CHP’li Kış, Ramazan ayının ilk gününde, iftar ve sahur sofralarına gelen fahiş zamları sordu

CHP’li Kış, Ramazan ayının ilk gününde, iftar ve sahur sofralarına gelen fahiş zamları sordu
11 Mart 2024 12:59

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Ramazan ayının ilk gününde, iftar ve sahur sofralarına gelen fahiş zamları sordu.

 

 

Ekonomik krizin iftar sofralarına yansıdığını dile getiren Kış, marketlerde 38 ürüne gelen yüksek artışları, aynı ürünün farklı marketlerde farklı fiyatlara satılmasını, emekliler başta olmak üzere vatandaşların mağdur edilmesini sordu.

CHP’li Kış aynı zamanda, Aralık 2023 tarihinde bir gazeteye röportaj veren Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “marketleri her gün denetliyoruz, ben de haftada bir marketlere gidiyorum” diyerek piyasayı başı boş bırakmadıkları iddialarının da, yaşanan bu artış ile çürüdüğünü vurguladı.

Kış, ayrıca Bakan Bolat’a tepki göstererek, 5 Ocak 2024 tarihinde verdiği yazılı soru önergesinin de yanıtlanmamasına tepki gösterdi.

 

 

CHP’li Kış, önergesinde şunları kaydetti: 

 

 

Toplumsal dayanışmaya, yardımlaşmaya, toplumdaki yoksulluğu azaltmaya hizmet eden Ramazan ayında, maalesef marketler fahiş artışlarla vatandaşın huzurunu kaçırmıştır. Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ramazan sofralarını vurmuştur.

25 Aralık 2023 tarihinde bir gazete de röportajı yayımlanan Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat, “marketleri her gün denetliyoruz, ben de haftada bir marketlere gidiyorum ” diyerek piyasayı başı boş bırakmadıklarını iddia etmişti.

Bu yıl ramazan öncesi, 38 üründe çok yüksek oranda artış olduğunun tespit edilmesi, aynı ürünün farklı marketlerde çok farklı fiyata satılması, daha önce bizzat kendisinin denetim yaptığını iddia eden Ticaret Bakanı Bolat’ı çürütmüştür.

Marketlerde gıda ürünlerinde yaşanan aşırı fiyat artışı, zaten kıt kanaat geçinen başta emekliler olmak üzere vatandaşlarımızı mağdur etmiştir. Enflasyonu bahane ederek fırsatçılık yapan, Ramazan ayını bahane ederek yüksek artış yapanlar acilen denetlenmelidir. Kırmızı ete neredeyse artık ulaşamayan vatandaşlarımız özellikle emeklilerimiz market market gezerek en ucuz ürün arayışına itilmiştir.

TZOB’un yaptığı araştırmaya göre; Geçtiğimiz yılın Ramazan öncesine göre, bu sene markette kuru incir 2,9 kat, zeytinyağı 2,7 kat, kuru kayısı ve sivri biber 2,5 kat artmıştır.

Et fiyatları ise yapılan ithalata rağmen artmıştır. Et ve süt ürünlerinde; dana kuşbaşında yüzde 69 buçuk, tereyağında yüzde 40,2, kuzu kuşbaşında yüzde 38,4, bütün tavukta yüzde 23,3’e varan oranlarda değişim olduğu açıklanmıştır.

Ramazan öncesi, fiyatları kontrol altına almayan, vatandaşları artan fiyatlar karşısında koruyamayan hükümet yetkilileri bu işin baş sorumlularıdır. Ramazan ayında artan talebi suiistimal eden, enflasyonu bahane ederek fırsatçılık yapan, aynı fiyata gramaj düşürme hilelerine girişen, aynı fiyata kalitesiz ürün satanlar ve fahiş fiyat artışına gidenler için acilen gerekli denetimler yapılmalıdır.

Bu bağlamda,

Sayın Bakan, 5 Ocak 2024 tarihinde şahsınıza yöneltmiş olduğum yazılı soru önergesinde, marketleri her gün denetlediğinizi, haftada bir marketlere gittiğinizi ve piyasayı başı boş bırakmadığınıza yönelik iddialarınızı içeren sorularımızı neden yanıtlamadınız?

Aralık 2023 tarihinde bir gazeteye vermiş olduğunuz röportajda, “fırsatçılığa, fahiş zamlara, stokçuluğa izin vermeyeceğiz” demenize rağmen bugün Ramazan ayı öncesi en az 38 ürüne yüksek oranda artış yapıldığı tespit edilmiştir. Bu artışlar piyasanın denetimsiz ve başı boş olduğunun göstergesi değil midir? Yaşanan artışlar, yapmış olduğunuz açıklamaları çürütmemiş midir?

Ramazan ayı öncesi marketlerde gerekli denetimleri yaptınız mı? Fırsatçılık ve stokçuluk yapanlara yönelik tespitleriniz var mıdır?

Yapılan ithalata rağmen en yüksek artışların et fiyatlarında olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ramazan ayında fırsatçılık yapanlar karşısında market market gezerek en ucuz ürün arayışına soktuğunuz emeklilerimiz başta olmak üzere, vatandaşların bu mağduriyetini gidermek adına bir girişiminiz olacak mıdır?