Yılan hikayesine dönen maske dağıtımı Meclis gündeminde!

Yılan hikayesine dönen maske dağıtımı Meclis gündeminde!
22 Nisan 2020 14:32

Hükümetin, yaklaşık 1 aydır çözüm üretmeye çalıştığı ancak hikayesine dönen maske dağıtım konusu, Meclis gündemine taşındı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

Emir, ülkemizde ilk COVİD 19 vakasının görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden bu yana siyasi iktidarın, toplum sağlığını derinden etkileyen koronavirüs ile ilgili alınması gereken önlemleri almakta ya çok geç kaldığını ya da gündemine dahi almadığını söyledi. Virüsün yayılmaması için alınması gereken tedbirlerin başında, maske temini geldiğini belirten Emir, AKP’nin bu konuda yetersiz kaldığını, belirterek şu ifadelere yer verdi:

 

 

“6 Nisan 2020’de vatandaşa maske dağıtılacağı, bir gün sonra 7 Nisan’da kesinlikle parayla satılmayacağı, PTT tarafından dağıtılacağı şeklinde açıklamalar yapılmıştır. Daha sonraki süreçte, 14 bin PTT çalışanıyla bu işin altından kalkılamayacağı anlaşılmış, başvuru yapan vatandaşların mobil (cep) telefonlarına gönderilecek kod ile eczanelerden temin edilmesi yoluna gidilmiştir. Aradan geçen 15 günlük sürede de dağıtım gerektiği gibi yapılamamış, gerekli titizlik ve sürat sağlanamamıştır.”

 

Maskelerin standardizasyonunun nasıl olacağı konusunda da basın yayın organlarında birçok değişik bilgi dolaştığını, maskelerin kalitesiyle ilgili şikayetlerin farklı mecralarda dile getirildiğini, ayrıca maskelerin çok ince olduğuna, üst tarafında bulunması zorunlu olan telin olmadığına, lastiklerinin kısa tutulduğuna ve hemen koptuğuna yönelik şikayetlerin de tarafına ulaştığını belirten CHP’li Emir, “Eczanelerden ücretsiz şekilde dağıtılan maskelerin standartlarının belirlenmesi ile ilgili bir ihale şartnamesi hazırlanmış mıdır? Hazırlandıysa, Bilim Kurulu bu şartnameyi onaylamış mıdır?” diye sordu.

Maskelerin, koruyucu vasıflarının garanti altına alınacak özellikte üretilmesini sağlayacak şartnameye uygun olup olmadığını kimin veya hangi kurumun denetlediğini soran Emir, özel sektöre yaptırılan maskeler için Sağlık Bakanlığı, her bir maske için üreticiye ne kadar ödeme yapıldığını sordu.

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ayrıca şu soruları yöneltti:

 

-Adına mobil (cep) telefon kayıtlı olmayan vatandaşlarımız ücretsiz maskeye nasıl ulaşacaktır?

-E-Devlet ve PTT üzerinden şu ana kadar maske temini için kaç başvuru yapılmıştır?

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilere (mülteciler) ücretsiz maske temini nasıl sağlanacaktır?

-Elzem durumlarda dışarı çıkmak zorunda kalan ve belirlenen istisnalar kapsamında olan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız, ücretsiz maskeye nasıl ulaşacaktır?

-21.04.2020 tarihi itibariyle Türkiye’nin bütün eczanelerine ücretsiz maske dağıtımı sağlanmış mıdır?