Ergenekon'da 13 Aralık duruşmasının görüntüleri basına böyle sızdı

Ergenekon'da 13 Aralık duruşmasının görüntüleri basına böyle sızdı
23 Şubat 2013 00:10

13 Aralık 2012 günü Silivri tarihi anlara tanıklık etmişti.

Ergenekon ve Balyoz gibi davaları ve yaşanan hukuksuzlukları protesto etmek isteyen binlerce kişi Silivri Ceza Evi Kampüsü önünde toplanmış, barikatlar yıkılmıştı. Dışarıdaki eylemcilere biber gazıyla müdahale edilirken mahkeme salonunda ise avukatların üzerine robocoplar gönderilmiş ancak avukatlar tarihi bir direniş sergilemişlerdi.

Ulusal Kanal 13 Aralık günü Silivri’de mahkeme salonundaki o anların görüntülerine ulaştı.

Ulusal Kanal’ın ulaştığı görüntülerde, avukatlar beyanda bulunmak için söz talep ediyor, ancak
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, söz isteyen avukatları bağırarak susturmaya çalışıyor.

Özese, duruşma tutanaklarına “söz isteyen avukat yok” ifadesini yazdırmak istiyor. Bu durum avukatların olduğu kadar izleyicilerin de tepkisini çekiyor.

Çabalar sonuç vermeyince Özese, çareyi jandarmayı göreve çağırmakta buluyor. Jandarma savunma avukatlarının önüne etten duvar örüyor.

Saatlerce süren mücadele sonuç veriyor. Avukatlar, söz almayı başarıyorlar. Başkan, tüm avukatları temsilen bir kişiye, emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün avukatı Zeynep Küçük’e, sadece 5 dakikalığına söz veriyor.

“7 Günlük yasal süreye uymuyorsunuz. Robocoplarla burdan avukatları çıkartılması tehditini mahkeme heyeti olarak avukatların üzerinde bir tehdit unsuru olarak kullanıyorsunuz. Burada söz isteyen avukatların karşısına 8 tane jandarmayla gözdağı vermeye çalışıyorsunuz. Kamuyu yok sayarak, salondan atarak adil bir yargılama yaptığınızı iddia ediyorsunuz. Dışarıdaki kalabalıktan korkarak, yüzbinleri yok sayarak, buradaki seyircileri salondan atarak, buradaki avukatları salondan atarak yargılama yapamazsınız.”

Ve Küçük’ün mikrofonu 5 dakikalık süre bile bitmeden kapatılıyor.

Mahkeme Başkanı Özese, avukatlara söz vermeme kararlığını anlatmak isterken, hukuk tarihine geçecek bir açıklamaya imza atıyor.

“Avukatlar bakın, Avukat Ahmet Bey… Avukatlar her duruşmada konuşamaz…”


“Avukatlar her duruşmada konuşamaz”
sözlerine avukatlarla, izleyiciler bu sözlere alkışlarla ve sıralara vurarak tepki gösteriyor. Hakimler, yeni birleşen iddianameyi okumak istiyor ancak, avukatların direnişi bir türlü kırılamıyor.

Mahkeme Başkanı ise çareyi gene jandarmalardan yardım istemekte buluyor. Avukatların salondan çıkarılması için jandarmaya talimat veriliyor.

Bu talimat avukatından milletvekiline, gözlemcisinden izleyicisine tüm salonun ayaklanmasına neden oluyor…

Salondaki direnişi bir türlü kıramayan heyet, duruşmaya ara vermek zorunda kalıyor…

kaynak: ulusalkanal.com.tr