Londra’da bir 10 Kasım

Londra’da bir 10 Kasım
13 Kasım 2013 09:00

Cavit Orhan Tütengil 7 Aralık 1979’da evinden üniversiteye giderken öldürülen bir Cumhuriyet şehitimizdir.

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

Tüm ömrünü arı gibi çalışıp sosyal bilimlerde bir çok eser yazıp öğrenci yetiştirmekle geçirmiştir. Bir eseri de ‘Yeni Osmanlılar’ dan bu yana İngiltere’de Türk Gazeteciliği (1867-1967) dir. Burada yayınlanan ilk gazetenin Muhbir ikinci gazete de Namık Kemal’in Mayıs 1868’de babasına yazdığı mektupta dediği Hürriyet olacaktır. Bu gazeteyi etraflıca anlattıktan sonra son söz olarakta ‘Siyaset felsefemizin pek çok fikirlerini, başta gazetenin adı olmak üzere, HÜRRİYET’e borçuluyuz.’ diye bitirir. İngiltere’de yayınlanan gazeteleri sayarken 1898’lerde yayınlanan Kürdistan gazetesinden de bahseder. Namık Kemal’in Londra Yılları adlı Yusuf Mardin’in yazdığı kitapta ‘Kemal’in Londra yıllarında olgunlaşan vatan, ulus ve özgürlük duyguları vatana dönünce meyvelerini vermeye başlamıştı. 48 yaşında hayata gözlerini yumuncaya kadar, Kemal sürüldüğü Ege adalarında, 38 ay yattığı Kıbrıs Magosa zindanında vatan ve özgürlük için, didine didine kendini bitirdi. Kimseye kaside yazmayan Kemal yalnız vatan için, ulus ve özgürlük için yazmıştır’…. ‘Namık Kemal’in ölümünden otuz yıl sonra Kurtuluş Savaşı sırasında, bir başka Kemal:

 

‘Vatanın bağrına düşman dayadı hançerini

Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?’

 

beyitini, Meclis kürsüsünde haykırmış ve aynı beytin iki kelimesini değiştirerek Kemal’e ve Kemal’in aşık olduğu ulusa şöyle demiştir:

 

‘Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini

Bulunurur kurtaracak bahtı kara maderini!’

 

Nitekim Atatürk, ‘Millet’ diye ölen Kemali’in rüyasını ve ulusun var olmasını gerçekteştirerek onun ruhunu kutlu kılmasını bilmiştir.’

 

Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşunun 90. yılında büyük kurtarıcımızın ölümünün 75. yılında başta Türkiye Gençler Birliği’nin düzenlediği anma töreni Londra’nın en büyük meydanı Trafalgar’da büyük bir çoşku ile kutlandı.

 

1

 

Bu 10 Kasım Cumhuriyet’in küllerinden yeniden doğduğu gündür. Ancak bu doğum tüm halkın yaşlı genç, kızlı erkekli gözünü plastik kurşundan esirgemediği, bedenini bizler için siper eden binlerce şehitimiz gibi birlik içinde mücadele ederek O’nun izinde yürüyerek tekrar kurulacak. Bu uzun bir mücadele olacak ve 2023’te Cumhuriyetimizin 100. yılında tamamlanacak. İşte o zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk rahat uyuyacaktır. Bizler de evlerimizde güven içinde uyuyacağız. Bize o zamana kadar uyku yok!

 

MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİ NÖBET BAŞINA!

 

2 3

 

4 5

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı