Yunanistan'a nota verildi

Yunanistan'a nota verildi
30 Mart 2012 20:16

Türkiye, Semadirek adasının askerî tatbikatların dışında tutulması konusunda Yunanistan’a nota verdi.

Türkiye, Semadirek adasının askerî tatbikatların dışında tutulması konusunda Yunanistan’a nota verdi.

 

Türk makamları tarafından dün Yunanistan’a verilen notada, Yunanistan’ın, 1914 anlaşması ve 1923 Lozan Antlaşması’na göre Doğu Ege adalarının silahsızlandırılmasıyla ilgili yükümlülüklerini ihlal ettiği belirtilerek Semadirek (Samothraki) adasının, askerî tatbikatların dışında tutulmasının istenildiği belirtildi.

 

Atina’da yayımlanan Ethnos gazetesi, Yunan makamlarının, başka bir nota ile Türkiye’nin bu tezini reddettiğini iddia etti.

 

Ethnos, haberinde Türk ve Yunan silahlı kuvvetlerinin, Ege’de bazı bölgeleri askerî tatbikatlar için kapattığını belirtti.

 

Diğer taraftan Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Yunanistan’a nota verildiğini doğrulayarak Yunanistan’ın, Doğu Ege adalarının silahsızlandırılması ile ilgili uluslararası anlaşmaları ihlalleri konusundaki uyarıların uzun süredir yapıldığını bildirdi.

 

Kayıtlara göre Yunanistan, 7-8-9 ve 10 Mayıs 2007 tarihlerinde; A-0809 ve A-3673 tatbikat sahalarını toplam 21 kere ihlal etmişti.

 

Semadirek adası, Yunanistan’ın Meriç iline bağlı bir ada. Güneybatısındaki Gökçeada’dan 37 kilometre, kuzeyindeki Yunanistan ana karasından ise 48 kilometre uzaklıkta. Ada, Türk-Yunan deniz hududununsa sadece birkaç mil batısında kalıyor.