CHP’li Ateş: Aile vurgusu lafta kaldı, sosyal hizmet hedefleri geçmişi aratıyor

CHP’li Ateş: Aile vurgusu lafta kaldı, sosyal hizmet hedefleri geçmişi aratıyor
12 Aralık 2023 05:30

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, hükümetin aileyi öne çıkaran söylemleriyle göz boyadığını ve icraatları sonucunda hanelerde yaşanan krizin arttığını dile getirdi. Ateş, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, her fırsatta ülkemizde aile kurumuna yönelik saldırılar olduğu iddiasını gündeme getiriyor. Ancak gerçekte yaşanan, ailenin korunmasında hükümetin sınıfta kaldığıdır. Ekonomik kriz ağırlaşır, yoksulluk artarken bütçede ailenin güçlendirilmesine ayrılan kaynak yine binde 1 dolayında kaldı. Ailelere danışmanlık hizmetini yaygınlaştırma hedefi altında ulaşılacak kişi ve hane sayısı da yarı yarıya düşürüldü” dedi.

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmeye başlanacak olan 2024 yılı bütçesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın performans hedeflerine işaret eden Ateş, şöyle konuştu:

 

“Bakanlık lafta aile danışmanlık hizmetlerini yaygınlaştıracağını söylüyor. Ancak icraatta başta kadınlar olmak üzere bu hizmeti ulaştıracağı kişi ve hane sayısını keskin biçimde aşağıya çekiyor. Sosyal Hizmet Merkezleri üzerinden ailelere verilen danışmanlık hizmetinden yararlanan kadın sayısı bu yıl 8 bin olacak ama gelecek yıl 5 bin 500’e kadar gerileyecek. 2025 ve 2026 hedefleri de aynı oldu. Bu kapsamda ulaşılan toplam kişi sayısında ise 2024 hedefi geçen yıla göre yarıya; 17 bin 245’ten 8 bine çekiliyor. Sosyal hizmetlerde hedef rakamlar geçmişi aratıyor.”

 

 

SEÇİM EKONOMİSİ BAŞLADI AMA…

 

 

Bir diğer örneğin aile ve fertlerinin sosyal yardım ve hizmet ihtiyacının belirlenerek yerine getirildiği Aile Sosyal Destek Programı’nda göze çaptığına işaret eden Ateş, “Seçim ekonomisini başlatan hükümetin sosyal yardımlarının bu kapsamda olmayacağı, sanki devletin kasasından değil de AKP adıyla yapılacağı malum” dedi.

 

 

SANKİ NE DEPREM YAŞANDI, NE KRİZ VAR

 

CHP’li Ateş, söz konusu program ile geçen yıl 1 milyon 727 bini aşkın haneye ulaşıldığını söylerken, “Ekonomik kriz ağırlaşır, büyük bir deprem felaketi geçirmişken bu sayının artmasını beklersiniz. Ancak programda bu yılın 1 milyon 250 bin haneyle tamamlanması bekleniyor. Gelecek yıl ise Bakanlık sadece 800 bin haneye ulaşmayı hedefliyor. 2025 ve 2026’da da yılda 750 bin haneye sosyal destek programı ulaştırılacak. Zannedersiniz ki sosyal desteğe ihtiyacı olan ailelerin sayısı azalıyor ve azalmaya devam edecek, hükümet yoksulluğu bitirecek” diye konuştu.