CHP’li Tekin: Krizden camileri satarak mı kurtulacaksınız?

CHP’li Tekin: Krizden camileri satarak mı kurtulacaksınız?
20 Ocak 2019 09:23

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Üsküdar’da satışa çıkarılan camiyi Meclis gündemine taşıyarak, “satacak devlete ait başka yer kalmadı da kutsal mekânlarımıza mı göz diktiniz” dedi.

 

 

 

Tekin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlamasını istediği önergesinde, “Türkiye’de neredeyse borçsuz belediye yok… Bazı belediyeler ise devlete olan borçları kapatmak için ilginç bir yöntem buldu. Mülkiyeti belediyeye ait camileri, vergi borçlarına karşılık devlete satıyorlar. AKP’li belediyeler, borçlarını cami satarak kapatmaya devam ediyorlar… “Bakalım buna dur diyebilecek bir babayiğit çıkacak mı? Çok merak ediyorum” Dedi.

 
Tekin önergesinde, “Bu camiler yurttaşların kurduğu yardım dernekleri ve verdikleri vergiler ile yapıldı. Madem bu arsalar satılacaktı o zaman bu camilerin yapımına niçin izin verildi. Para ve çıkar için camileri satanları ne halkımız nede Allah affetmeyecektir. “ dedi.

 

 
Tekin önergesinde şu soruları yöneltti,
-AKP iktidarında; belediyelere ait ve üzerinde ibadet yeri olan kaç adet taşınmazın vergi borcuna mahsuben bakanlıklara devri yapılmıştır? Bu taşınmazların kaçı üzerinde cami bulunmaktadır?
-Üsküdar Belediyesi, ekonomik kriz nedeniyle mi cami satışına başlamıştır? Eğer öyle ise ekonomik krizden, cami satarak mı çıkmayı düşünüyorsunuz?
-Kutsal mekânlarımızın bedel karşılığı alınıp, satılmasını, devir edilmesini doğru buluyor musunuz?

-Satışa çıkarılan 4 bin 574 metrekarelik alanın değerinin, konut fiyat endeksine göre hesaplandığında bile 27 milyon 105 bin 524 lira olduğu bilinmektedir. Satış gerçekleştiği anda, az yüzde 10’luk bir kamu zararı oluşacaktır. Bu satışa onay verecek misiniz?
-Gelir elde etmek adına, belediyelerin merkezi konumda bulunan tüm park ve yeşil alanlarının yok edilerek imara açılması, betona dönüştürülmesini doğru buluyor musunuz?