Kadakal bugün uğurlanıyor

Kadakal bugün uğurlanıyor
15 Eylül 2013 09:48

Yoğun biber gazı nedeniyle hayatını kaybeden Serdar Kadakal toprağa veriliyor.

 

 

Polisin aşırı biber gazı kullanımı kalp hastası Serdar Kadakal’ın yaşamına mal oldu.

ODTÜ’deki olaylar ve Antakya’da Ahmet Atakan’ın öldürülmesini protesto etmek için Kadıköy’de düzenlenen gösterilerde polisin aşırı biber gazı kullanımı bir cana daha neden oldu. Kadıköy’de bir barın ses teknisyeni olarak çalışan kalp hastası Serdar Kadakal’ın (37), polisin göstericilere karşı kullandığı biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

 

Kadıköy’de yaşanan olaylar sırasında polisin aşırı derecede biber gazı kullanması sonucu evlerinde oturan yurttaşlar da olumsuz etkilenmiş ve nefes alamaz hale gelmişti. Kadakal, bugün Kadıköy Sahrayıcedit Mahallesi’nde bulunan Böcekli Camii’ndeki öğle namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

 

Kadıköy’de Shaft Bar’ın ses teknisyenliğini yapan kalp hastası Serdar Kadakal’ın, 3 gündür evi ve işyerinin yakınında maruz kaldığı gazdan şikâyetçi olduğu bildirildi. Kadakal, önceki gece 23.09’da işyerinde çalışırken kalp krizi geçirdi. 20 dakika boyunca ambulansın gelmesini bekleyen arkadaşları, daha sonra Kadakal’ı taksiyle Kadıköy Şifa Hastanesi’ne kaldırdı. Hastane önünde 2. kez kriz geçiren Kadakal, doktorların bir saatlik çabasına karşın kurtarılamadı. Kadakal’ın cenazesi dün savcılığın incelemesinin ardından Kadıköy Şifa Hastanesi’nden Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

 

Biber gazından bayıldı

 

Kadakal’ın cenazesi ailesi tarafından otopsinin ardından Adli Tıp Kurumu’ndan alındı. Serdar Kadakal’ın ablası Sibel K. “Kalp kapakları değişmişti ama hepimizin sağlık sorunları var. Normal bir insanın dahi maruz kaldığında zarar gördüğü bir şey, rahatsız bir insanın vücudunda daha farklı tepkilere yol açıyor” dedi. Kardeşinin göğüs ağrısı şikâyeti olduğunu ve bu nedenle ailesinin o gün çalışmaya gitmemesini istediğini belirten Sibel K. şunları şöyledi: “Nefes alamıyorum diyordu. Evi Moda’daydı. Dışarıya çıkmasına gerek yoktu, içerde de yaşadı aynı şeyi. Zaten içeriye giren gaz herkesi etkiliyordu. Boğazı ve göğsü ağrıyordu.”

 

Serdar Kadakal’ın eniştesi L.K. de Kadakal’ın 3 gündür Kadıköy’de polisin yoğun olarak kullandığı biber gazından nefes alamadığını söylediğini belirterek “Kalp kapakçıkları değişmişti ve sürekli ilaç kullanması grekiyordu. Aynı zamanda kalp pili taşıyordu. 3 gün önce de gazdan işyerinin kapısı önünde bayılmış” dedi. İş arkadaşı H.Ç. ise Kadakal’ın kalbinin hem yoğun gaza hem de bu strese dayanamadığını söyledi.

 

Ön otopsi raporu bile vermediler

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kılıç, biber gazının yasaklanması gerektiğini belirterek “Kadakal’ın ailesi gazdan dolayı hayatını kaybettiği konusunda ısrarcı” dedi. Ailenin avukatı İsmail Demirci de otopsinin bittiğini ancak bir ön rapor dahi verilmediğini belirterek “Buna benzer vakalarda ölüm nedeninin yer aldığı bir ön rapor verilirdi. Ancak bu kez verilmedi. Raporun bir buçuk 2 aya kadar netleşeceğini söylediler” dedi.
Öte yandan Kadakal’ın polisin kullandığı gazdan etkilenerek kriz geçirdiği iddiaları emniyet yetkililerince yalanlandı. Yetkililer olay günü bölgede emniyet kuvvetleri tarafından biber gazı kullanılmadığını savundu.

 

‘İyi ki burada doğmuşum’

 

Serdar Kadakal, doğum gününü Gezi Parkı Direnişi sırasında Taksim’de geçirmişti. Kadakal, 5 Haziran’da Facebook’taki sayfasına şu mesajı düşmüştü: “Hayatımda geçirdiğim en güzel doğum günümdü. Gözlerim yaşardı ama gazdan :) Yağmur çiselemeye başlamadan üzerimize yağmurluklar verildi. Gazı yedik, hübeli hübele koşarken gözlüğünü çıkar’ dedi biri, çıkardım.

2 fıst fıst gözler camsille silinmiş ayna gibi parladı. Korkum yerini neşeye bıraktı. Ne güzel bir insan, ne güzel bir milletmişiz biz. İyi ki burda doğmuşum… :)”

 

 

Cumhuriyet