Türkiye'de kadın olmak

Türkiye'de kadın olmak
31 Mayıs 2012 13:19

Türkiye'de kadın olmak, birçok tabuyu, size sorulmadan alınmış kararları sırtlamak demektir. Siz isteseniz de istemeseniz de çevre baskısı size o misyonu yükler.Aylin KOTİL H&H YORUM

Tacize uğrasanız, acaba kadın ne yapmıştı ki adam ona bunu yaptı denir. Kravatlı makamlı mevkili tacizciler vardır, hele onları hiç şikayet edemezsiniz, çünkü sonunda zararlı çıkan siz olursunuz. Zaten bu tür bir konuda erkeklerdeki dayanışma durumu takdire şayandır! Yarın benim başıma böyle bir şey gelirse sen de beni kollarsın mesajı verilir alttan alttan…

Türkiye'de kadın olmak zordur. Erkeğin malısınızdır çünkü. Üzerinizde her hakkı mubah görürler. Anadolu'da tarlaya da siz gidersiniz, çocuğa da siz bakarsınız, evi de siz çekip çevirirsiniz.

""

Şehirde de durum pek farklı değildir. Çalışsanız da evin tüm yükümlülüğü, çocukların bakımı hep kadından beklenir. Akşam eve gelince erkeğin ayaklarını uzatması çok doğaldır, ama kadın bunu aklından bile geçiremez. Geçirse de biriken işlerden dolayı ertesi gün bedelini gene kendi öder.

""

Şehirli kadının yükselmesi de zordur. Başta kocası, sevgilisi her kim varsa hayatında destek olmaz hatta sorun çıkarır. Ama buna karşın kendi yükselecekse tüm desteği vermek kadının boynunun borcudur.

Boşanma durumunda mal olma halinizden 'boş olamazsınız'. O sizinle birlikte devam eder. Toplum da bunu çok normal algılar. Yeniden yolunuzu çizmek için erkeğin 10 katı bir mücadeleye girersiniz. Tabi sadece erkek biraz 'medeni' ise. Medeniyetten nasibini almamışsa iki ile çarpın bu durumu.

""

Bu yüzden Türk erkeklerine doğum kontrol yöntemleri öğretilmez. Tesadüfen öğrenmişse de zahmet edip uygulamaz. Kadın zaten bunu bile yüklenmiştir. Ama ahkam kesmekten de geri durmaz, sırası geldi mi?

Siz anne olarak istediğiniz kadar ben oğlumu farklı yetiştireceğim diye bir tarafınızı yırtsanız da, diziler ve toplumda güç sahiplerinin şekillendirmeleri karşısında yapabileceğiniz kocaman bir hiçtir. Hatta ayrık otu muamelesi görürsünüz.

Doğrusunu söylemek gerekirse ben hiç şaşırmadım bu kürtaj, sezaryen olayına. O medeni zannettiğiniz birçok erkek bile kadını malı olarak görür bu ülkede. Kadın hep fedakarlık yapan, çile çeken, kendi hayatını vakfedendir!!!  Kadının yaşamdan keyif almak istemesi çok büyük bir günahtır bu ülkede. Uygunsuzdur, yakışık değildir. Kadına 'çeken', 'boyun eğen', 'ses çıkarmayan' olduğu sürece kutsal anadır. Türkiye'de kadın sadece cefakar anadır. Kadın değildir.


Yazarın Son Yazıları:
Hırs ve Güçlenme Arzusu!
Türkiye'de kadın olmak
İstanbul'da İl Başkanlığı Seçimlerine Giderken