Sirkeci-halkalı tren hattı kapanmasın protestosu

Sirkeci-halkalı tren hattı kapanmasın protestosu
12 Şubat 2013 11:58

Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması üyesi bir grup, Sirkeci Tren Garı’nın Avrupa ile bağlantısının hızlı tren ve Marmaray inşaatları gerekçe gösterilerek önümüzdeki Mart ayı kapatılmasını protesto etti.

 

 

 

 

Sirkeci Gar önünde saat 12.00 sıralarında toplanan Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması üyesi 15 kişilik grup ‘Haydarpaşa Dayanışması’ yazılı pankart açtı. Grup, ‘Gar otel olursa girmek parayla’,’Ulaşım hakkı engellenemez’ yazılı dövizler taşıyarak bir süre gar içinde yürüdü. Grup, yürüyüş sırasında sık sık ‘Sirkeci gardır, gar kalacak’, ‘Sirkeci haktır, kapatılamaz’, ‘Sirkeci çevresi satılık değildir’ sloganları attı. Şarkılar da söyleyen grup daha sonra basın açıklaması yapmak için gar önüne çıktı.

 

 

 

 

ULAŞIMIN ÖTESİNDE BİR RANT YARATMA PROJESİ

Grup adına 3 sayfalık basın açıklamasının bir bölümünü Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birliği (TMMOB ) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 1. No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş okudu. Bektaş, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına Marmaray projesi tamamlanınca ihtiyaç kalmadığı öne sürülerek uluslararası sermayeye rant yaratıcı dönüşüm projelerinin uygulamaya konulduğunu öne sürdü. Marmaray projesinin bir ulaşım projesi olmasının ötesinde aslında bir rant yaratma projesi olduğunu söyleyen Bektaş, “Hızlı tren ve Marmaray projeleri inşaatı gerekçe gösterilerek 2012 Şubat ayından itibaren Haydarpaşa garın Anadolu ile demiryolu bağlantısı kesilmiştir. Yine Marmaray projesi çalışması gerekçesi ile Sirkeci garın Avrupa ile bağlantısı Mart 2013 ayı içerisinde kesilmek istenmektedir. Tüm bunlar her iki tarihi garı yalnızlaştırarak işlevsiz olduklarına kamuoyunu ikna için yapılmaktadır.” dedi.

 

 

20 ŞUBAT’TA KADIKÖY’DEN HAYDARPAŞA’YA MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ

Açıklamaya devam eden Mithat Ercan ise Haydarpaşa Dayanışması olarak, 104 yıldır gar olarak hizmet veren İstanbul’un simgesi haline gelmiş dünya kültür mirası Haydarpaşa garı ve limanı ile 123 yıldır gar olarak hizmet veren Sirkeci garının endüstriyel işlevini devam ettirmesini istediklerini ifade ederek,

 

 

 

 “Kamu yararına yönelik ciddi tehditler barındıran bu yağma projesi gerçekleştirildiği takdirde kentin doğal çevresi, sosyal yapısı, tarihi ve fiziksel dokusunda geri dönülmez hasarlar oluşacağı konusunda kamuoyunu uyarma girişimimiz ve mücadelemiz sürecektir.“ dedi. Ercan açıklamanın sonunda yetkilileri uyarmak ve kamuoyu yaratmak amacıyla Anadolu’dan giden ve gelen anahat tren seferlerinin iptal edilmesinin birinci yıldönümünde 20 Şubat Çarşamba akşamı 19.00’da Kadıköy Meydanı’ndan Haydarpaşa Gara meşaleli yürüyüş düzenleyeceklerini belirtti.