Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan ilginç itiraf!

Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan ilginç itiraf!
26 Mart 2012 13:29

Anayasa’da değişiklik yapılmak istenmesinin nedenin Anayasa Mahkemesi’nin hukuku iyi yapamamasından kaynaklandığını ifade eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Eğer Anayasa Mahkemesi üretimini iyi yapabilseydi, belki bugün Anayasa değişikliği gibi bir tartışmamız olmazdı” dedi. Kılıç, Anayasa’da belli maddelerin değiştirilemeyeceğini, gündem de olan 174 maddede değişiklik yapılabileceğini söyledi.

Anayasa’da değişiklik yapılmak istenmesinin nedenin Anayasa Mahkemesi’nin hukuku iyi yapamamasından kaynaklandığını ifade eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Eğer Anayasa Mahkemesi üretimini iyi yapabilseydi, belki bugün Anayasa değişikliği gibi bir tartışmamız olmazdı” dedi. Kılıç, Anayasa’da belli maddelerin değiştirilemeyeceğini, gündem de olan 174 maddede değişiklik yapılabileceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Anayasal Hak İhlalleri ve Bireysel Başvuru Konferansı”na katıldı. İstanbul Aydın Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, konferansta yaptığı konuşmada, yargı mensuplarının konuşurken hata yapmaktan korktukları ve görevlerine bir zarar gelmesinden endişelendikleri için konuşmayı sevmediklerini belirtti. Yüksek bir mahkemenin başkanı olarak düşüncelerine sansür uygulayarak konuşacağını belirten Kılıç, “Gönül isterdi ki daha uygun daha rahat bir ortamda sohbet edelim ama görevim gerektirdiği hassasiyet bunu zorunlu kılıyor. Şu anda mahkeme olarak mayın tarlasında yürüyoruz. Ne zaman hangi mayının patlayacağı belli olmaz” dedi. Açıklamaya göre Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

“Anayasa’nın ilk bölümde bu ülkenin kimliği yazıyor. Buna göre o devlet içinde bulundurduğu insanları yönetmek zorundadır. Ondan sonraki bölümde temel hak ve özgürlüklerden bahsedilir. Temel haklar, ekonomik haklar ve sosyal haklar olmak üzere 3 bölüm görülmektedir. Bu bölümden sonra yasama, yürütme ve yargıdan bahsedilir.”

 
-“ANAYASA’DA BELLİ MADDELER DEĞİŞTİRİLEMEZ”-

 

Anayasa’nın temelde insan onurunu koruma organizasyonu olduğunu belirten Kılıç, yasamanın, yürütmenin ve yargının insan onurunu korumak, yüceltmek için var olduğunu ve çalıştığını kaydetti. Tüm erklerin arkasında insan unsunun bulunduğunu ifade eden Kılıç, Anayasa değişikliği çalışmalarına değinerek, Anayasa’da belli maddelerin değiştirilemeyeceğini, gündemde olan 174 maddede değişiklik yapılabileceğini söyledi.

 Anayasalarda çeşitli normların koyulduğunu, önemli olanın bunları yürürlüğe koyacak hukukçular olduğunu belirten Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, “Eğer hukukçular gereği gibi o normların içini doldurmuyorsa özgürlükten bahsedemeyiz” dedi.

 
-“ANAYASA MAHKEMESİ ÜRETİMİNİ İYİ YAPABİLSEYDİ, BUGÜN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ TARTIŞMAZDIK”-

 
Anayasa’da değişiklik yapılmak istenmesinin nedenin Anayasa Mahkemesi’nin hukuku iyi yapamamasından kaynaklandığını ifade eden Kılıç, “Eğer Anayasa Mahkemesi üretimini iyi yapabilseydi, belki bugün Anayasa değişikliği gibi bir tartışmamız olmazdı. Bireylerin kutsallarıyla bireyler arasına devlet girdi. Devlet kendi geleceği adına bu kutsalları koruması altına aldı. Demokrasi sosyal problemlerimize çare bulma tarafıdır. Eğer bunu hayata geçirememişseniz demokrasiden bahsedemezisiniz. Biz demokrasinin hoşgörüsünü, çoğulculuğunu ve katılımcılığını evrenselleştirme sureti ile halkımıza sunmalıyız. Bu görev de parlamentonundur. Eğer parlamento uygulayamıyorsa bu iş Anayasa’nındır” değerlendirmesinde bulundu.

 
-“HUKUK FAKÜLTELERİNİN DURUMUYLA İLGİLİ CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPILMALI”-

 

Genel doğruların tartışıldığı, sorgulandığı ve gerçekten gerçeğe yaklaşma konusunda büyük çabaların sarf edildiği yerler olan üniversitelerde, gençlerin sorgulayan, eleştirel bakan bireyler olarak yetişmesinin temel hedef olduğunu belirten Kılıç, hukuk fakültelerinin üniversitelerin en önemli fakülteleri olduğunu, hukuk fakülteleriyle tıp fakülteleri arasında pek de fark göremediğini kaydetti. Tıp fakültelerinin de hukuk fakültelerinin de doğrudan insanla ilgilendiğinin altını çizen Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
 

“Hukuk fakülteleriyle ilgili eleştirel bir şeyler söylemem gerekiyor. Geçen gün Anayasa Mahkemesi olarak bir sınav açtık. Raportör yardımcıları almak istedik. 3 bin kadar mezun öğrencimiz başvuru yaptı ve bu arkadaşlarımızdan barajı geçen arkadaşlarımızın sayısı sadece 185’dir. Biz 185 kişi arasından 45 kişi seçecektik, ancak öyle olmadı. 185 arkadaşımızdan sadece 26 tane bulabildik. Buradan yola çıkarak hukuk fakültelerinin durumuyla ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyim.”

 
-“EKONOMİST OLMAM YADIRGANIYOR”-

 

Haşim Kılıç, bir ekonomist olmasının Anayasa Mahkemesi’nin başında olmasına engel teşkil etmediğini belirterek, “Ben bir ekonomistim ancak Anayasa Mahkemesi’nin başındayım. Yadırganan bir tablo olabilir ama ben iki dönemdir Anayasa Mahkemesi’ne başkanlık yapıyorum. Geçtiğimiz seçimlerde arkadaşlarım tekrar beni bu göreve layık gördüler” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin içinde ekonomi, sosyal hayat ve hayatın içinden birçok unsur bulunduğunu ifade eden Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin her çeşit insandan oluştuğunu, kurumun başkanın hukuk fakültesi dışından biri olabileceğini kaydetti. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise iş hayatındaki, ekonomideki aktörlerle üniversitenin iyi bir ilişki kurduğunu ve onların ihtiyaçlarına göre bölüm açtıklarını, ders açtıklarını belirtti. Konferans sonrasında Haşim Kılıç’a Mustafa Aydın plaket takdim etti.