktadır. Türkiye’nin enerji buhranının asıl sebebi AK Parti iktidarıdır. İktidarın temelsiz ve uydurma bir ekonomi politikası ve beraberinde enerji politikaları Türkiye’yi enerji enflasyonu liginde lider yapmıştır.