CHP’li Gök: Aile hekimleri hastalara yeterince zaman ayıramıyor!

CHP’li Gök: Aile hekimleri hastalara yeterince zaman ayıramıyor!
5 Şubat 2020 10:58

TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara milletvekili Levent Gök, aile hekimlerinin meslekten uzaklaşması ve aile sağlık merkezlerinin sorunları hakkında soru önergesi verdi.

 

 

 

“Ülkemizde görev yapan yaklaşık 27 bin aile hekimi yükselişte olan sağlıkta şiddet ve hak kayıpları sebebiyle mağduriyet yaşamaktadır. Usulsüz rapor ve reçete taleplerini reddetmeleri halinde fiziksel veya sözlü şiddete maruz kalan aile hekimleri görevleri dışında kendilerine yüklenen işler sebebiyle hastalara yeterince zaman ayıramamaktadır. “ diyen CHP’li Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Aile hekimlerinin görevli oldukları Aile Sağlık Merkezlerinin(ASM) giderleri için aldıkları cari gider ödenekleri yetersiz kalmakta, maddi ve manevi baskı altında kalan doktorlar aile hekimliğinden uzaklaşmaktadır. Bütün bu olumsuzluklar sebebiyle aile hekimliğine geçiş oranları düşmekte, nüfusu az olan bölgelerde aile hekimi maaşının geçinmeye yeterli olmaması mevcut hekimlerin başka görevlere yönelmesine neden olmaktadır. Hasta sayısı ve performansa dayalı sistem sebebiyle yeni açılan ASM’ler boş kalmakta, bazı bölgelerde ise hekimler aşırı yoğunluk yaşamaktadırlar. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sorunlu işleyişi sebebiyle yurttaşlarımız temel sağlık uygulamalarına ulaşmakta güçlük çekmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:
1. 2002 – 2019 döneminde aile hekimliği yapan doktor sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2002 – 2019 döneminde açılan ASM sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2017, 2018 ve 2019 yıllarında kaç ASM’de 1 hafta veya daha uzun süre aile hekimi bulunmamıştır?
4. 2017, 2018 ve 2019 yıllarında kapatılan ASM sayılarını açıklar mısınız?
5. 2002 – 2019 döneminde aile hekimliğini bırakan doktor sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2002 – 2019 döneminde aile hekimlerinin ASM giderleri için aldıkları cari gider ödeme miktarlarının yıllık ortalamalarını açıklar mısınız?
7. 2002 – 2019 döneminde aile hekimlerinin aldığı sabit ücretleri ve hasta başına yapılan ödeme miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
8. 2002 – 2019 döneminde şiddete maruz kalan aile hekimlerinin sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
9. 2002 – 2019 döneminde ASM’lere başvuran yurttaşlarımızın sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
10. Türkiye genelinde sınırları içerisinde ASM bulunmayan ve ASM bulunmasına rağmen aile hekimi olmayan mahalleleri açıklar