İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?

İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
21 Aralık 2020 08:53

Britanya Tıp Dergisine göre alelacele VUI-202012/01 diye adlandırılan kovid-19 virusu varyantı 13 Aralık 2020’ye kadar 60 ayrı yerel bölgede 1108 vakada tespit edildi ayrıca Galler ve İskoçya’dan da rapor edildi.

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

17 Değişiklik veya mutasyondan oluşan bir setle tanımalandı. En önemlilerinden biri, virüsün insan ACE2 reseptörüne bağlanmak için kullandığı diken proteinindeki bir N501Y mutasyonudur. Spike proteininin bu bölümündeki değişiklikler, teoride virüsün daha bulaşıcı hale gelmesine ve insanlar arasında daha kolay yayılmasına neden olabilir. Bu Nisan 2020’de Covid-19 Genomics UK (COG-UK) adı altında kurulan bir konsorsiyum tarafından tarafından tespit edildi. Konsorsiyum, Birleşik Krallık’ın dört halk sağlığı kurumunun yanı sıra Wellcome Sanger Enstitüsü ve 12 akademik kurumun bir ortaklığıdır. Kurulduğundan bu yana konsorsiyum, kovid-19 ile enfekte olmuş kişilerden 140.000 virüs genomunu sıraladı. Verileri salgınları izlemek, değişken virüsleri tanımlamak ve haftalık bir rapor yayınlamak için kullanır (https://www.cogconsortium.uk/data/).

 

 

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock 16 Aralık 2020’de parlamentoda bu varyant kovid virüsünün tespit edildiğini bildirdi.

 

 

Ancak muhalefetteki İşçi Partisi ve birçok bilim adamının israrına rağmen daha önce ilan edilen beş gün Noel kutlamalarını için kaldırılan bazı önlemleri geri çekmediler. Başbakan Boris Johnson alay eder gibi muhalefet lideri Kier Starmer’e Noel’i iptal etmek istemekle suçladı. Bu biraz İngiltere’nin en çok okunan yazarı Charles Dickens’in Noel’den nefret eden meşhur cimri karekteri Ebenezer Scrooge de benzeterek muhalefeti iyice aşağılamaktı. Ancak üç gün sonra 19 Aralık’ta bir basın toplantısı ile Boris Johnson aylardır halkı oyalamak için sözünü ettiği beş günlük Noel kutlamalarını kendi iptal etti. Sebep olarak bu varyant virusun %70 hızla yayılmasını gösterdi.

Resim1

Neredeyse Kovid-19 virusu çıktığından beri bütün virüsler gibi mutasyona uğrayacağı biliniyordu. İngiltere’de sermaye çevreleri virüsün bir Çin sorunu olduğunu düşünüp önlem almadıkları gibi Çin’in aldığı sıkı önlemleri neoliberal gözle küçümsediler ve kötülediler.

 

 

South China Morning Post gazetesinde daha 11 Nisan’da Bilim haberleri arasında Guo Rui, Guangzhou Çin’den bu virüsün üç varyasyonu olduğunu bildirmişti. Maskenin bir Asya kültürü olduğu gibi takmanın bir faydası olmayacağını kendi de Vietnam asıllı olan Tıp Kurulu Başkan Yardımcısı Prof Van Tam bir basın toplantısında söylemişti. Hayret etmiştim, bir de Hong Kong’dan tanıdığı bir Profesörle telefonda konuşup bunu teyit ettiğini belirtmişti. Bu Nisan ayının başında idi. Ayrıca bir korkuları da sağlık ellerinde personeli için yeterli olmayan maskelerin halk tarafından kullanılacağı idi. Önlem alınmamasının ana nedeni neoliberal dogmatik ekonomik kaygılardı. Bu yüzden aylar kaybedildi ve şimdi de bu yeni mutasyona uğramış kovid İngiltere’de çıktı, dışardan geldiği zannedilmiyor ve hızla yayılıyor. Hollanda İngiltere ile uçuşları bu varyant virüs yüzünden durdurdu. Eğer vakti zamanında önlem alınıp bu virüs Çin’deki gibi konrol altına alınsaydı belki de bu virüs mutasyona uğramıyacaktı.

 

 

1 British Medical Journal https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4857

https://www.scmp.com/news/china/science/article/3079491/deadly-coronavirus-comes-three-variants-researchers-find

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı