Plastik Bardak Mı, Karton Bardak Mı?

Plastik Bardak Mı, Karton Bardak Mı?
11 Eylül 2020 15:52

Evinizde veya iş yerlerinizde içecek tüketirken, cam veya seramik bardak kullanmayı tercih edebilirsiniz. Hatta bazen çay bardakları ve otantik şekilde bakır kaplar gibi eşyalar kullanmayı seçebilirsiniz. Ancak açık alanlarda, toplu kullanım alanlarında, piknik veya kalabalık organizasyonlarda seçildiği üzere plastik bardak veya kağıt bardak kullanımları daha çok tercih edilmektedir.

 

Tek seferlik olacak şekilde toplu anlarda kullanılacak bardaklarda plastik veya karton seçimi yapılırken, genellikle içeceğin türüne ve ısısına göre seçimler yapılır. Zira bilindiği üzere içecekler soğuk veya sıcak içecekler olarak temelde ikiye ayrılır. Ayrıca içeceklerde asidik özellik bulunması veya bulunmaması gibi noktalar da bardak seçimi üzerinde etkili olacaktır.

Plastik Bardak Hangi Noktada Kullanılabilir?

Plastik malzeme ile üretilmiş ve kullan at özellikli bardaklar çok yaygın bir ürün olarak bilinmektedir. Bu tür bardaklar genellikle daha ince ve kırılgan bir yapıya sahip olduğu için genellikle soğuk içeceklerin tüketilmesi sırasında tercih edilmektedir. Yani su, limonata, şerbet veya diğer soğuk içecekler için bu bardak ürünleri daha sık kullanılmaktadır. Çünkü bu tip içecekler ile birlikte plastik kapların kullanılması uygun ve zararsız olmaktadır.

Plastik malzeme ile üretilmiş bardaklardaki en önemli risk noktalarından birini asidik içecekler oluşturmaktadır. Örnek olarak gazoz, soda veya kola gibi içecekler asidik bir yapıya sahip olduğu için plastik ürünlerde kimyasal tepkime oluşturabilir. Ayrı bir noktada ise sıcak içecekler yani çay veya kahve gibi içecekler plastik ürünlerde erime ve kimyasal tepkime oluşturabileceği için tehlikeye neden olabilir.

Eğer bardak üretiminde plastik malzeme kullanılıyorsa, kanserojen olarak bilinen benzen maddesi üretim yapısında yer almaktadır. İnsan vücudunda kansere neden olabilecek bu endüstriyel çözücü, özellikle erkeklerde hormonal bozukluk ve kısırlık gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Üstelik tıbbi olarak fazla kullanılan plastik ürünlerin karaciğerde enzim yükselmesi ve yağlanma sonucu ortaya çıkardığı görülmüştür. Ayrıca çok sıcak içecekler ve asidik içecekler dışında buzlu ürünlerin de plastik kaplar ile yani bardaklar ile tüketilmesi doğru görülmemektedir.

Karton Bardak Hangi Noktada Tercih Edilebilir?

Plastik ürünler yerine daha sağlam ve oturaklı bir kullanım elde ederek, fiziki olarak da daha nitelikli bir kullanım sağlayabilmek için karton bardak çok sık tercih edilmektedir. Günümüzde hem soğuk içecekler de hem sıcak içeceklerin tüketiminde karton ürünler daha pratik ve dayanıklı olduğu için seçilmektedir. Çünkü kağıt bardaklar ile birlikte çay, kahve, asitli içecekler, soğuk içecekler ve buzlu içecekler gibi birçok farklı içecek tüketilebilir.

Öte yandan bakıldığında ise plastik ürünler inorganik bir yapıya sahip olduğu için çevre açısından da zararlı etkiler oluşturmaktadır. Tek bir bardak dahi doğada yüzlerce yıl çürüme süresi gösterdiği için çevreye zarar vermektedir. Kağıt bardaklar çevrede daha az zarar oluşturan, çürümesi daha kolay olan ve daha kolay imha edilen bir yapıya sahiptir. Bu bardaklar kullanıldığında, genellikle geri dönüşüme katkı sağlayacak şekilde ayrı bir atık yönetimi yapılması gerekir.

Kağıt bardaklar üretim sırasında selülozik madde kullanıldığı için pamuk lifleri veya saman, keten gibi malzemelerden üretilir. Organik bir yapıya sahip olan bu bardaklar, insan vücuduna herhangi bir zarar vermemek ile birlikte geri dönüşüm konusunda daha avantajlı bir yapı oluşturmaktadır.

Maliyet Açısından Plastik Ve Kağıt Bardaklar

Önemli konulardan biri olarak maliyet açısından düşünüldüğünde de plastik ve kağıt bardaklar farklı maliyetlere ve kullanım avantajlarına sahiptir. Plastik ürünler kağıt ürünlere göre daha ucuz olduğu için birçok organizasyonda, işyerinde veya gündelik kullanımlarda daha fazla tercih edilmektedir. Ancak geri dönüşüm konusunda sıkıntı oluşturduğu için kağıt bardaklar maliyetine göre geri dönüşüm açısından sunduğu fırsatlar ile daha uygun fiyata da gelebilir.