SEO Analizi Nasıl Yapılır?

SEO Analizi Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2019 08:32

Bir web sitesinin arama motorunun gerektirdiklerini yerine getirme ve uyumluluk sağlama süreci olan SEO analizi esasında nedir? SEO analizi nasıl yapılır?

 

 

İnternet sitenizi kurallar doğrultusunda kontrol altına alan ve iyi bir konuma gelmesi için neler yapılması gerektiğinin analizlerini çıkartan SEO analiz çalışmaları, farklı birçok alanda çalışmalar gerektiriyor. Pusula görevi gören bu analiz süreci, web sitesinin geleceğinde önemli bir rol oynar.

 

SEO ANALİZİNDE YAPILMASI GEREKENLER

 

Web siteniz için yapılacak SEO analizi, arama motorunu optimize edebilmek için atacağınız ilk adımdır. Öncelikle, HTML kodu ve içeriği incelenir ve raporlama yapılır. Bu rapor sonucunda ortaya çıkan hatalar, eksiklikler ve neler yapılması gerektiğine dair bir sonuç elde edilir. Devamında da çıkarılan yol haritasına göre iyileştirme çalışmaları başlar. SEO analizi, sitenizi bir hasta olarak kabul edersek, doktor tarafından tetkiklerin yapılmasını, hastalık teşhisi konulmasını ve tedavi reçetesini ifade eder.

Sayfa listesi: İlk olarak internet sitenizdeki sayfaların listesini çıkartmanız gerekiyor. Bu liste sayesinde sayfalarınızı tarayabilirsiniz. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz yazılım programlarından bilgisayarınıza indirirek tüm sayfalarınız taranmış bir şekilde bilgisayarınızdaki bir excel dosyasına inmiş olacak.

Anahtar kelime: Bilgisayarınızda bulunan, sayfalarınızın taranıp depolanmış olduğu Excel dosyasını açın. URL sırasının yanına yeni bir kolon açıp ‘anahtar kelime’ başlığı ekleyin. Böylece listenizdeki her bir sayfa için anahtar kelime tayin etmiş olacaksınız. Bu sıralamada eğer önemsiz bir sayfa görürseniz, listenizden çıkarabilirsiniz.

Sayfa tarama: Web sitenizde yer alan tüm sayfaların taranması gerekmektedir. Bunun için robot yazılım kullanabilirsiniz. İki seçeneğiniz var; ya toplu tarama ya da tekli tarama… Toplu tarama yapmak isterseniz ücretli yazılımlar kullanmanız gerekecektir. Bu yol genellikler çok fazla taraması gereken sayfa olan büyük firmalar tarafından tercih edilir. Tekli tarama yapacaksınız da taranacak çok fazla sayfanız yok demektir. Bu durumda ücretsiz SEO analiz aracından destek alabilirsiniz. Bu yöntemde sayfalarınızı tek tek ücretsiz olarak tarayabilirsiniz. İşleme başlamak için istediğiniz anahtar kelimeden başlayarak tarayacağınız sayfanın adresini, raporun gönderilmesini istediğiniz e posta adresini yazarak devam ettirin.

Problemleri tespit etme: Tarama adımından sonra mail adresinize bir rapor düşecek. Bu şekilde web sitenizde yer alan sayfalardaki hataları, eksiklikleri açık bir şekilde görebileceksiniz. SEO analizinde amaç, önce tespit sonra tedavi etmektir. Bu adımdan sonrası iyileştirmeye yönelik adımlar olmalıdır.

SEO stratejisi belirleme: Sitedeki sorunlar,eksiklikler belirlendikten sonra sıra SEO analizi paralelinde strateji belirlemek olacaktır. İşletmenin durumu, hedefi doğrultusunda hazırlanacak bu yol haritasında teknik anlamda dışarıdan destek almanız da gerekebilir. Strateji belirlerken rakip firmaların analizi ve eksiklikleri incelenmelidir.

Problemleri çözme: SEO uzmanlarından alacağınız yardım ile sitenizdeki sorunları düzeltmeye başlayın. Adım adım ilerledikçe bu hata çözümlerinin siteye geri dönüşlerini takip edin. Yapacağınız her işlemi, SEO analizine tabi tutarak işe yarayıp yaramadığına bakın. Gidişatınızı buna göre şekillendirin. Bu analizi ücretli ve ücretsiz birçok uygulama aracı ile yapabilirsiniz.

 

SEO ANALİZ ARAÇLARI

 

İnternet siteleri için SEO, hem site içinde hem site dışında yapılmak üzere ikiye ayrılır. Arama motorları her sene değiştirdikleri algoritmaları sayesinde işletmeleri sık sık SEO analizine girmek durumunda bırakıyor. Bu analiz ve sonucunda elde edilen raporları almak için SEO analiz araçlarını bilmek gerekiyor.

Trafik Analiz Araçları: Google Search Analytics (Google Webmaster Tools), Google Analytics, Alexa

Anahtar Kelime Bulma Araçları: Google Anahtar Kelime Aracı

Anahtar Kelime Sıralama Tespit Araçları: ProRanck Tracker

Site Hızı Araçları: Google Page Speed, GT Metrix

Detaylı SEO Analizi için tıklayınız: https://yemlihatoker.com/seo-analiz/