Para Biriktirirken Asla Yapmamanız Gereken 5 Şey

Para Biriktirirken Asla Yapmamanız Gereken 5 Şey
10 Ağustos 2022 15:40

Finansal özgürlüğünüze erişmeye çalışırken yapmamanız gereken bazı şeyler bulunur. Bu listede sizler için para biriktirirken ve aynı zamanda tasarruf yaparken kesinlikle yapılmaması gereken bazı hataları listeledik. Kendi ekonomik özgürlüğünüzü ilan etmek ve kritik finansal problemlerde size destek sunabilecek bir gelir havuzu kurmak için bu hatalardan kaçınmanızda fayda var.

 

Para biriktirmenin altın kurallarından biri öncelikle bir finansal hedef belirlemektir. Kendinize bir hedef koyduktan sonra bu uğurda çalışabilir ve gereksiz harcamalardan kaçınabilirsiniz. Bununla beraber neye ihtiyacınız olup olmadığı konusunda da karar vermelisiniz. Aksi halde birikiminizin sürekli olarak yarıda kaldığını ve istediğiniz noktaya ulaşamadığını görebilirsiniz. Bu noktada gözden kaçırmamanız gereken birtakım püf noktaları bulunur.

Para Biriktirirken Kaçınmanız Gereken Hatalar

Kimi insanlar birikim yaparken tek geliri üzerinden çok büyük kesintiler yapabiliyor. Bazıları ise birikim için ayırdığı bütçeyi sürekli kullanıyor. Bir grup insan ise para biriktirme bütçesine çok küçük eklemeler yaparak etkili bir birikim süreci bulamıyor. Bunların yanı sıra kesinlikle kaçınmanız gereken yaygın hataları listeledik.

  1. Bir acil durum bütçesi oluşturmayı unutmayın.

Para biriktirmeden önce bir acil durum bütçesi oluşturmak oldukça elzemdir. Birikimlerinizin riske girme ihtimalinde oluşturduğunuz acil durum bütçesi dayanabileceğiniz güvenli bir ekonomik duvar olarak öne çıkar. Bu sayede kendinizi geçici bir süreliğine finansal koruma altına alabilir ve işler yoluna koyulana kadar kendinizi ekonomik bir güvenceye alabilirsiniz. Dolayısıyla her girişiminizde bir acil durum bütçesi oluşturmama hatasından kaçınmanızda fayda vardır.

  1. Keyfi harcamalarda aşırıya kaçmayın.

Günün sonunda daha mutlu bir hayata erişmek için para kazandığınızı unutmayın. Eğer küçük bir figür ya da çok istediğiniz o çanta sizi mutlu edecekse vicdani yük oluşturmadan gönül rahatlığıyla satın alın. Fakat bunun aşırıya kaçması para biriktirme sürecini doğrudan etkileyecek ve belki de tasarrufun önünü tamamen kapatacaktır.

  1. Tek bir gelir kaynağına odaklanmayın.

Tek bir gelir kaynağı üzerinden para biriktirmek arabanın tek bir tekerleğinin havasını indirmeye benzer. Böyle bir durumda araç yine yola devam edecek fakat inik tekerlek yüzünden sürüş deneyimi büyük oranda baltalanacaktır. Bundan kaçınmak için ek gelir imkanlarını değerlendirmeli ve pasif gelir fırsatlarına dikkat etmelisiniz.

  1. Yatırım fırsatlarını görmezden gelmeyin.

Para biriktirirken sadece ana bütçenizden bir miktar ayırmak oldukça yavaş bir süreçtir. Bununla beraber belirli zaman aralıklarında tek gelirinizden belirli bir miktar ayırmak sizi istemediğiniz finansal problemlere de itebilir. İşte bu yüzden çeşitli yatırım fırsatlarına odaklanmanızda fayda vardır. Eğer risk almayı sevmiyor ve ekonomik konfor alanınızı yıkmak istemiyorsanız altın ya da dövize yatırım yapın. Bu sayede uzun vadede daha fazla gelir elde edebilir ve para biriktirme sürecine ek bir destek oluşturabilirsiniz.

Örneğin Bitcoin Prime gibi kripto para borsalarında ücretsiz olarak bir hesap oluşturabilirsiniz. Daha sonra bu borsada etkili bir stratejik planlama yaptıktan sonra ana bütçenizden bir para ayırarak Bitcoin yatırımı yapabilirsiniz. Bitcoin gibi uzun vadede oldukça kazançlı olan bir kripto paraya yatırım yapabilirsiniz.

  1. Küçük şeyler diyerek aşırı harcama yapmayın.

“Fiyatı nasıl olsa çok da yüksek değil” diyerek satın aldığınız gereksiz eşyalar bir süre sonra maaşınızın yarısına tekabül ediyor olabilir. Eğer gerçekten etkili bir şekilde para biriktirmek istiyorsanız bu tür harcamalar konusunda minimal davranmaya özen gösterin. Hem para biriktirmede hem de para harcamada minik şeylerin birike birike çok daha büyüdüğünü aklınızda tutun. Yapacağınız harcamanın gerçekten gerekli olup olmadığı konusunda iyice düşünün.