Kayıp  eserler TBMM gündeminde

Kayıp eserler TBMM gündeminde
10 Ağustos 2012 15:51

Türk resim ve heykel sanatının dünyaca ünlü sanatçılarına ait 5 bine yakın paha biçilmez eserine ev sahipliği yapan ve geçtiğimiz yıllarda birbiri ardına yaşanan hırsızlık olaylarıyla sarsılan Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde skandallar bitmek bilmiyor. Müzede 202 eser kayıp, 46 eser sahte, 27 eserin orijinalliği ağır kuşkulu…CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Bünyesinde barındırdığı eserler nedeniyle “resim ve heykelin milli hafızası” olarak nitelendirilen müzede 2009’da Hoca Ali Rıza’ya ait 13 adet karakalem eskizinin sahteleriyle değiştirildiğinin belirlenmesinin ardından sayım komisyonunun başlattığı çalışma tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, olası tepkiler nedeniyle kamuoyuyla paylaşmadığı rapora göre, müzede bulunan Fikret Mualla, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şevket Dağ, Hoca Ali Rıza, Hüseyin Avni Lifij, Halil Paşa, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Refik Epikman, Mehmet Ali Laga, Fethi Arda, Sami Yetik, Mustafa Ayaz, Zühtü Müridoğlu’nun da aralarında bulunduğu sanatçıların yüzlerce eserinin “kayıp”, “sahte” ya da “ağır kuşkulu” olduğu ortaya çıktı.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. Koç, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde 202 eserin kayıp, 46 eserin sahte, 26 eserin de orijinalliği konusunda ağır kuşkular olduğunun basında yer aldığına dikkat çekti.

CHP Sözcüsü Koç, “Kaybolan eserlerle ilgili kuşkularınız nasıl oluştu? Bu konuda bakanlığınız döneminde veya daha önce bir ihbar yapılmış mıdır? İhbar yapılmış ise hemen işlem yapılmış mı yoksa beklemede mi kalınmıştır? Soruşturma emrini ne zaman verdiniz? Hangi bulgular üzerine, ne zaman soruşturma emrini genişlettiniz? Raporun “20 ay bekletilme” iddiaları doğru mudur? Doğruysa bekletilme gerekçesi nedir? 2008 yılında başlatılan soruşturma hangi nedenlerle (4 yıl) bu kadar uzun süre devam etmiştir? Kayıp 202, sahte 46, orijinal olmadığı şüphesi olan 26 eser hangi ressamların hangi tablolarıdır? Müzenin geçmiş dönem çalışanları hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Bu çalışanlar kimlerdir? Bu çalışmalarla ilgili olarak bugüne kadar ne gibi işlem yapılmıştır.

Kaybolan eserlerin bazıları TUİK, MİT gibi kurumlarda bulunduğu açıkanmıştır. Bu eserler kimlerin emri ile ne zaman bu kurumlara gönderilmiştir? Kayıp eserlerin bulunması için özel bir araştırma ekibi kurdunuz mu? Müzelerde eserlerin daha iyi korunması için ne gibi önlemler aldınız? Eserlerin korunması için özel güvenlik ekipleri kuruldu mu?” sorularına yanıt istedi.