Bu vartayı atlattık ama seçim sandığı sorunu var

Bu vartayı atlattık ama seçim sandığı sorunu var
6 Mayıs 2013 01:00

Anayasa vartasını şimdilik atlattık sayılır.

Safile USULU H&H YORUM

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaları 2 ay daha uzatıldı.

Bu şu anlama geliyor…

Erdoğan şu anda ne yapacağını bilmiyor, bu nedenle yapacak başka birşey de yok.

Ayrıca, masadan kalkan parti olmamak için de süreyi uzattırdı.

Bu komisyondan asla uzlaşma çıkmayacağını biliyor ama dediğim gibi başka yapacak birşeyi de olmadığı için şu anda süreyi uzattırarak zamana yayıyor olayı.

Ondan sonrası için de şu anda bir planı yok, önünü göremiyor.

Şimdi süre 2 ay uzatıldı ve 2 ay sonrasında Meclis yaz tatili başlayacak.

Yani, anayasa işi önümüzdeki ekime kadar askıda.

Ondan sonrasını konuşmak için ise, henüz erken ancak çok kısaca şu söylenebilir ki…

Erdoğan için başkanlık hayalini bırakmaktan başka bir yol yok.

Hatta birçok konuda yol yok.

Ama bunları sonra konuşuruz.

27.08.2010 TARİHLİ HABERİM

Anayasa vartasını atlattık ama bir başka çok çok önemli varta var.

Seçim sandığı güvenliği.

Şimdi bu konuya ilişkin 27.08.2010 tarihli bir haberimi aktaracağım…

Haberi seçim sandığı konusunda uzman herkesin dikkatine sunmak istiyorum…

“Türkiye’de uygulanmaya başlanan bilgisayarlı seçim sisteminin güvenli olmadığı yönündeki iddialar tartışılmaya devam edilirken aynı sistemin Almanya’da reddedildiği ortaya çıktı. Federal Alman Seçim Bürosu Safile Usul’a yaptığı açıklamada oy sahteciliğine yol açacağı gerekçesiyle sistemin 2009’da reddedildiği ifade edildi.”

Türkiye’de seçim sonuçları ilçelerde sayıları birleştirme aşamasında bilgisayara verilerek toplanıyor. Almanya’nın 2009’daki federal seçimlerde bizdeki bilgisayar ile oy sayısını belirleme sistemini güvenliksiz olduğu ve oy sahteciliğine yol açacağı gerekçesiyle reddettiğini öğrenince Federal Alman Seçim Bürosu Başkanlığı’nı aradık. Federal Alman Seçim bürosunun konuya ilişkin anlattıkları bizdeki durumun vahametini ortaya koydu. Federal Alman Seçim Bürosu Başkanlığı’nın yaptığı açıklamalar şöyle:

BİLGİSAYARLI SİSTEMİ BİZ REDDETTİK

“Almanya 2009 Federal Seçimlerinde oyların bilgisayar yoluyla toplanması ve sonuçların bu yolla hesaplanması gündeme geldi. Bu konu tartışıldı ve sonuç olarak bilgisayarlı sistemin oy sahteciliğine yol açacağı görüşü hakim geldi.

ALMAN ANAYASA MAHKEMESİ DE REDDETTİ

Konu hatta Federal Alman Anayasa Mahkemesi’ne intikal etti. Federal Alman Anayasa Mahkemesi konuyu inceledikten sonra kesin bir hüküm verdi. Bu hükme göre Almanya’da seçimlerden sonra yapılacak oy hesapları bilgisayar ile yapılamaz. Anayasa Mahkemesi klasik yöntemlerin kullanılmasına devam edilmesini karara bağladı.

BİLGİSAYAR SADECE YARDIMCI BİR EK SİSTEM, ASIL SİSTEM DEĞİL

Federal Almanya’da çok sıkı bir seçim sayım sistemi var. Bu sistem birbirine paralel yürüyen çok sayıda kontrol sisteminin iç içe geçmiş halinden oluşuyor. Mahalle veya köylerde sandıklara atılan oylar orada bulunan ve tüm siyasi partilerin temsil edildiği kurullarca ortak olarak sayıldıktan sonra ilçe düzeyine, ilçe düzeyinden şehir düzeyine, şehir düzeyinden eyalet düzeyine, son olarak da Federal Seçim Bürosu Başkanlığı’na geliyor.

TÜM AŞAMALARDA TÜM SİYASİ PARTİLERİN BULUNMASI ŞART

Tüm bu düzeylerde her siyasi partiden temsilci olmak zorunda. Yoksa sayım yapılamıyor. (Safile Usul’un notu: Türkiye’de ilçe düzeyinde tüm siyasi partilerin bulunması şartı yok, sadece mahalle ve köy sandıkları düzeyinde diğer siyasi parti temsilcilerinin bulunması şartı var)

BİLGİSAYAR KÜÇÜK BİR PARALEL YARDIM SİSTEMİ

İlçe, şehir düzeylerinde oylar sayılırken bilgisayar yardımı bilhassa da ilk ve kesin olmayan seçim sonuçlarını erken yansıtabilmek amacıyla kullanılıyor. Ancak bu sayımlar seçim sonuçlarının kesin tespitine yönelik değil. Kesin seçim sonucu tespiti için ilçe, şehir, eyalet ve federal düzeyde her partiden oluşan kurullar elle sayım yaparak elle toplam işlemi yapıyor.

SEÇİM BÜROSUNUN ÜSTÜNDE SİYASİ PARTİLER KURULU VAR

Bütün bu birbirine paralel yürüyen çok kontrollü sayım ve sonuç sisteminin yanı sıra, bir de Federal Seçim Bürosu’nun sonuçlarını kontrol eden ve tüm siyasi partilerden oluşan bir kurul var. Federal Seçim Bürosu sonuçları bu kurula teslim ettikten sonra bu kurul tüm oy zincirini yeni baştan ve klasik sayım yöntemiyle yeniden kontrol ediyor.”

NOT: TÜRKİYE’DE PARALEL ZORUNLU KONTROL SİSTEMLERİ YOK

Türkiye’de ise, her aşamada tüm siyasi parti temsilcilerinin sayım ve toplamada bulunma şartı olmamasının yanı sıra, paralel olarak yürüyen birden fazla zorunlu kontrol sistemi yok. Seçim sonuçlarına güveni azaltan faktör de bu zaten.


Yazarın Son Yazıları:
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz