CHP’li Öztrak kaynağı belli olmayan para girişlerini sordu

CHP’li Öztrak kaynağı belli olmayan para girişlerini sordu
15 Eylül 2013 11:10

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a yönelttiği soru önergesiyle Temmuz ödemeler dengesinde “Net Hata-Noksan” kaleminden 4.8 milyar dolarlık kaynağı belli olmayan rekor para girişini TBMM gündemine taşıdı.

 

 

Öztrak, Suriye sınırındaki güvenlik zaafiyetine ve kaçak geçişlere de dikkat çekerek, “Sınırdan kaçak para girişi olup olmadığını” Babacan’a sordu.

 

Öztrak, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a da “Merkez Bankası’nın anketine göre üreticiler stoklarını artırmayı planlamadıklarını belirtirken, stoklardaki bu artış nereden kaynaklanmaktadır?”

 

 

CHP’li Faik Öztrak, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na ilettiği soru önergesinde TÜİK’in açıkladığı ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre, yüzde 4.4’ük büyümenin yarısından fazlasının stok birikiminden geldiğini belirtti.

 

STOKLARDAKİ ARTIŞ İZAHA MUHTAÇ

 

Merkez Bankası’nın stok davranışlarına ilişkin en önemli öncü gösterge olarak kabul edilen “iktisadi yönelim anketine” katılan firmaların yüzde 81.2’sinin stoklarında ciddi bir değişim yapmayı düşünmediğini belirtmesine rağmen stoklardaki bu artışın izaha muhtaç olduğunun belirtildiği soru önergesinde, stokların cari değeri ve reel değeri ilgili olarak da, “Cari ve 1998 fiyatlarıyla (reel) stok rakamları arasında da ciddi farklar bulunmaktadır. Yılın ikinci üç ayında ‘cari stok birikimi’ 247 milyon TL iken; fiyat etkilerinden arınmış ‘reel stok birikimi’ ise 439 milyon TL’dir. Bunun nasıl olduğu da açıklamaya muhtaç görünmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu. Öztrak, önergesinde şunları sordu:
“2013’ün ikinci üç ayında bu kadar yüksek miktarda stok birikiminin ardında ne tür ekonomik gerekçeler bulunmaktadır? Stok birikimine ilişkin öncü göstergeler bu stok artışını teyit etmez iken, stok birikimin büyümeye katkısı 2013’ün ikinci üç ayında neden bu kadar yüksek olmuştur? TÜİK tarafından açıklanan cari ve reel stok rakamları arasında yukarıda ifade edilen uyumsuzluk nasıl açıklanmaktadır?”

 

KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN PARALAR ARAŞTIRILIYOR MU?

 

Öztrak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde ise 2013 Temmuz ayı ödemeler dengesi rakamlarına göre kaynağı belli olmayan para giriş ve çıkışlarının izlendiği “Net Hata Noksan” kaleminden ülkeye 4,8 milyar dolarlık kaynağı bilinmeyen para girdiğini, bu rakamın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek bir ayda söz konusu kalemden gelen en yüksek para olduğunu belirtti. Rekor düzeydeki kaynağı belli olmayan bu para girişi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya bir başka ekonomi biriminde herhangi bir inceleme veya araştırma yapılıp yapılmadığını soran Öztrak soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

 

SURİYE’DEN KAÇAK PARA MI GELDİ?

 

“Bu büyüklükteki kaynağı belirli olmayan para girişinde neler etkili olmuştur? Suriye sınırımızda herhangi bir güvenliğin kalmadığı, sınırdan kaçak olarak mazot, uyuşturucu ve silah ticaretinin yaygınlaştığı kamuoyunun malumudur. Bu kapsamda sınırdan kaçak para girişlerinin olması da ihtimal dâhilinde görülmektedir. Bu konuda hükümetinizin bir çalışması bulunmakta mıdır? Varlık Barışı olarak da bilinen ve yurtdışındaki Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına ait kaynakların ülkeye çekilmesini amaçlayan yasal düzenleme bu kaynağı belirli olmayan para girişinde etkili olmuş mudur?”