Dolmuş şoförlerine öfke kontrol semineri

Dolmuş şoförlerine öfke kontrol semineri
3 Şubat 2013 00:12

Adana’nın şehir içi ulaşımında sorunları aşmayı amaçlayan Emniyet Müdürlüğü, toplu taşıma araçlarının sürücülerine öfke kontrol eğitimi başlattı.

Adana Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, şoförlerin vatandaşa bakış açılarını değiştirebilmek, müşteri-esnaf diyalogunu sağlayıp, halkın toplu taşıma araçlarından sağlıklı yararlanabilmesini sağlamak amacıyla çalışma başlattı.

Emniyet Müdür Yardımcısı Zülfikar Sökmen ve Trafik Denetleme Şube Müdürü Andaç Çelebi’nin yürüttüğü çalışmalar sonucu toplu taşıma kooperatiflerinde görevli sürücülere ‘öfke kontrolü ve iletişim eğitimleri’ verilmesi kararlaştırıldı.

İlk ders olan “Öfke kontrolü” de İncirlik Dolmuş Kooperatifi’nde çalışan sürücülere verildi.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Zeliha Güngör, sürücülere öfkenin unsurları, çıkış sebepleri hakkında bilgi verip öfkelerini nasıl kontrol edebilecekleri yönünde örnekler gösterdi. Dolmuş sürücülerine trafikte karşılaştıkları ve kendilerini öfkelendiren sebeplerle ilgili sorular da yönelten Güngör, öfkenin aşılması için şoförlerin aileden başlayıp sorunların aşılması yönünde adım atmaları gerektiğini anlattı.

Engellenen bir kişinin öfke duyabileceğine dikkat çeken Güngör, “Trafikte de genelde böyledir. Engellendiğinizi düşündüğünüz zaman öfkelenmeye başlıyorsunuz. Aslında öfke kötü bir şey değil. Yerinde uygun bir şekilde ifade edildiğinde bir duygu çeşididir. Ancak, hiçbir zaman bu öfkeyi ileriye taşımamak gerekir. Burada önemli olan öfkenizi nasıl idare ettiğinizdir. Trafikte ve vatandaşla diyalogda ben hep haklıyım davranışından kaçınmak gerekiyor” diye konuştu.

Trafik Denetleme Şube Müdürü Andaç Çelebi de eğitime katılan sürücülerin diğer meslektaşlarına örnek olması gerektiğini ifade ederek, “Trafikte en büyük sorun, ben haklıyım düşüncesidir. Bunun önüne geçildiği taktirde sorunların büyük bölümü aşılacaktır” diye konuştu. Seminerlerden olumlu sonuçlar almayı beklediklerini dile getiren Çelebi, Adanalı toplu taşıma araç sürücülerinin diğer illere örnek olacağa inandıklarını sözlerine ekledi.