CHP’li Gök: Sınav ücretleri sınav giderlerini aşmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli!

CHP’li Gök: Sınav ücretleri sınav giderlerini aşmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli!
7 Ekim 2022 08:57

ÖSYM’nin, 2022 yılının ilk yarısında 1 milyar lira gelir elde ettiği ortaya çıktı. Kurumun altı aylık geliri, 2021’e oranla yüzde 54 arttı.

 

 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı 2022 Yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporu gecikmeli olarak yayımlandı. Şaibe nedeniyle iptal edilen KPSS oturumundan söz edilmeyen raporda, iptal edilen sınavın yerine eylül ayında gerçekleştirilen sınavın tarihi ve katılım sayısına yer verildi. Rapora göre ÖSYM, 2022 yılının ilk altı ayında toplam 1 milyar 31 milyon 415 bin lira gelir elde etti. 2021 yılının ilk yarısına göre yüzde 54 oranında artan gelirinin 1 milyar 30 milyon 672 bin lirası, “Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri” kalemi altında sınıflandırıldı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

CHP’li Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

2017 yılında yıllık geliri 525 milyon 768 bin TL olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin(ÖSYM) çoğunluğu adayların ödediği sınav ücretlerinden oluşan gelirleri 2022 yılının ilk 6 ayında 1 milyar 31 milyon TL’ye yükselmiştir. Geçtiğimiz yıl 767 milyon 630 bin TL gelir elde eden kurumun içerisinde bulunduğumuz yılın yalnızca ilk yarısında 1 milyar TL’nin üzerinde gelir elde etmesi çeşitli soruları da beraberinde getirmiştir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı 2022 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporuna göre 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde 445 milyon 927 bin TL gideri olan kurumun 585 milyon TL’nin üzerinde kar etmiş olduğu anlaşılmaktadır.

 
ÖSYM ülkemizde merkezi sınavlara katılan bütün yurttaşlarımızın kaderine etki eden ve hayatına dokunan bir kurum olmasına karşın sınavlarda meydana gelen şaibelerle sık sık gündeme gelmektedir. ÖSYM’nin güvenilirliğinin sorgulandığı bugünlerde kurumun kar eder bir mali bütçeye sahip olması kamusal vicdan ve sorumluluktan uzak bir yönetim anlayışının kuruma hâkim olduğu görüşünü pekiştirmektedir. Hayat pahalılığının altında ezilen halkımızın yoksul çocuklarından toplanan sınav ücretlerinin sınav giderlerini aşmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. ÖSYM’nin sınav ücretlerinin kuruma kar ettirecek seviyede tutulmasının sebepleri nelerdir? Söz konusu yaklaşımı etik ve vicdani buluyor musunuz?
2. ÖSYM’nin mali durumunun göz önüne alınarak sınav ücretlerinin yeniden düzenlenmesi düşünülmekte midir?
3. 2017 – 2022 döneminde ÖSYM’nin elde ettiği gelir ve giderleri açıklar mısınız?
4. 2017 – 2022 döneminde ÖSYM’nin giderlerini aşan ve kar olarak elde edilen gelirlerin harcandığı kalemleri açıklar mısınız?
5. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı 2022 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporunda şaibe nedeniyle iptal edilen KPSS oturumuna ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmemesinin sebepleri nelerdir?