Millet İttifakı tüm sandıklarda ortak hareket edecek!

Millet İttifakı tüm sandıklarda ortak hareket edecek!
6 Nisan 2023 06:12

2023 Türkiye Genel Seçimleri için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Yüksek Seçim Kurulu tarafından duyurulan seçim takvimi 18 Mart Cumartesi Günü itibariyle başlarken ülke genelinde kurulacak olan 197 bin sandıkta seçim güvenliği ile ilgili endişe yaşanıyor. Millet İttifakı sandık güvenliğinin sağlanması için ortak işbirliği yapacağını açıklarken vatandaşlık alan yabancılar, deprem bölgelerinde kalan veya göç eden vatandaşların oy kullanacakları sandıkta seçim güvenliğinden endişe ediliyor.

 

 

Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başına gidiyor. Seçimlere 40 gün gibi kısa bir süre kalırken seçim güvenliği endişesi yaşanmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 197 bin sandığın kurulacağı açıklanırken Millet İttifakı seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için tedbirler alıyor.

 

 

MİLLET İTTİFAKI TÜM SANDIKLARDA ORTAK HAREKET EDECEK
YSK’nın hazırladığı takvim kapsamında, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine 40 gün gibi kısa bir süre kaldı. Açıklanan takvim işlemeye devam ederken ülke genelinde kurulacak olan 197 bin sandıkta seçim güvenliği endişe taşınmaya devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda her partiden bir üyenin oluşturduğu Millet İttifakı Seçim Güvenliği Komisyonu çalışmalarını tamamlamasının ardından kamuoyuyla paylaşmıştı. Milli Gazete yer alan habere göre seçimlere kadar belli periyotlarda toplantılar düzenleyen Seçim Güvenliği Komisyonu, YSK’ya teslim edilecek olan milletvekili adaylık listelerinin ardından sürekli toplantılar düzenleyerek seçimlerin güvenli bir atmosferde gerçekleşmesini sağlayacak adımlar atacak. Komisyon başta deprem bölgelerinde olmak üzere tüm sandıklarda yedekli sandık müşahitleri görevlendirerek ıslak imzalı tutanakları da veri akışlarına göre teyit edilerek takip edilecek.

 

 

DEPREM BÖLGELERİNDE SEÇİM GÜVENLİĞİ ENDİŞESİ
6 Şubat tarihli depremlerin ardından başta depremin merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ilde büyük bir yıkım meydana geldi. Yaklaşık 9 milyon seçmeni bulunan deprem bölgelerinde seçmen sayısının kaça düştüğü henüz bilinmezken 3 milyona yakın depremzede ise farklı şehirlere göç etmek zorunda kaldı. 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerin ilk günlerinde enkazdan çıkarılan kişilerin kayıt alınmadan defnettiği ve bu kişilerin seçmen kaydının düşmediği iddiaları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Deprem bölgelerinde kalan depremzedelerin ise seçmen kütüklerinin çadırlara alınmamasından ötürü deprem öncesinde olduğu gibi ikamet ettiği yerlerdeki okullarda oy kullanabilecek.

 

 

DAHA ÖNCEKİ SEÇİMLERDE PARMAK BOYASI KULLANILMIŞTI
Türkiye açısından kritik öneme sahip 14 Mayıs seçimlerine sandık güvenliği endişesiyle gidiyor. En son 2009 yerel seçimlerinde kullanılan parmak boyası uygulaması o tarihten itibaren hiçbir seçimde kullanılmadı. Bu seçimlerin ardından yapılan pek çok seçimde tartışmalar meydana gelirken 2.5 milyon oyun mühürsüz kabul edildiği 2017 Referandumu ve son yaşanan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin tekrarlanması gibi hadiseler yaşanmıştı.