MHP içinde psikolojik savaş

MHP içinde psikolojik savaş
8 Ağustos 2012 09:49

Takvim Gazetesi yazarı Emin Pazarcı, MHP içindeki başkanlık yarışını köşesine taşıdı.MHP içinde muhalif kanadın “Biz de varız” dediğini ortaya koyan İstanbul İl Kongresi, Temmuz ayının ortasında yapıldı. Ağustos ayının ortalarına doğru yol alıyoruz. Buna rağmen, halen sonuçlanamadı! Garip bir tablo ile karşı karşıyayız… MHP İstanbul İl Başkanlığı7na kimin seçildiği belli. Orada bir tartışma yok. Ancak, Büyük Kongreye kimlerin “delege” olarak gideceği belli değil. Çünkü, parti içinde ciddi bir çekişme var. itirazlar itirazlan kovalıyor…

Taraflar, sürekli olarak seçim kurullannın kapılannı aşındırıyor. İstanbul İl Kongresi’nin sonuçları, o mahkeme benim, bu mahkeme senin geziyor. Mahkemenin birinin aldığı karan diğeri bozuyor! Kıyasıya bir hukuk mücadelesidir devam edip gidiyor. Çünkü… İstanbul İl Kongresi nin sonucu son derece önemli. İstanbul, Büyük Kongreye tam 147 delege gönderiyor.  ???

Olaylan en baştan alalım… Basında da yer aldı. MHP İstanbul İl Kongresi’nde, bugüne kadar görülmeyen bir ilk yaşandı. Genel Merkez’in adayı olduğu belirtilen Abdurrahman Başkan, 608 oydan 186’sını alarak yeniden İl Başkanı oldu. Ancak, Büyük Kongre delegelikleri kaybedildi. Delegelerin büyük bölümü 4 muhalif başkan adayının listelerinden seçildi. Bu gelişmenin ardından, İl Başkanlığı’nı 8 oyla kaybeden Erdem Karakoç, “usulsüzlükler yapıldığını” iddia ederek, seçim sonuçlannın iptalini istedi.

Kağıthane İlçe Seçim Kurulu da “Olmaz” dedi. Hem itirazı reddetti; hem de bütün delegelerin en çok oyu alan Abdurrahman Başkan’ın listesinden blok olarak seçilmiş sayılması gerektiğine hükmetti. MHP Genel Merkezi bayram yaptı. Muhalif kanat, “Olur mu hukuka aykırı böyle bir karar” diyerek tepki gösterdi. Büyük Kongre’de Genel Başkan Adayı olması beklenen Koray Aydın, İl Seçim Kurulu’na itiraz etti. Tabii, bizzat değil, kendisini destekleyen delegeler aracılığı ile. İl Seçim Kurulu da Siyasi Partiler Kanunu ve MHP Tüzüğü’nü inceledi.

67. Madde’deki “Seçimlerde birden fazla listede isimleri bulunan adayların aldıkları oy, tüm listelerden aldıkları oyların sayılıp toplanması suretiyle tespit edilir” hükmü gereğince, Kağıthane İlçe Seçim Kurulu’nun aldığı karan iptal etti. Tekrar başa dönüldü. Bu defa Koray Aydın taraftarlan bayram etti. Mücadele ise bitmedi… Gelişmelerin ardından MHP Genel Merkezi harekete geçti. Tabii, bizzat değil. Koray Aydının yaptığı gibi kendisini destekleyen delegeler aracılığı ile. İl Seçim Kurulu’nun aldığı karar, Yüksek Seçim Kurulu’na götürüldü. Orası da “Yetkisi yok” diyerek İl Seçim Kurulu’nun karannı iptal etti. Böylece top ortada kaldı. Belirsizlik devam ediyor. ??? Dün de Koray Aydın taraftarlan yeni bir başvuru yaptılar. Şimdi, İstanbul İl Seçim Kurulu, kendi görüşü ile birlikte itirazı YSK’ya gönderecek. YSK da nihai karan verecek. Muhalif kanat, MHP Tüzüğü’nün 67. Maddesi’nin çok açık olduğunu, bu yüzden YSK’dan da bekledikleri karann çıkacağına emin gözüküyor. işte o zaman “hukuki mücadele” yerini “psikolojik mücadeleye” bırakacak…

Devlet Bahçeli muhalifleri, kamuoyunda yaygın olan “İstanbul’u kazanan Büyük Kongreyi de kazanır” kanaatini Türkiye çapında işleyecek. “İşte” diyecekler: – İstanbul’u aldık, Genel Başkanlığa doğru yürüyoruz. Tabii, tersi olabilir. YSK, hiç beklenmeyen bir karar da alabilir. O durumda bütün hesaplann yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir.

Muhalifler, “Doğru, ama fark etmez” diyorlar: – O durumda da kullanacak kozlarımız var. Biz kararlı bir şekilde yolumuzda yürüyoruz. MHP Genel Merkezi ise, “Problem yok. Yazı da gelse tura da gelse fark etmez. Seçilecek olanların hepsi bizim arkadaşımız” söylemine devam ediyor. MHP’de, Büyük Kongre öncesi içten içe bir “psikolojik savaş” yaşanıyor.

Koray Aydın’ın yakın çevresi, kongre zaferini şimdiden ilan etmiş durumda. Devlet Bahçeli de “Yarışta benim de olduğum hesap edilsin” diyor. Taraflara angaje olan delegeler zaten tarbşmalann içinde. Diğerleri de gelişmelerin netleşmesini bekliyor. Bugün yargıda kıyasıya sürdürülen mücadele ise, MHP içindeki çekişmenin bu defa hayli ciddi olduğunu gösteriyor!