CHP’li Yılmaz: Değiştirilen doğalgaz sayaçlarıyla vatandaş cezalandırılıyor mu?

CHP’li Yılmaz: Değiştirilen doğalgaz sayaçlarıyla vatandaş cezalandırılıyor mu?
6 Aralık 2017 10:50

CHP’li Necati Yılmaz, Ankara’da 20 yılını doldurduğu gerekçesiyle değiştirilmek istenen kartlı doğalgaz sayaçlarını TBMM gündemine taşıdı. Sayaçların hangi gerekçeyle değiştirildiğini, bundan kaç abonenin etkileneceğini soran Yılmaz, “Her geçen gün artan doğalgaz fiyatlarının yanı sıra alınan güvence bedeli ile geçim zorluğu içindeki vatandaşın durumu düşünüldüğünde, bu uygulamayla vatandaşın cezalandırıldığı düşünülmekte midir?” sorusunu yöneltti.

 

 

/ANKARA

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Başkent Doğalgaz Dağıtım’ın Ankara’da 20 yılını doldurduğu gerekçesiyle değiştirmek istediği ve vatandaşın büyük tepkisine neden olan kartlı doğalgaz sayaçlarını TBMM gündemine getirdi. Sayaçların değişiminden kaç abonenin etkileneceğini, bunun için neden kış aylarının beklendiğini soran Yılmaz, “Arızalı olup olmadığına bakılmaksızın, toptancı bir anlayışla tüm abonelerin sayaçlarının değiştirilmesi bu düzenlemenin kötüye kullanılması değil midir?Her geçen gün artan doğalgaz fiyatlarının yanı sıra alınan güvence bedeli ile geçim zorluğu içindeki vatandaşın durumu düşünüldüğünde, bu uygulamayla vatandaşın cezalandırıldığı düşünülmekte midir?” sorusunu yöneltti.

 

14 GÜNDE DEĞİŞTİRMEYİNİN GAZI KESİLECEK!

 
Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Ankara’da doğalgaz abonelerinin ön ödemeli (kartlı) ve mekanik (faturalı) doğalgaz sayacı kullandığını anımsattı. Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek döneminde 300 dolar verilerek alınan ön ödemeli (kartlı) doğalgaz sayaçlarının 20 yılını doldurduğu ve sık sık arıza verdiği gerekçe gösterilerek mekanik doğalgaz sayacı ile değiştirilmek istendiğini vurgulayan Yılmaz, “Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin abonelere gönderdiği tebligatta; tebliğ tarihinden itibaren 14 gün içerisinde sayacını değiştirmeyen abonelerin gazının kesileceği belirtilmektedir. Ön ödemeli sayacını mekanik sayaç ile değiştirmek zorunda olan abonelerden, ocak kullanımı için 20 TL, ocak ve şofben için 60 TL, ocak ve kombi için ise 406 TL güvence bedeli ödenmesi istendiği ifade edilmektedir” dedi.

 

 

DEĞİŞTİRME ZORUNLULUĞU NEDEN KAYNAKLANIYOR?

 
Başkent’teki doğalgaz abonelerinin kartlı sayaçları değiştirme zorunluluğunun neden kaynaklandığını soran Yılmaz, tebligatta Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Bağlantı ve Hizmet Bedellerine İlişkin Usul ve Esasların “Sayaçların değişimi” başlıklı 11’inci maddesinin üçüncü fıkrasında “Dağıtım şirketinin tarafından müşteri talebi olmaksızın; (…) 20 (yirmi) yılını doldurmuş olmak kaydıyla; mekanik sayaç ön ödemeli veya mekanik sayaçla ya da ön ödemeli sayaç mekanik veya ön ödemeli sayaçla değiştirilebilir. (…)” düzenlemesine yer verildiğini hatırlattı. Bahsi geçen düzenlemede “değiştirilir” ifadesi değil “değiştirilebilir” ifadesinin yer aldığını ifade eden Yılmaz, “Ayrımsız 20 yılını dolduran tüm sayaçların işletme ömrünü tamamlayıp tamamlamadığı, arızalı olup olmadığına bakılmaksızın, toptancı bir anlayışla tüm abonelerin sayaçlarının değiştirilmesi bu düzenlemenin kötüye kullanılması değil midir?” diye sordu.

 

 

“UYGULAMA TÜKETİCİNİN KORUNMASI KANUNU’NA UYGUN MU?”

 
Kartlı doğalgaz sayaçlarının işletme ömrünün ne kadar olduğunu ve değişimin kanuni dayanağının açıklanmasını isteyen Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:

 
“-Uygulama Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a uygun mudur?
-Ankara’da kartlı doğalgaz sayacı kullanan ve değiştirmesi zorunlu olan kaç abone bulunmaktadır?
-Daha önce kullanılan kartlı doğalgaz sayaçlarından alınan güvence bedeli sayacı değişen abonelere iade edilecek midir?
-Kartlı doğalgaz sayacını değiştirecek şirketin alacağı güvence bedeli nedir? Bu bedel hangi amaçla kullanılacaktır?
-Vatandaşa satılan sayaçların gerçek maliyeti nedir?
-Sayaçların değişiminden sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılacak pay var mıdır? Varsa, bu ne amaçla kullanılacaktır?
-Başkent Doğalgaz, kartlı sayaç değişimi için neden kış aylarını beklemiştir? Uygulamanın kış ayında yapılıyor olması ve vatandaşın mağduriyeti düşünülmüş müdür? Şirket’in, aboneleri kartlı doğalgaz sayacından faturalı doğalgaz sayacına geçirerek, kar sağlamayı mı hedeflemektedir?