Sağlıktan Gelen Zeytinyağlı Lezzetler

Sağlıktan Gelen Zeytinyağlı Lezzetler
8 Haziran 2018 08:39

Günümüzde yemeklerin hem lezzetli hem de sağlıklı olması oldukça önemli bir hale gelmiştir. Çünkü insanlar artık ağız tatlarına verdikleri önem kadar sağlıklarına da vermektedir. Sırf bir yemek lezzetli diye sağlıksız olsa da yerim diyen kişi sayısı son derece azalmıştır. Zeytinyağlı tarifleri bu anlamda herkesim yardımına koşmaktadır. Sağlık ve lezzeti aynı potada bir araya getiren bu tarifler sayesinde insanlar hem leziz yemekleri yerken hem de sağlıklı bir beslenme sağlamış olmaktadırlar.

 

 

Özellikle zeytinyağlı tarifler ülkemizin yemek kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ve zeytinyağlı yüzlerce yemek tarifi ülkemizin yemek kültüründe kendine oldukça yer edinmiştir. Atalarımız tarih boyunca beslenmeye ve lezzete büyük önem vermişlerdir. Oldukça leziz ve gösterişli sofralar kurulurken her zaman sağlıklı ve fit kalmayı başarabilmişlerdir. Bu anlamda buna en büyük katkıyı zeytinyağlı tarifler sağlamıştır.

Zeytinyağının Sağlık Açısından Faydaları

Günümüzün en sağlıklı ve en kaliteli beslenme şekli olan zeytinyağlı yemeklerin sırrı nedir ve neden bu kadar sağlıklıdır. Zeytinyağlı tarifleri insan sağlığı için önemi ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Zeytinyağı ile pişen yemekler vücudun ve damarların çok yüksek oranda temizlenmesini sağlamaktadır. Diğer doymuş yağlar ise tam tersi damarların tıkanmasına sebep olmaktadır.
  • Zeytinyağlı yemekler yüksek tansiyonun düşmesine oldukça büyük fayda sağlamaktadır.
  • Zeytinyağlı tarifler mide asidini ciddi anlamda azaltmaktadır. Özellikle midesi ile alakalı sağlık sorunları olanlar için zeytinyağlı yemekler en ideal yemek türleridir.
  • Zeytinyağlı tarifler bağırsakların yumuşamasını sağlamaktadır.
  • Zeytinyağının içeriğinde bulunan E vitamini beyin hücrelerinin yenilenmesi konusunda en sağlıklı ürünlerin başında gelmektedir.
  • Zeytinyağlı besinler kas sistemini büyük oranda güçlendirmektedir.
  • Zeytinyağı kullanan kişilerde kanser riski kullanmayanlara göre ciddi oranda azalmaktadır.
  • Zeytinyağlı yemekler kalp dostudur. İyi kolesterolü yükseltir. Kötü kolesterolü ise düşürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Zeytinyağlı yemekler baş ağrısını azaltıcı etkisinin yanında düzenli kullanımında kilo vermeye oldukça yardımcı olmaktadır.

Zeytinyağlı Yemek Tarifleri

Ülkemizin kültürü zeytinyağlı tarifler bakımında odlukça geniş bir yelpazeye sahip durumdadır. Günümüzde sağlık ve lezzetin en önemli uğrak noktası olan zeytinyağlı yemekler oldukça popüler durumdadır. Ülkemizde severek tüketilen ve oldukça lezzetli olan zeytinyağlı tarifleri ise şu şekildedir;

Zeytinyağlı dolma, Çerkez tavuğu, Fava, Piyaz, Cevizli zeytin piyazı, zeytinyağlı sarma, Zeytinyağlı bamya, Zeytinyağlı barbunya, Bakla, Şakşuka, kereviz,Zeytinyağlı taze fasulye, zeytinyağlı mücver,Zeytinyağlı lahana, zeytinyağlı pazı sarması, Zeytinyağlı börülce ve Zeytinyağlı enginar bu leziz ve oldukça sağlıklı zeytinyağlı tariflerden sadece birkaçıdır.