CHP’li Gürer: Emekli, torununa harçlık verirken çocuklarından yolluk alır hale düşürüldü!

CHP’li Gürer: Emekli, torununa harçlık verirken çocuklarından yolluk alır hale düşürüldü!
30 Haziran 2022 10:22

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emekliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, emeklilikte yaşa takılanların gasp edilen haklarının mutlaka iade edilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

En düşük emekli aylığının bugün belirlenecek olan yeni asgari ücret kadar olması için düzenleme yapılmasını isteyen Gürer, “Emeklilere verilenen bayram ikramiyeleri de asgari ücretten az olmamalı” dedi.

 

 

GÜRER’İN GENEL KURUL KONUŞMASI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda da söz alarak emeklilerin haklarının iyileştirilmesine yönelik önerilerini yeniden gündeme taşıdı.

4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 20 bin lirayı aştığını, açlık sınırının ise 7 bin liraya dayandığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şunlara değindi:

“Bu nedenle en düşük emekli aylığı asgari ücrete endekslenmelidir.

Emekli bayram ikramiyesi asgari ücret düzeyinde olmalıdır, emekli intibak düzenlemesi bir an önce yapılmalıdır. Aylık bağlama oranı katsayısı yüzde 35’ten yüzde 70’e çıkarılmalıdır.

Evi kira olan emekliye kira yardımı sağlanmalıdır.

İlaç katkı payı kaldırılmalıdır.

Emeklilikte yaşa takılanların gasp edilen hakları iade edilmelidir.

Tüm taşeron firmada kalan emekçiler kurum kadrosuna alınmalıdır.

Memur işçi maaşları gerçek enflasyona uyarlı ücret artışı yapılmalıdır.

Her kesim sıkıntı içindedir, iktidar bunlara duyarsız kalmaktadır.

Emekliye hak ettiği artış bir an önce sağlanmalıdır…”

 

 

GÜRER’İN EMEKLİLER GÜNÜ MESAJI

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emekliler Günü dolayasıyla bir mesaj yayımladı.

Gürer, mesajında Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 30 Haziran 1927 tarihinde emekli olması sebebiyle ülkemizde her yıl 30 Haziran gününün Emekliler Günü olarak kutlandığını anımsattı.

 

 

13 MİLYON 722 BİN EMEKLİMİZ VAR

 

 

Yapılan bir araştırmadan elde edilen verileri aktaran Ömer Fethi Gürer, ülkemizde 8 milyon 616 bin işçi emeklisi, 2 milyon 718 bin esnaf emeklisi ve 2 milyon 389 bin memur emeklisi olmak üzere toplam 13 milyon 722 bin kişinin emekli maaşı aldığını belirtti ve önemli bölümünün açlık sınırı altında yaşadığını söyledi.

 

 

AYLIK BAĞLAMA KATSAYISI YENİDEN YÜZDE 70 OLMALI

 

 

Ülkemizde emeklilerin yaşadığı en önemli sorunların başında aldıkları düşük ücretin geldiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarından önce, emeklilerin aylık bağlama katsayısı yüzde 70 olduğu için en düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerindeydi. Ancak AKP 2008 yılında bu katsayı yüzde 35’e çekilince en düşük emekli maaşı asgari ücretin yarısı kadar kaldı” hatırlatmasında bulundu.

 

 

3 BİN 500 LİRA YETMEZ

 

 

Temmuz ayı itibariyle TÜİK enflasyon oranında artış olmasını değerlendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin bu maaşla geçinmesinin mümkün olmadığını anlattı.

En düşük emekli maaşının bu gün belirlenecek olan yeni asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğine değinen Gürer, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin de yine bugün belirlenecek yeni asgari ücretin altında olmamasını önerdi.

 

 

GÜRER’İN EMEKLİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI

 

Gürer, “Ülkemizde neredeyse her 7 kişiden biri emeklidir. Emekliler AKP iktidarları döneminde ciddi mağduriyetler yaşamışlardır. Emekliler torunlarına harçlık verirken attık çocuklarından destek alarak çarşı pazara çıkar duruma düşürülmüştür. Kurban Bayramında kurban alamaz hale gelmişlerdir. Milletvekili seçildiğim 2015 yılından bu yana her fırsatta emeklilerin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıyıp çözüm yollarının bulunmasını önerdim. Emeklilerin yaşadığı sorunlarla farklı Kanun Teklifi ve Melis Araştırma önergeleri verdim. Meclis’te her zaman emeklilerin yaşadığı sorunların dile getirdim. Genel Kurullarda konuşmalar yapıp basın toplantıları düzenledim. Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik intibak yasası, emeklilerin sağlıkta ödedikleri katkı payının kaldırılması, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması, yine asgari ücret tutarında bayram ikramiyelerinin verilmesi, emekliliklerinde bir araca sahip olanların, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yüzde 5’inin; zorunlu mali sorumluluk sigortası olarak mevzuatta düzenlenmiş olan trafik sigortasının yüzde 10’unun tahsil edilmesi ve geri kalanının Devlet tarafından karşılanması, İktidarın altı aylık dönemlerde uyguladığı TÜFE’ye göre artışlar düşük kaldığından emeklilere kira ve yakacak yardımı yapılması gibi çok sayıda hazırladığım kanun tekliflerini Meclis Başkanlığına sundum” diye konuştu.