Yeni Anayasa'nın getireceği yenilikler neler olmalı 2

Yeni Anayasa'nın getireceği yenilikler neler olmalı 2
20 Nisan 2012 22:01

Hukukun üstünlüğünü sağlanmalı….

Hukukun üstünlüğünü sağlanmalı…

 

Hukukun üstünlüğü ilkesi, devlet vatandaş ilişkilerinin, toplumsal düzenin, kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasının, ekonomik faaliyetlerin kurallara uygun, kişisel ve toplumsal amaçlara uyumlu bir şeklide yürütülmesinin en temel şartıdır. Çünkü devletin ve toplumun hukuk karşısında eşit kılınması, hak gaspı, dalavere düzeni, kayırmacılık ve imtiyaz dağıtma ilişkilerini durdurur. Hak ve eşit fırsatlar düzeni ancak hukukun üstünlüğü ilkesinin tesisi ile mümkündür.

 

 

 

Tüm kurallar genellik ve eşitlik prensibi ile oluşturulur.
 

 

İşte bu nedenlerle, milletvekili ve bakanların, tüm kamu görevlilerinin yargılanabilmeleri önündeki engeller ve ayrıcalıklar birlikte kaldırılmalidir Temsil kabiliyeti olan bakan ve milletvekillerinin dokunulmazlıkları, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözleri ile sınırlandırılmalı…

 

 

Erkler ayrılığı ilkesini geçerli kılınmalı

 

 

Yürütmenin etkinleştirilmesi ve yürütmenin başının halk tarafından seçilmesi ile toplumun her kesimine parlamentoda adil temsil imkanı doğacağı gibi, iki yılda bir üçte birlik yenileme ile halk iradesinin düzenli ve canlı bir biçimde siyasete ve yönetime yansıması imkanı doğacaktır.

 

 

Hiç kuşkusuz bu uygulamanın en önemli yararı denetim boyutunda gerçekleşecektir. Yürütmeyi-hükümeti, yasa çıkarma, bütçe görüşme yeteneği ile denetleyen parlamento, komisyonlar marifeti ile kurumların ve hükümetin performansını etkili biçimde takip edebilecektir.

 

 

Bağımsız yasama bağımsız yargı demektir. Yargının yürütmeden bağımsızlığının teminatı da ancak bağımsız yasama, yani milli irade olacaktır.

 

Yasama faaliyetleri Yasama Meclisince yerine getirilir. Yasama Meclisi üyeleri 4 yıllığına seçilir ve Meclis 450 kişiden oluşmali 150 kişiden oluşan Senato yasaların anayasaya uygunluk denetimi yapar. Senatonun üçte biri iki yılda bir yenilenir. Senatoya üye seçilebilmek için yüksek okul mezunu olma şartı aranacaktır.

 


 
 

Yargı bağımsızlaştırilmali

 

Yasama ve yürütme devlet gücünün bir parçasıdır, yargı ise devletle vatandaş karşılaştırıldığında aradaki muazzam güç farkını dengelemek, vatandaşın hak ve hukukunu korumak için teşekkül etmiş bir güçtür.

 

Yargının bağımsızlığı, yargının birliği, dokunulmazlıkların toplumu temsil kabiliyeti olanların bu görevleriyle ilgili olarak daraltılması, hâkim teminatı, savunma hakkının kutsallığı ve adli yardım yargı reformunun vazgeçilmez ilke ve değerleridir

 

Demokratik siyaset düzeninin kurulması gerekiyor

 

Seçimlerde baraj sistemini kaldırılmalı  temsilde adalet, yönetimde istikrarı sağlamayı seçim sisteminin temel ilkesi yapıyoruz

 

Milletin iradesinin adil bir şekilde yansıtılabilmesi demokratik sistemin en önemli unsuru olduğundan, temsilde adalet ilkesi yönetimde istikrar ilkesine halel getirmeyecek ölçüde sağlanır.

 

Seçimlerde baraj sistemi kaldırılacaktır. Toplumun önemli kesimini siyasal temsil ilişkileri dışına çıkaran ülke barajı uygulamaları temsilde adalet ilkesine zarar vermektedir
 

Seçim sistemi daraltılmış bölgeyi esas alır.Millet ile vekili arasında etkin bir denetim ve temsil ilişkisinin kurulabilmesi ve temsilde adalet ilkesinin gerçekleştirilebilmesi bakımından Siyasi partiler için seçime girme yeterliliği, bir seçim çevresinde toplam kayıtlı seçmenin %1'ini üye yapma şartına bağlıdır.
 

Siyasi partiler kanununu değiştiriyoruz ve hak için ve halkla birlikte siyaset için demokratik siyasi partiler düzeni getiriyoruz.

 

Siyaseti demokratikleştirmek için öncelikle Siyasi Partiler Kanunu üç temel amaca matuf olarak değiştirilmek zorundadır: Bu nedenle bizim hazırladığımız Anayasaya göre ilk olarak, lider sultasını ve yerel teşkilatlar üzerindeki genel merkez hegemonyasını tahkim etmeye dönük zaaflarla yüklü tüm maddeler demokratik esaslar çerçevesinde yeniden düzenlenir. İkinci olarak toplumla siyasi partilerin etkileşim ve iletişim kanallarının artırılması, siyasi partilerin çağın gerekleri yanında halkın talep ve beklentilerine uygun politikaların taşıyıcılığını üstlenmesini sağlayıcı değişiklikler yapılır. Üçüncü olarak demokratik siyasette muhalefetin varlığı ve alternatif temsiller arasında demokratik rekabet korunur. Bu kapsamda, siyasi partilerin demokratik rekabetin korunmasını sağlayacak ölçüde devlet yardımı alması esastır.

 

Siyasi partilerde üyeliğin etkinleştirilmesi ve üyeliğin hâkim gözetiminde güvence altına alınması mecburidir. Siyasi partilerin karar ve icra organlarında üye temelli seçimler yapılır. Delege sistemi üye temelli bir sisteme dönüştürulmeli
 

Aday belirleme süreci, hâkim gözetiminde ve önseçimle yapılır. Parti karar organlarının önseçim sürecine kadar adayı veto etme yetkisi vardır.
 

Hiçbir siyasi parti, şiddete yönelmedikçe ve bu Anayasanın temel ilkelerine açık bir şekilde örgütlü bir muhalefet göstermedikçe kapatılamaz.

 

Daha fazla kadınımızın siyasette yer almasının, kadınlarımıza ilişkin sorunların gerçek sahipleri tarafından çözüme kavuşturulmasını mümkün kılacağı gibi, ülke yönetiminde de daha aktif olmalarını sağlayacağına ilişkin inancımız tamdır.

 

—Bu inancımızı Türk siyasal yaşamının perspektifi haline getirmek için Siyasi Partiler Kanununu da değiştirilmeli

 

—Kadınlarımız lehine üçte bir kota uygulanmasını yasal zorunluluk haline getireceğiz.

 


—Onların eşit imkân ve fırsatlarla siyasette var olabileceği vasatlar yaratacağız.
 

Biz de kadınlarımızın eşit hak ve imkânlarla siyaset yapabilecekleri güne kadarsiyasette pozitif ayrımcılık yapılmalı.
 

Anayasa'ya göre Parti örgütlenme zorunluluk sistemini kaldırıyor ve partilerin örgüt sistemini her parti kendisi belirleyebilmesini sağlıyoruz.

 

Sivil toplum örgütlenmelerinde demokratik düzene geçiyoruz. İtaat toplumunu sivil ve demokratik bir topluma dönüştürüyoruz.

 

Siyaset, güçlünün iktidarı elinde tuttuğu, halkı ise amaçlarının aracı kıldığı, bu yönde bir propaganda ile rıza oluşumu sağlayıp meşruiyet edindiği bir süreç olamaz.

 

Siyasetin kurumlaşıp toplumla gerçek bir diyalogun ürünü olarak yapılandığı bir toplumda siyasal alan, nesnelliğin, farklılıkları aşan ortak değerlerin, kuralların alanı olacaktır.

 

Bu amacın gerçekleşmesi açısından gönüllü, rızaya dayalı, hukuk tarafından korumaya alınmış, devlet aygıtına mesafeli sivil toplum örgütlerinin varlığı gereklidir.

 

Sivil toplum örgütleri niteliğindeki vakıflar, sendikalar, dernekler, sektörel kuruluşlar ve meslek örgütlerinin yapılarının, iş ve işleyişlerinin demokratikleştirilmesi için bu kuruluş mensuplarının serbest iradeleri ile yönetimlerini belirlemeleri temel ilkedir. Hiç kimseye temel hak ve hürriyetlerini kullanırken bu kuruluşlara üye olma zorunluluğu kalkmalı.


Yazarın Son Yazıları:
Herkes için eşit fırsatlar sunan Anayasa Mümkün mü ? Batsın bu dunya.
Bu kan durmalı; Çözüm önerim
CHP yenileştirmeci olmalıdır