Eklem ağrıları sorun olmasın

Eklem ağrıları sorun olmasın
23 Haziran 2021 23:09

Değerli okuyucularımız, Cenab-ı Allah, COVİD-19 salgınından hepimizi kurtarsın. Bu tür acıları bir daha göstermesin.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Ağrıyı Azaltmak ve Daha İyi Sağlık İçin Kanıtlanmış Eklem Takviyeleri (Kanıta Dayalı).

 

 

Eklem takviyesi almak, kronik eklem ağrısı ile yaşamaktan kaynaklanan ağrı ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrıyı azaltmak için en iyi eklem takviyeleri arasında zerdeçal, boswellia, kırmızı biber ve D vitamini gibi vitaminler ve bitkiler bulunur. Diğer bazı eklem sağlığı takviyeleri, dizlerde ve diğer eklemlerde iltihaplanma ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan bileşikler içerir.

Eklem ağrısı takviyeleri aramanın nedenlerinden biri, steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar alma ihtiyacını azaltmaktır. Eklem sağlığı için en iyi takviyelerin bazıları, ağrı kesicilerin neden olduğu yan etkilerin çoğuna sahip değildir.

Doğal eklem takviyeleri almanın başka bir yararı da bulabilirsiniz – genel sağlığınız iyileşebilir. Bunun nedeni, eklem ağrısı için bu ev ilaçlarından elde edilen faydaların aynı anda bir dizi başka sağlık sorununu gidermeye yardımcı olabilmesidir.

Piyasada eklem ağrısını hafiflettiğini ve sertliği hafiflettiğini iddia eden pek çok takviye vardır. Ancak, eklem takviyeleri gerçekten işe yarıyor mu ve kullanabileceğiniz en etkili eklem takviyeleri nelerdir?

Bu yazıda, kemik ve eklem sağlığı için vitaminler ve diğer takviyeler hakkında bilimsel araştırmaların neler söylediğini öğreneceksiniz.

 

 

Eklem Ağrısı ve Enflamasyona Ne Sebep Olur?

 

 

Kronik eklem ağrısı ve iltihaplanma genellikle artritik durumların veya yaralanmanın sonucudur. Artrit Vakfı, eklemlerdeki hasarlı dokuların veya kıkırdağın omuriliğinizden beyninize ağrı sinyalleri gönderdiğini söylüyor.

Eklem ağrısı genellikle dizleri etkiler çünkü vücudunuzun üst kısmını desteklemek için çok iyi çalışmalar gerekir. Eklemlerdeki şiddetli veya kronik ağrı, bağ, kemik, kas veya tendon hasarından da kaynaklanabilir. Eklem ağrısı, en basit görevleri bile yerine getirirken hareketi kısıtlayabilir ve ağrıya neden olabilir.

Eklem Ağrısını Azaltmak İçin Neden Takviyeler Kullanmalı?

Eklem takviyeleri, eklemleri yağlamaya, iltihabı azaltmaya ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olan doğal bileşenler içerir.

Pek çok eklem sağlığı takviyesi, eklem ağrısına neden olan daha az tahriş ve sürtünme olması için iyi eklem sağlığını teşvik etmeye yardımcı olur.

Çeşitli araştırmalara göre, eklem ağrısı için bazı takviyeler, kıkırdak büyümesini uyarmaya ve ağrı algısını azaltmaya yardımcı olur.

Bazı vitamin takviyeleri, iyi kemik ve eklem sağlığının desteklenmesine yardımcı olur ve otoimmün koşulların kısıtlanmasına yardımcı olur.

Ayrıca, anti-enflamatuar özelliklere sahip olan ve durumun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olan artrit için bazı eklem takviyeleri de vardır.

 

 

Takviye Kullanımı – Önemli Önlemler

 

 

Bir uyarı: Aldığınız mevcut ilaçlarla herhangi bir olumsuz etkileşimi önlemek için herhangi bir takviye almadan önce daima doktorunuza danışın.

Örneğin bu bilimsel çalışmada adı geçen zerdeçal, zencefil ve Brezilya biberi, doğal kan inceltici özelliklere sahiptir. Bu nedenle ameliyat olacak ve kan sulandırıcı ilaçlar alan kişiler ekstra önlem almalıdır. Ayrıca bazı takviyeler hamile kadınlar için güvenli değildir. Güvenli tarafta olmak için önce doktorunuzla konuşun.

 

 

En İyi Eklem Takviyeleri

 

 

Bilimsel araştırmalarla da desteklenen eklem ağrısına yardımcı olacak en iyi takviyeleri daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

Zerdeçal (Curcumin) Bir Anti-Enflamatuar Eklem Takviyesidir

Zerdeçal, antienflamatuvar özellikleri nedeniyle en popüler eklem ağrısı takviyelerinden biridir.

Zerdeçalın romatoid ve osteoartrit tedavisinde faydalı olmasının nedeni, bileşik curcumin’den kaynaklanmaktadır. Bu, zerdeçalın rengini, tadını ve ağrı kesici özelliklerini veren baharatın parçasıdır.

Birçok bilimsel çalışma, kurkuminin osteoartrit tedavisinde potansiyelini doğrulamıştır. Hindistan Tamil Nadu Üniversitesinde 2014 yılında yapılan bir inceleme, zerdeçaldan elde edilen kurkuminin enflamatuar sitokinleri bloke etmeye ve eklem ağrısı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

Hindistan da yayınlanan food dergisi, kurkumin takviyelerinin bir takım sağlık yararları olduğunu bildirdi. Kurkumin, piperin (karabiber) ve Brezilya biberi ile birleştirildiğinde eklem ağrısı giderici özellikleri artar. Çalışmalar, kurkuminin diz artriti için iyi bir eklem takviyesi olduğunu göstermiştir.

Eklem ağrısı tedavisi için zerdeçal özlerinin kullanımına ilişkin diğer çalışmalar, osteoartrit ve romatoid artritin tedavisine yardımcı olabileceklerini bulmuştur. Bazı durumlarda, kurkumin, anti-enflamatuar ağrı kesici sağlamada bazı NSAID’ler kadar etkiliydi.

Eklem bakımı, iyi kardiyo sağlığı ve sağlıklı sindirim için zerdeçal, zencefil ve Brezilya biberi takviyeleri almak gerekir.

Düzenli olarak orta miktarda zerdeçal tüketmek artrit ağrısını önlemeye yardımcı olduğundan, diyetinize zerdeçal da ekleyebilirsiniz. Zerdeçal, yağ veya Brezilya biberi gibi maddelele birleştirildiğinde vücuda en kolay şekilde emilir.

Lütfen belirli ilaçları alırken veya belirli sağlık durumlarına sahipken zerdeçal tüketiminden kaçınmanız veya sınırlamanız gerektiğini unutmayın.

 

 

Artrit için Zencefil Takviyeleri

 

 

Zencefil, zerdeçal ile yakından ilgilidir ve ağrıyı hafifletmek için alabileceğiniz etkili eklem sağlığı takviyelerinden biridir.

Diz osteoartriti olan 460’dan fazla hastayı içeren bir çalışma, zencefil takviyelerinin ağrılı semptomlarının çoğunu hafifletmeye yardımcı olduğunu buldu. Hindistan bilim adamları, zencefilin eklem ağrısını tedavi etmeye ve eklem hareketini artırmaya yardımcı olduğunu buldu.

Zencefil, diz ağrısı için bir takviye olarak ve ayrıca bir topikal ağrı kesici olarak almak iyidir. Bir çalışma, iltihaplı ağrılı eklemlere zencefil yağı uygulamanın, romatoid artritte ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Zencefil esansiyel yağı, ağrı ve iltihabı azaltmak içinen iyi 20 esansiyel yağdan biridir.

Toz zencefilin taze zencefil kadar e taze zencefil kadar iyi olabileceğini öğrenince şaşırabilirsiniz.

Zerdeçalda olduğu gibi, belirli ilaçları alırken veya belirli sağlık sorunları yaşarken zencefil tüketimini önlemeli veya sınırlamalısınız.

 

 

Eklem Ağrısı İçin Omega-3 Balık Yağı Takviyeleri

 

 

Düzenli olarak omega-3 takviyesi almak eklemlerinizi doğal olarak yağlamaya yardımcı olabilir ve ayrıca eklem iltihabı ile mücadele edebilir.

Eklemler için omega-3 takviyelerinin etkinliği üzerine 17 incelemeden oluşan bir meta-analiz, birçok kronik ağrı semptomunu hafifletmeye yardımcı olduklarını buldu. Omega-3 kapsülleri almak, 3 ay veya daha uzun süre alındığında eklem ağrısının iyileşmesine yardımcı oldu.

Hindistan Tamil Nadu Üniversitesinin, yaptığı bir çalışma, omega-3 desteğinin romatoid artrit semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu. Balık yağı takviyeleri almak da eklem sertliğini azaltmaya ve artritik ağrıyı tedavi etmeye yardımcı oldu.

Omega-3 tüketmek en popüler yolu (gibi yüksek mukavemetli balık yağı takviyesi almaktır. Artrit hastalığınız varsa yemeniz gereken yiyeceklerden biridir.

Eklem Sağlığı İçin Glukozamin Takviyeleri

Sağlıklı kıkırdak oluşumunu uyardığı için en iyi kıkırdak onarım takviyelerinden biri glukozamindir.

Randomize kontrollü bir çalışma, günde 1.500 mg glukozamin sülfat almanın osteoartritin neden olduğu diz ağrısını iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu. Çalışmada glukozamin takviyesi alan 106 hastanın çoğu, artritik semptomlarının 6 ay sonra düzeldiğini buldu.

Diğer çalışmalar, uzun vadede glukozamin takviyesi almanın osteoartritin ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Doğal ve sağlıklı beslenme ile yapılan takviyeler, kıkırdağın yeniden inşasına yardımcı olabilir mi? Bazı bilimsel araştırmalar, kondroitinin eklem kıkırdak sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğine işaret ediyor. Örneğin, günde iki kez 400 mg kondroitin sülfat almak kıkırdak hacmini artırmaya ve eklem ağrısını azaltmaya yardımcı oldu.

Osteoartritli 1500’den fazla kişiyi içeren bir çalışma, glukozamin ve kondroitin takviyeleri almanın artrit semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu. Ayrıca, tek başına kondroitin almak eklem şişmesini azaltmaya yardımcı oldu.

 

 

Diz Ağrısı ve Eklem Ağrısı için SAMe Takviyeleri

 

 

En popüler eklem onarım takviyelerinden biri SAMe’dir çünkü kıkırdağın onarımına yardımcı olan amino asitlerin üretimini uyarır.

SAMe, S-adenosil-L-metiyoninin kısaltmasıdır ve vücutta doğal olarak bulunur. Osteoartritli bazı insanlar, SAMe takviyeleri almaktan rahatladılar. Örneğin, bir çalışmada, SAMe almak, osteoartrit semptomlarını yönetmede NSAID selekoksib kadar etkiliydi.

Osteoartrit için SAMe kullanan 11 çalışmanın meta-analizi, eklem ağrısını yönetmek için yararlı bir ek olduğunu buldu.

 

 

Boswellia Eklem Sağlığı Takviyeleri

 

 

Boswellia içeren eklem ağrısını yönetmek için takviyeler, eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Boswellia (Hint buhur olarak da adlandırılır), proinflamatuar enzimleri bloke ettiği için eklemlerdeki kronik ağrıyı tedavi etmeye yardımcı olur. Bir çalışma, Boswellia’nın iltihaplanmanın neden olduğu ağrı ve şişliği azalttığı için anti-artrit özelliklerine sahip olduğunu buldu.

Ayrıca Boswellia’nın curcumin ile birlikte ağrılı osteoartrit semptomlarının tedavisine yardımcı olabileceğine dair bilimsel kanıtlar da var. 200 osteoartrit hastasını içeren bir deneme, boswellik asit ve kurkumin takviyelerinin 12 haftalık bir süre içinde eklem ağrısını azalttığını buldu.

 

 

Kemikler ve Eklemler için Şeytan Pençesi Takviyeleri

 

 

Şeytan pençesi içeren artrit takviyeleri kullanabilirsiniz çünkü bu doğal maddede bulunan bileşikler eklem ağrısına yardımcı olur.

Şeytanın pençe takviyelerinin eklem sağlığı için etkinliğini artırmak için diğer doğal antienflamatuarlar eklenir. Bir çalışma, şeytanın pençesi, zerdeçal ve bromelain içeren bir eklem ağrısı takviyesinin, akut ve kronik artrit ağrısından ağrının giderilmesine yardımcı olduğunu buldu.

 

 

Artrit Ağrısı için Acı Biber Takviyeleri

 

 

Acı biberin kronik eklem ağrısını tedavi etmeye yardımcı olan bir takviye olduğunu öğrenince şaşırabilirsiniz.

Cayenne biberi, anti-inflamatuar özellikler içeren kapsaisin adı verilen bir bileşik içerir. Kapsaisin ayrıca sinirleri uyuşturan ve ağrıyı tedavi eden bir analjezik etkiye sahiptir.

Kapsaisinin eklem ağrısı için doğal bir çare olarak kullanılmasına yönelik bir çalışma, diyet takviyelerinin artritik ağrı ve iltihaplanmayı yönetmeye yardımcı olduğunu buldu. Kapsaisin, iltihaplanmaya neden olan enzimleri bloke etmeye yardımcı olur. Aslında, kapsaisin takviyesi almak eklem ağrısı, sinir ağrısı ve mide ülserlerini iyileştirmek için iyidir.

Kapsaisin kremini eklem ağrısı için topikal bir ev ilacı olarak da kullanabilirsiniz.

 

 

Eklem Sağlığı İçin Vitaminler: D Vitamini

 

 

Kemik ve kalsiyum metabolizması için gerekli olan eklemler ve eklem ağrılarını hafifletmek için en iyi vitaminlerden biri D vitaminidir.

Hindistan sağlık bilimleri dergisi, romatoid artritin genellikle D vitamini eksikliği ile ilişkili olduğunu bildirdi. D vitamini eksikliğine sahip olmak, romatoid artrit ve osteoartrit ağrısının şiddetini de artırabilir.

Hindistan da ki çalışmaların sonuçları, D vitamini takviyesi almanın osteoporozu önlemeye ve romatizmal artrit ağrısını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Diğer çalışmalar, D vitamini eksikliğinin kronik ağrının yoğunluğunu da artırabileceğini bulmuştur.

Eklem ağrısına yardımcı olması için bu vitamini almadan önce, D vitamini seviyelerini kontrol etmek için bir kan testi yaptırmak önemlidir.

Pek çok kronik hastalığı önlemek için yeterli miktarda D vitamini almanın da gerekli olduğunu biliyor muydunuz ?

 

 

Avokado Soya Çözücüler (ASU)

 

 

Avokado, eklem sağlığı ve iltihabı azaltmak için birçok mineral ve vitamin içerir. Soya fasulyesi yağlarından elde edilen özler, artrit için ortak bir sağlık takviyesi oluşturmak için avokado özleri ile birleştirilir.

Rajasthan-Bikaner Tarım Üniversitesinin, bilimsel araştırmaları, ASU takviyelerinin eklem sağlığını korumak için bir dizi düzeyde çalıştığını bulmuştur. Örneğin zencefi ve zerdeçal takviyeleri, kemik sağlığı için gerekli olan kolajen, iltihaplanmayı önlemeye ve dokuyu uyarmaya yardımcı olur.

Avokado vücudunuzdaki iltihabı azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini öğrenince şaşırabilirsiniz.

 

 

Isırgan Otu Eklem Takviyeleri

 

 

Eklem ağrısı ilacı görevi gören doğal bir takviye, ısırgan otu takviyeleridir.

Hindistan Sağlık, tarım bakanlıkları, ziraat, tıp, eczacılık, kimya fakültelerinin ve biyologların müşterek çalışmaları, ısırgan otunun yapraklarından, çiçeklerinden, saplarından ve köklerinden elde edilen özler bitkisel bir çare haline getirildi. Bu özlerin bazı türleri, güçlü bir anti-enflamatuar ağrı kesici etkisi gösterdi. Araştırmacılar, ısırgan otu özlerinin osteoartrit gibi iltihaplı ağrı ile ilgili durumları yönetmek için potansiyel bir kullanıma sahip olduğunu belirttiler.

Ayrıca saman nezlesi ve diğer alerji semptomlarının doğal olarak tedavi edilmesine yardımcı olması için ısırgan otu takviyeleri de kullanabilirsiniz.

 

 

Eklem Sağlığı İçin Meyan Kökü

 

 

Meyan kökü özleri, ağrısız, iyi eklem sağlığı için güçlü bir anti-enflamatuar takviyedir.

Eklem ağrısını gidermek için meyan kökü takviyesi kullanmanın faydaları, glisirizin ve glisirretinik asit varlığından kaynaklanmaktadır. Bunların her ikisi de COX-2 inhibitörlerine (NSAID’ler) benzer şekilde çalışan anti-enflamatuar bileşiklerdir.

Hindistan da bilimsel tıb araştırmalar, meyan kökü takviyesi almanın romatoid artrit hastalarına fayda sağlayabileceğini bulmuştur. Hafif romatoid artrit vakalarında meyan kökü takviyeleri iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ek ayrıca geleneksel ağrı kesici ilaçların etkinliğini artırabilir.

 

 

Eklem Sağlığı İçin Ardıç Meyvesi Doğal Takviyeler

 

 

Ardıç ağacının kabuğundan ve meyvelerinden elde edilen ardıç özleri, iltihaplanmayı azaltmaya ve bir dizi sağlık şikayetini tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Ardıç özlerinin terapötik özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, bunların analjezik özelliklere ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu bulmuştur. Ardıç özleri geleneksel olarak artritik rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.

 

 

Diz Eklem Ağrısı için Dulavratotu

 

 

Bilimsel desteği olan birçok eklem ağrısı takviyesinden biri dulavratotu. Dulavratotu, kronik eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek iltihap önleyici bileşikler içerir.

Romatizmal hastalıkların Uluslararası dergisi romatizmalı ağrıları tedavi etmek için dulavratotu özleri kullanılarak bir çalışmanın sonucunu yayınladı. Günlük dulavratotu çayı tüketmek eklemler üzerinde geleneksel ağrı kesicilerle karşılaştırılabilir ağrı giderici bir etkiye sahipti.

NOT: Brezilya biberi yerine tane karabiber de kullanabilirsiniz. %80 Brezilya biberi ile aynı etken maddeleri içerir.

Bu bilgiler, doğal destekleme amaçlıdır. Doktorunuzun görüş ve önerilerini alarak kullanmanız daha faydalı olur.

Cümle vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

 

 

Kaynakça:

Numan Aladağ’ın, Rajasthan-Bikaner Tarım, üniversitesinin ders notları. Hindistan da çeşitli sağlık kuruluşları ve Himalaya dağlarının alt eteklerinde ikamet eden Türk asıllı soydaşlarımızdan edindiği halk hekimliği bilgi ve araştırmaları.

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun