CHP’li Ertem: Sağlıktaki rezalet ‘şehir hastaneleri’

CHP’li Ertem: Sağlıktaki rezalet ‘şehir hastaneleri’
26 Kasım 2017 21:30

Birol Ertem, “AKP iktidarının sağlık politikaları halkın sağlığını, çalışanlarının güvenliğini ve sağlık hizmetinin ulaşılabilirliğini sağlamak yerine sağlık sektörünü ticarileştirmeye devam etmektedir. Şehir hastanelerinin yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel ortaklığına devredilen hastanelerin gösterişli binalarda sağlık hizmeti vermek yerine; yetersiz doktor ve sağlık personeli sayısı, yüksek alınan ücretler ve halkın sağlığının iyileştirilmesi üzerine çalışmaların yapılması gerekmektedir.” dedi.

 

 

CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem’in açıklaması şöyle:

 

 

Şehir hastaneleri halkın sağlığını değil, birilerinin cebini iyileştirmeye yönelik bir sistemden başka bir şey değildir. AKP iktidarının sağlık politikaları halkın sağlığını, çalışanlarının güvenliğini ve sağlık hizmetinin ulaşılabilirliğini sağlamak yerine sağlık sektörünü ticarileştirmeye devam etmektedir. Şehir hastanelerinin yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel ortaklığına devredilen hastanelerin gösterişli binalarda sağlık hizmeti vermek yerine; yetersiz doktor ve sağlık personeli sayısı, yüksek alınan ücretler ve halkın sağlığının iyileştirilmesi üzerine çalışmaların yapılması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın sağlığının taşeron şirkete bırakılması kadar acı bir tablo olamaz. Sağlık bir insanın en doğal hakkıdır ve milletin sağlığını korumak devletin asli görevidir.
Şehir hastaneleri ihalesini kazanan şirkete hazine arazileri bedava verildi, devlet firmaya 25-30 yıl boyunca kira ödemesi yapmayı hazine garantisi de vererek kabul etti, sözleşme süresi 49 yıla kadar çıkarılabilecek. Hastane çevresindeki tesisleri yüklenici firmanın işletecek, hastane ve çevresindeki yapılardaki işletmeler her türlü vergi-harçtan muaf olacak. Hastanelere devlet tarafından yüzde 70 doluluk garantisi verildi. İnsanlarımız çok uzak yerlerdeki şehir hastanelerine ulaşmak zorunda bırakılırken, kapatılan devlet hastanelerinin bina ve arazilerinin tasarrufu yüklenici firmaya bırakıldı.
Kalkınma bakanlığının raporuna göre 17 şehir hastanesinin kiralanması karşılığında devletin yapacağı ödeme 27 milyar dolar olarak belirtilmiştir. Çok daha az para harcanarak vatandaşın üstün kalitede hizmet alacağı, kolay ulaşabileceği, sağlık çalışanlarının haklarının korunacağı bir sistem kurulabilecekken, savurganlık boyutunda, yeni rant alanları sağlamaya yönelik, emek sömürüsüne dayalı bir sistem tercih edilmiştir.