CHP’de olağanüstü kongre için imzalarda sona gelindi! İmzalar 600’e yaklaştı

CHP’de olağanüstü kongre için imzalarda sona gelindi! İmzalar 600’e yaklaştı
24 Kasım 2015 15:22

Olağanüstü Kurultay talebiyle yola çıkan CHP’nin son olağan kongrelerinde seçilmiş ve halen Kurultay Delegesi olan İl Başkanları, bugün saat 11:00’de Ankara Çankaya Yıldız Büyükhanlı Park Otel’de düzenledikleri basın toplantısında Olağanüstü Kurultay sürecindeki son durumu açıkladılar.

 

Yapılan basın açıklaması şu şekilde:

 

Bugün CHP’nin son olağan kongrelerinde seçilmiş ve şu anda kurultay delegesi olan İl Başkanlarınca yetkilendirilmiş Yürütme Komisyonu olarak karşınızdayız. CHP’nin ve ülkemizin içinde bulunduğu durumla ilgili görüşlerimizi daha önce birkaç kez kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugün de partimizin bir an önce olağanüstü kurultaya götürülmesini amaçlayan süreçle ilgili son durumu sizler aracılığıyla örgütümüz, tabanımız ve kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

 

Öncelikle kendi konumumuzu bir kez daha açıklamak gereği duyuyoruz; Bizler olağanüstü kurultayın bir an önce toplanarak partinin geleceğine sahip çıkılmasından başka bir amacı olmayan ve bu anlamda hepsi birbirinden değerli muhtemel Genel Başkan adaylarından tümüyle bağımsız hareket eden bir taban ve kadro hareketiyiz.

 

Hareketimiz kişilere yönelik değil, CHP’nin geleceği ve başarısıyla ilgili. Bu bağlamda bazı çevrelerin adlandırdığı gibi “muhalif” değiliz, tam aksine bizler partinin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan parti emekçileriyiz.

 

Açıklamamıza kamuoyunca iyi bilinmeyen bir hususu açıklayarak başlamak istiyoruz; Olağan kongreyi beklemek yerine neden olağanüstü kurultay istiyoruz?

 

Bu soruya verilecek birinci yanıt kısaca partimizin bir kurultay toplamasının ve durumunu gözden geçirmesinin aciliyeti ile ilgilidir. Genel Merkezimizin kurultayı Ocak ayında toplanacağına ilişkin beyanı gerçeği yansıtmamaktadır. Olağan Kurultayın mevcut takvime göre en erken Mart ayında gerçekleştirilebileceği görülmektedir.

 

İkinci neden Genel Merkezimizin olağan kurultay sürecindeki uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Daha önce de sizlerle paylaştığımız gibi Genel Merkezimiz, 1 Kasım seçimleri öncesinde, üyelerimiz ve örgütlerimiz tüm güçleriyle seçim için çaba gösterirken 12 ilde “masabaşı” kongreleri yapmış, delege seçimi değil “delege atamaları” gerçekleştirmiştir.

 

Bugünlerde de benzeri hukuk ve tüzük dışı uygulamalarla birçok il ve ilçede yönetimleri görevden alınmakta ve tümüyle olağan kurultaya yönelik bir delege yapısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu koşullarda örgütlerimizde, üyelerimizde ve tabanımızda olağan kurultaya güven kalmamıştır. Bu türden uygulamalarla belirlenen bir kurultay delege yapısı hiçbir şekilde CHP örgütünün sağduyusunu yansıtmayacak ve demokratik ve adil olması gereken kurultaya gölge düşürecektir. Dolayısıyla olağanüstü kurultayı toplamak partimiz için artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

 

Üstelik mevcut delege yapısı Sayın Genel Başkanımıza ve yöneticilerimize iki kurultayda da çok büyük bir destekle güvenoyu vermiştir. Şimdi aynı delegenin güvenoyuna başvurmaktan neden kaçınıldığını anlayabilmek mümkün değildir.

 

Açıklamamızın bu bölümünde sizlere il başkanları tarafından başlatılan ve olağanüstü kurultay için tüzük gereği imza toplamayı hedefleyen bu süreçle ilgili bilgi vermek istiyoruz.

 

Bildiğiniz gibi olağanüstü kurultayı toplamak için toplam delege sayısının yarısı olan 600 sayısına ulaşılması gerekiyor. Bugün itibarıyla tüm baskı ve olumsuzluklara karşın bu sayıya çok yaklaşmış bulunuyoruz. Takdir edeceğiniz gibi bu çok önemli bir aşama. Bu arada giderek hızlanan bir şekilde dilekçe akışı devam ediyor. İmzaların toplanması için maksimum süre olan 15 gün 24 Kasım Salı günü son buluyor. Bu süre zarfında gerekli imza sayısına rahatlıkla ulaşacağımızı şimdiden görüyoruz.

 

Ancak sizin aracılığınızla örgütlerimize ve delegelerimize de seslenmek ve çağrı yapmak istiyoruz. Şu anda kurultay delegelerimiz CHP’nin ve ülkenin kaderini ellerinde tutuyorlar. Partimizin geleceği delegelerimizin elinde. Bu büyük bir sorumluluk. Bizler kurultay delegelerimizin bu büyük sorumluluğun gereğini yerine getireceklerine ve dilekçelerini bir an önce bize ulaştıracaklarına inanıyor ve güveniyoruz. Amacımız sadece yeterli sayıyla değil, tüm delegelerimizin iradesiyle CHP’ne yaraşır bir kurultay yapmak.

 

Açıklamamızı bitirirken bir kez daha ve son olarak Sayın Genel Başkanımıza seslenmek istiyoruz. Sayın Genel Başkanımızın bu denli büyük bir sayıda kurultay delegesinin olağanüstü kurultay talebini göz ardı etmeyerek ve yeterli sayıya ulaşılmasını beklemeksizin olağanüstü kurultayı kendi isteğiyle toplaması partimizin çıkarlarını ve CHP Genel Başkanlığı makamının saygınlığını her şeyin üzerinde tuttuğunun bir göstergesi olacaktır.

 

Kamuoyuyla saygılarımızla paylaşırız.