Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Toplumsal bağışıklık gelişmesini beklemek hayal

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Toplumsal bağışıklık gelişmesini beklemek hayal
3 Haziran 2020 10:59

İstanbul Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet pandemi sürecinde gündeme gelen ‘toplumsal bağışıklık’ konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye’de toplumsal bağışıklık için oranların düşüklüğüne dikkat çeken Mehmet Ceyhan, “Covid-19 pandemisinden kurtulmak için toplumsal bağışıklık gelişmesini beklemek hayal” ifadelerini kullandı.

 

 

İstanbul Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan sosyal medya hesabından pandemi süresinde gündeme gelen ‘toplumsal bağışıklık’ konusunda açıklamalarda bulundu.

 

 

“İSTANBUL’DA 7 SALGIN DALGASI GEÇİRMEK GEREKİR”

 

 

Türkiye ve İstanbul’da toplumsal bağışıklığa ilişkin ortalama oranları açıklayan Ceyhan, “Covid-19 pandemisinden kurtulmak için toplumsal bağışıklık gelişmesini beklemek hayal. En iyi olasılıkla Türkiye genelinde yüzde 2, İstanbul’da yüzde 6,7 bağışıklık gelişmiş olabilir. Yani İstanbul’da bile en az geçirdiğimiz büyüklükte 7 salgın dalgası geçirmek gerekir” ifadelerine yer verdi.

mehmet-ceyhan

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI NEDİR?

Sürü bağışıklığı, toplumda yeterli sayıda insanın, herhangi bir enfeksiyona karşı topluca bağışıklı olduğu durumu ifade eder. Bireylerin büyük bir kısmının bulaşıcı hastalığa karşı bağışıklık kazanması sonucu hastalığın bulaşma sıklığı düşer; bu durum enfeksiyon zincirinin bozulmasına ve hastalığın yayılmasının yavaşlamasına ya da tamamen durmasına neden olur.