CHP’li Öztunç: ‘Nas ortada’ dediler, ülkeyi faiz lobisine teslim ettiler!

CHP’li Öztunç: ‘Nas ortada’ dediler, ülkeyi faiz lobisine teslim ettiler!
14 Ekim 2023 09:23

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, AKP’nin 20 yılda ülke ekonomisini faiz lobisine teslim ettiğini söyledi. Öztunç, “Türkiye bu yılın ilk sekiz aylık döneminde 37,8 milyar dolarlık uzun vadeli dış borç anapara ödemesi yaparken, dış borç faiz ödemeleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,1 oranında artarak 11,3 milyar dolara kadar çıktı. Türkiye’nin 2023 yılını 16 milyar doların üzerinde bir rakamla rekor seviyede dış borç faiz ödemesiyle tamamlayacağı tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “nas ortada” dediği faiz için Türkiye 226,8 milyar dolar dış borç faizi ödedi” dedi.

 

 

 
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Türkiye’nin ekonomik felakete doğru gittiğini söyledi. İktidarın ülkeyi borç-faiz sarmalına sokulduğuna dikkat çeken Öztunç, Ocak-Ağustos döneminde yapılan 11,3 milyar dolarlık dış borç faiz ödemesinin 5 milyar dolarını kamu kesimi, 6,3 milyar dolarını ise özel sektörün gerçekleştirildiğini kaydetti. Öztunç, “AKP iktidarı döneminde Türkiye yurt dışına toplam 226,8 milyar dolar dış borç faiz ödemesi yaptı” dedi.

 

 

YÜKSEK FAİZ EKONOMİYİ DURMA NOKTASINA GETİRDİ

 

 

Vatandaşın can simidi olarak gördüğü kredi ve kredi kartı faizlerinin ise yükselmeye devam ettiğini belirten Öztunç, artık vatandaşın temel ihtiyaçlarını kredi kullanarak karşılamaya çalıştığını, kredi kartı ödemelerini yapamadığını ve kredi kartı faizlerinin de arttırılmasıyla çözümsüz bırakıldığını söyledi. Öztunç, “Bankaların ihtiyaç kredisi faizlerini 1,86 puan daha artırarak yüzde 60,93’e çıkardığını, taşıt kredisi faizini 6,12 puan artırarak yüzde 46,99’a çıkardığını, konut kredilerinin faizini ise 0,55 puan azaltarak yüzde 41,66’ya indirildiğini, bütün bireysel kredilerin ortalama faizi ise 2,55 puanlık artışla yüzde 59,75’e yükseldiğini” belirtti.

 

 

KOBİ’LER YÜKSEK FAİZ MAĞDURU

 

 

Yüksek faizin KOBİ’leri iflasa sürükleyeceğine dikkat çeken Öztunç, “KOBİ’ler gırtlağına kadar borca battı. Kredi çekemedikleri için işletmelerini çeviremiyorlar. TL ticari kredilerin faizi 4,12 puan arttı ve yüzde 49,35 oldu. Dolar cinsinden ticari kredi faizi yüzde 10,07’ye, Euro cinsinden faiz de yüzde 8,63’e tırmandı” dedi. TL ticari kredi faizlerinde yılbaşından bu yana 35 puanlık artış yaşandığını belirten Öztunç, faiz oranları KOBİ’lerin borçlanma maliyetlerini doğrudan etkiledi. Yüksek faize mahkûm bırakılan KOBİ’ler kredi kullanamaz duruma getirilmiş ve iflas noktasına gelmiştir” ifadelerini kullandı.