‘Asıl fesat adalete karıştırılıyor’

‘Asıl fesat adalete karıştırılıyor’
20 Ocak 2023 09:08

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Danıştay 1. Dairesi’nin İçişleri Bakanlığı’nın Beylikdüzü Belediyesi’ne yönelik beş ihale için verdiği soruşturma izni kararını doğrudan kaldırdığını belirttiği bugünkü yazısında, “Ancak Danıştay, beş ihale ile benzer nitelikteki dördüncü ihale için akıl almaz bir yöntem benimsedi” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “ihaleye fesat karıştırmaktan” suçlandığı ihalenin detaylarını aktaran Saymaz, “Bakmayın İmamoğlu hakkında ihaleye fesat karıştırmaktan dava açıldığına. Varsa eğer bir fesat, ihaleye değil, adalete karıştırılıyor asıl” dedi.

 

 

Söz konusu Beylikdüzü Belediyesi’nin 2015’te açtığı “Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi” ihalesinin detaylarına ilişkin bilgi veren Saymaz, şu bilgileri aktardı:
“Karara üye hakim Mevlüt Atbaş itiraz etti. Atbaş, İmamoğlu’na isnat edilen suçların üst yönetici olarak denetim ve gözetim görevini yerine getirmeyerek, usulsüzlüğün tespitini sağlamamak ve görevlerini ihmal edenlere işlem yapmamak anlamına geldiğini kaydediyor. Bu suçun görevi kötüye kullanmak kapsamına girdiğini, ihaleye fesat karıştırma ve suça iştirakle bir ilgisinin bulunmadığını kaydediyor. Atbaş, İçişleri Bakanlığının soruşturma izni verilmesine ilişkin kararının Danıştay 1. Dairesi tarafından kaldırıldığını vurguluyor. Görev sebebiyle verilen soruşturma izinlerinin kaldırılmasıyla bu suçlar için ceza soruşturması yapılamayacağını ve savcılıklarca tesis edilecek bir işlemin olmadığını kaydediyor. Atbaş, ‘Soruşturma izni kaldırılan bir kararın savcılığa gönderilmesi yasal düzenlemeye aykırıdır’ diyor.”

Savcılığın bildiğini okuduğunu söyleyen Saymaz, “Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı bu dosyayı bilirkişiye verdi. Bilirkişi 4 Temmuz 2022’de savcılığa sunduğu raporunda, ihaleye fesat karıştırıldığını, kamunun 250.086,50 TL zarara uğratıldığını ileri sürdü. Savcılık bu rapor doğrultusunda İmamoğlu ve altı belediyeciye ihaleye fesat karıştırmak suçundan üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. İddianamede, İmamoğlu’nun üst yönetici olarak denetim ve gözetim görevlerini yerine getirmediği iddia ediliyor” diye yazdı.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.