CHP’li Gök’ten Bakan Ersoy’a: Hangi sinema otoriteleri uygunsuz buldu?

CHP’li Gök’ten Bakan Ersoy’a: Hangi sinema otoriteleri uygunsuz buldu?
12 Aralık 2022 11:21

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emin Alper’in yazıp yönettiği Kurak Günler‘e verilen finansal yapım desteğini geri istiyor. Kurak Günler, dünya prömiyerini bu yıl Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yapmış ve seçkide yer aldığı açıklandıktan itibaren epey ilgi çekmişti

 

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “Kurak Günler” filminin finansal yapım desteğinin Bakanlık tarafından faiziyle geri istenmesini Meclis gündemine taşıdı. Gök, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

8 Aralık 2022 tarihinde uluslararası platformda önemli başarılar kazanmış olan “Kurak Günler” filminin senaristi aynı zamanda yönetmenliğini üstlenen Emin Alper ve filmin yapımcısı Nadir Öperli tarafından sosyal medyada yayınlanan duyuru ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün “Kurak Günler” için verdiği finansal yapım desteğini yasal faizi ile birlikte geri istediği açıklanmıştır.

 

 

Duyuruda söz konusu kararın 2018 yılı Kasım ayında yapılan ilk taslak başvurudan sonra proje geliştirme sürecinde filmin senaryosunda yapılan değişikliklerin uygun görülmemesi gerekçesiyle alındığı belirtilmiş, filmin nihai senaryosunun Sinema Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesinin üzerinden 20 ay sonra bu kararın alındığının altı çizilmiştir. Sözü geçen yapım desteğinin geri alınması kararının sinema destekleme kurulunun devre dışı bırakılarak Kültür ve Turizm Bakanı’nın onayıyla, keyfi bir şekilde alındığı iddia edilmektedir.

 
Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Emin Alper’in Antalya Altın Portakal Film Festivalinde ödül alırken yaptığı konuşmada Boğaziçi’nde yaşanan baskı sürecini eleştirmesiyle başlayan süreç sonunda ülkemizin en değerli sinemacılarından birine adeta para cezası kesilmesi ile sonuçlanmıştır. “Kurak Günler” 2022 yılında uluslararası üç büyük film festivalinden biri olan Cannes’da ülkemizi temsil etme başarısı gösteren tek uzun metrajlı film olmuş, çok sayıda ulusal ve uluslararası festivalde gösterilmiş ve şu ana kadar 18 ödül kazanmıştır. Sinemamızın en değerli isimlerinden biri olan Emin Alper ülkemizin adını bütün dünyada duyurmayı başarmış bir sanatçımızdır. Kendisine bizzat Bakanlık tarafından uygulanan baskı dikta sevdalısı saray iktidarının kısa bir özeti gibidir. Demokrasiye, özgürlüklere, sanata ve sanatçıya düşman şirket patronlarından oluşan bu zihniyet Sayın Emin Alper’in deyimiyle “İnsanların özgürlük talebini susturamayacaktır.”
Bu bilgiler ışığında:
1. “Kurak Günler” için Bakanlığınız tarafından verilmiş olan finansal yapım desteğinin faiziyle birlikte geri istenmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
2. Söz konusu finansal yapım desteğinin geri istenmesi kararının alınmasında onayı bulunan kurul ve kişileri açıklar mısınız? Çok sayıda ulusal ve uluslararası festivalde gösterilen, yarışan ve ödüller kazanan “Kurak Günler” in senaryosu hangi sinema otoriteleri tarafından uygunsuz bulunmuştur?
3. Filmin nihai senaryosu Sinema Genel Müdürlüğü’ne 20 ay önce teslim edilmiştir. Filmin incelenmesi ve senaryonun uygun olmadığına 2 yıla yakın bir sürede karar verilmesinin sebepleri nelerdir? Sinema Genel Müdürlüğü’nün yaptığı incelemelerin ortalama sonuçlanma süresini açıklar mısınız?
4. Oldukça endişe verici olan finansal yapım desteğinin geri istenmesi kararından vazgeçilmesi ve ülkemizin bu kara lekeden kurtarılması düşünülmekte midir?
5. Sinemamızın ve sanatçılarımızın çevresine duvarlar ören sansür uygulamalarına bir son verilmesi düşünülmekte midir?
6. Geçmişte sahibi olduğunuz turizm firması ve oteller zinciri çatısı altında hangi kültürel aktiviteler düzenlenmektedir? Söz konusu işletmelerin ülkemiz sanatına hangi katkılarda bulunduğunu açıklar mısınız?