‘Yeniden Refah seçmeni İmamoğlu’na oy verecek’

‘Yeniden Refah seçmeni İmamoğlu’na oy verecek’
28 Şubat 2024 09:01

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Emre Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. YRP’nin AKP’yi “yeterince dincilik yapmadığı” için eleştirdiğini söyleyen Erdoğan, YRP seçmeninin Murat Kurum’un kaybetmesi için özel bir çaba sarf edeceğini anlattı.
Cumhuriyet’ten İklim Öngel’e konuşan Prof. Dr. Emre Erdoğan, geçen seçimde ekonominin AKP’ye 5 puan kaybettirdiğini belirterek, “Partinin oyu düşmüş olsa da, blok oyu sabit kalıyor. 31 Mart’ta AK Parti’de birkaç puan oy kaybı bekliyorum. Ama sonuçta o oy, MHP’ye giderse, blokun oyu aynı kalır. O zaman da blok içi kayma olduğu için bunun etkisini görmeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

“Meclis işlevsiz”
Siyaset bilimci Prof. Dr. Emre Erdoğan, “YRP seçmeni inadına AK Parti’ye kaybettirmek için oy verir. Ama DEM ve İYİ Parti seçmeni, ‘İmamoğlu kaybederse Kurum kazanacak’ diyerek İmamoğlu’na oy verecek” dedi.

 

 

“Yeniden Refah Partisi yeterince ‘dincilik’ yapmayan AK Parti’yi tehdit ediyor”

 

Erdoğan, şunları kaydetti:

 

Yeniden Refah Partisi yeterince ‘dincilik’ yapmayan AK Parti’yi tehdit ediyor. Cumhur İttifakı’nda blok içi geçiş olmazsa, bu oy YRP’ye kayar. Karşıya geçmesi çok zor.

 
Kurum ve İmamoğlu birbirinin seçmenlerinden oy alma konusunda çok iddialı değiller. Oy kaybetmeme niyetindeler. Kurum YRP’ye oy kaybetmemeye çalışıyor. İmamoğlu ise yukarıda ittifak olmadığı için tabanda bir ittifak kurmak istiyor.”

Bu ittifak biçimini de yorumlayan Erdoğan, “Sandıkta ittifak daha doğru. Oy kullanırken iki faktör var. Biri tek turlu bir seçim. En çok oy olan kazanıyor.

Bakıyorsunuz sizin en sevdiğiniz aday kazanamayacak. O zaman ikinci sevdiğinizde oy kaydırıyorsunuz. O da kazanamayacaksa üçüncüye kaydırıyorsunuz. Bu psikolojik faktör, stratejik oy verme. Bir de negatif oy verme var. Bakıyorsunuz en sevmediğiniz kişi kazanıyor. O zaman ona kaybettirecek olana oy veriyorsunuz. İnsanlar bunun farkında olduğu için oy kaydıracaktır. Bu oy küçük partilerden gelecek. Çünkü küçük partinin adayının kazanma olasılığı yok. YRP, yüzde 3’ü 5 yapabilir ama altına da inebilir. YRP’ne oy verecek seçmen inadına AK Parti’ye kaybettirmek için oy verir.

 

Erdoğan böyle bir motivasyon mu var sorusuna da “YRP’de olabilir. Ama DEM ve İYİ Parti seçmeni şuna bakacak: “Ekrem İmamoğlu kaybederse Murat Kurum kazanacak”. O zaman bunun için Ekrem İmamoğlu’na oy verecekler” dedi.