CHP’li Güzelmansur’dan Bakan Pakdemirli’ye: Çiftçinin bayram harçlığı yok, pamuk destekleri hemen ödenmeli

CHP’li Güzelmansur’dan Bakan Pakdemirli’ye: Çiftçinin bayram harçlığı yok, pamuk destekleri hemen ödenmeli
15 Mayıs 2020 11:24

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur “2019 pamuk destekleri hala ödenmedi.Çiftçi “icmal düzeltmeleri” bahanesiyle oyalanıyor.Cebinde kuruş olmadığını, bayramlık alacak, bayram harçlığı yapacak parası bulunmadığını söyleyen çiftçi ödemelerin bayramdan önce yapılmasını istiyor. Destekleme ödemelerinin geç yapılması çiftçinin üretimden vazgeçmesine, ithalatın artmasına neden oluyor.” diyerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıt istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Güzelmansur önergesinde şunları kaydetti:

 

Pamuk; çırçır, tekstil, yağ ve yem sanayi ile kâğıt sanayisinin hammaddesi olan, dolayısıyla katma değer ve istihdam yaratan yüksek stratejik önemi bulunan bir üründür. Bunca önemine rağmen maalesef ki ülkemizde pamuk üreticisi yeterince desteklenmemekte, hak ettiği değer verilmemektedir.
Çiftçiyi pamuk üretimden vazgeçiren ve ülkemizi her yıl daha çok pamuk ithal etmeye mahkûm eden uygulamalardan biri de destekleme primlerinin geç açıklanması, miktarının azaltılması ve ödemelerin zamanında yapılmamasıdır. 2019 destek ödemeleri için de bu durum değişmemiştir. Pamuk üreticisi “icmal düzeltmeleri” bahanesiyle oyalanmaktadır. Bu gidişata son verilmez, bayram öncesi pamuk destek primleri ödenmezse çiftçi çocuklarına, torunlarına bayramlık alamayacak, bayram harcaması yapamayacak hale gelecektir.

 

Konuya ilişkin olarak;

 
1. 2019 pamuk destekleme ödemelerini geciktirmek için çiftçinin “icmal düzeltmeleri” bahanesiyle oyalandığı doğru mudur?
2. Pamuk üreticisine 2019 pamuk destekleme ödemeleri ne zaman yapılacaktır? Ödemenin Ramazan Bayramı öncesinde yapılması için bir çalışma var mıdır?
3. Ekonomideki kötü gidişat, salgın, ithalat kolaycılığı ve yanlış uygulamalarla iyice çıkmaza sürüklenen pamuk üreticisi için 2020 ürün desteklerini bir an önce açıklamayı düşünüyor musunuz?
4. Çiftçiye daha az, daha geç ödemek ya da ödememek geliştirilen stratejiler nedeniyle pamuk üretiminden vazgeçildiğinin, dolayısıyla destekleme ödemelerinden kat be kat fazlasının ithalata ödendiğinin Bakanlık farkında mıdır? Böyleyse bu yanlış uygulamalara neden hala devam edilmektedir?