Mağdurlar salonda sanıklar ekranda

Mağdurlar salonda sanıklar ekranda
12 Nisan 2015 09:24

Türkiye’nin yaşadığı en büyük maden kazasının davası başlıyor. 301 işçinin can verdiği Soma faciası için özel salon yapıldı. 487 mağdurun yer aldığı 45 sanıklı duruşmaya Soma AŞ’nin CEO’su Can Gürkan dahil 8 sanık cezaevinden bağlanacak.

 

 

MANİSA’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciası davası yarın Akhisar’da başlayacak. 10 gün sürecek duruşmada aralarında Soma AŞ CEO’su Can Gürkan’ın da olduğu 8 tutuklu sanık, bulundukları Aliağa Şakran Cezaevi’nden duruşmalar için özel hazırlanan salona SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile bağlanacak.

 

 

‘GÖZLERİNE BAKACAKTIK’

 

 

Mahkeme heyeti, iddianamenin okunmasının ardından önce salondaki mağdur ve müştekilerin ifadelerini alacak, ardından da tutuklu sanıklar için cezaevine bağlanılacak. Ancak madenci eşleri adına konuşan Nursel Önge Kocabaş, sanıkların can güvenliği nedeniyle mahkemeye getirilmeyecek olmalarına isyan ederek “Orada onları görüp, gözlerine bakıp bu faciaya nasıl sebebiyet verdiklerini, bunca insanın ölümüne neden olduklarını sormak istiyorduk” dedi.

 

 

YILDÖNÜMÜNE 1 AY KALA

 

 

13 Mayıs’ta meydana gelen facianın birinci yıldönümüne bir ay kala başlayacak olan duruşma, en az 10 gün kesintisiz sürecek. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı milletvekillerinin de katılacağı duruşma öncesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel müdahillik talebinde bulunduğunu söyledi.

 

 

Faciaya özel mahkeme salonu

 

 

SOMA davası için en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Akhisar’a salon yatırımı yapıldı. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmalar için Akhisar Belediyesi’nden Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi Salonu’nu kiraladı. Salonun duruşmalara hazır hale getirilebilmesi için 1 buçuk milyon lira harcama yapıldığı açıklandı. 400 kişilik salona bir ağır ceza salonunda olması gereken tüm teknik donanım hazırlandı. Duruşma için Akhisar’da yoğun güvenlik önlemi alındı.

 

 

301 ölüme ceza

 

 

Tutuklu 8 şüpheli Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık hakkında ‘olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 25 yıla kadar, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan ise 162 kez 6 yıla kadar hapis istendi. Tutuksuz 37 şüphelinin ise ‘taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Bu sanıklardan 25’inin cezalarının, “bilinçli taksir” olduğu gerekçesiyle 3’te 1 oranında artırılması talep edildi.

 

 

Kaynak: Hürriyet / Banu Şen