Erdoğan biliyordu ve Genelkurmay’ın dahli var mı anlamaya çalışıyordu

Erdoğan biliyordu ve Genelkurmay’ın dahli var mı anlamaya çalışıyordu
10 Mart 2017 17:30

15 temmuz iddianamelerini okumadım ama okuyan ve kalitesi belli gazetecilerin yazdığı yazılar çok bilgi verici.

 

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Bugün itibari ile şunu çok rahatlıkla artık söyleyebiliriz ki, Erdoğan 15 Temmuz darbesini gece saatlerinde eniştesinden öğrenmedi, en azından 15 Temmuz öğlen saatlerinden itibaren darbe olayı konusunda kesin bilgi sahibi idi.

 

 
Savcının yazdığı ve mahkemenin kabul ettiği 15 Temmuz iddianamesinden Ertuğrul Özkök şöyle aktarmış önceki gün…

 

 
Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler savcıya ve mahkemeye verdiği ve hiçkimse tarafından yalanlanmayan ifadesine göre, 15 Temmuz saat 16.15’de kendisini arayan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la telefonda konuşur.

 

 

 
Hakan Fidan o gün kendilerine bir subaydan ihbar geldiğini ve durumun ciddiyet arz ettiğini ve detaylı bilgi için yardımcısı Selahhatin Bey’i Genelkurmay’a yollayacağını söyler.

 

 
Selahattin Bey Genelkurmay’a gelir ve o gün öğleden önce bir subayın gelerek Hakan Fidan’ın alınacağını söylediğini aktarır.

 

 
Yaşar Güler Selahattin Beyin anlattıklarını Genelkurmay Başkanı’na aktarır hemen.

 

 
Hulusi Akar ise, Hakan Fidan’ı arar derhal ve Genelkurmay’a gelmesini rica eder.

 

 
Hakan Fidan saat 18.15 gibi gelir ve Hulusi Akar’a bu olayın, yani kendisinin ele geçirilmesi planının daha büyük bir olayın parçası, yani bir darbenin parçası olabileceğini söyler.

 

 
Hulusi Akar bunun üzerinde derhal emir vererek, Türk hava sahasını tüm askeri uçuşlara kapar.

 

 
Hakan Fidan ardından saat, 18.30-19-00 civarında Hulusi Akar’a, “Ben Sayın Cumhurbaşkanıma da bilgi vereyim” diyerek Erdoğan’ın makamını arar.

 

 
Telefonu açan koruma müdürüne, “Sayın Cumhurbaşkanımla görüşebilir miyim” der ama konuşmanın gelişinden bellidir ki, Fidan o anda Erdoğan ile görüşemez. Abdülkadir Selvi’nin dünkü yazısında verdiği detaya göre ise, koruma müdürü Fidan’a Erdoğan’ın istirahatte olduğunu söylemiştir.

 

 
Hakan Fidan bunun üzerine koruma müdürüne, “Bir saldırı olsa orayı koruyacak yeterli adamın, silahın var mı?” diye sorar.

 

 
Koruma müdürünün cevabını tabii ki bu ifadeyi veren Yaşar Güler duymaz.

 

 
Şimdi, asıl yazmak istediğim hususa yeni geldim…

 

 
Hakan Fidan’ın 18.15 civarı Genelkurmay’a anlattıklarını ve de Genelkurmay’a gelmeden önce, Genelkurmay Başkanı tarafından çağrıldığını Erdoğan’ın söz konusu tüm gelişmeleri önceden bilmiyor olması imkansız.

 

 
Bence olay şöyle gelişti…

 

 
Öğleden önce o ihbari yapan subayın anlattıkları ile zaten muhtemelen son zamanlarda alıyor oldukları aldıkları ordu içinde harketlilik ihbarları belli bir somutluk kazandı.

 
Erdoğan Genelkurmay’a bilgi vermedi.

 
Zira Genelkurmay’ın da darbeye katılıp katılmayacağını izlemek ve anlamak istiyordu.

 
Olayların akışını ve Genelkurmayın da darbe yönünde hareketlenip, hareketlenmeyeceğini takip etmek ve emin olmak istedi.

 

 
Bu nedenle orduya darbe ihbarı bildirilmedi o saate kadar.

 
Bu bir risk değil mi? Evet, büyük risk, yani bir darbe hareketliliği varsa bunu bastırmak için derhal önlem almak gerekir, yani tüm gün beklemek olmaz risk açısından.

 
Ama muhtemelen Erdoğan darbe hareketliliğinin hem seyrini izlemek istemiş olabilir hem de Genelkurmay’ın da darbeye katılmayacağını düşündüğü için Genelkurmay’ın katılmayacağı bir darbe hareketinin çok da önemli olmayacağını düşünmüş olabilir.

 
Böylece birtakın siyasi adımlar atmanın da imkanı doğabilir diye düşünmüş olabilir.

 

 
Çünkü bakın, Genelkurmay katılırsa zaten bir darbeyi engellemek imkansız olabilirdi ama Genelkurmay katılmıyorsa o zaman bu ordunun tüm yapısı dikkate alındığında dar kadrolu denebilecek darbe hareketi ortaya çıkar ve bunun üzerine atılmak istenen siyasi adımlar kolayca atılırdı.

 

 

 
Hülasası Erdoğan 15 Temmuz darbe hareketliliğini ilk öğrenen kişiydi kanımca ve darbeyi eniştesinden öğrenmedi.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan