CHP’li Ağbaba, 81 ildeki ilk 8 ay iflas tablosunu tek tek açıkladı!

CHP’li Ağbaba, 81 ildeki ilk 8 ay iflas tablosunu tek tek açıkladı!
19 Eylül 2022 10:31

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yılın ilk 8 ayında 81 ildeki toplam iflas sayısını il il açıkladı. Ağbaba’’ bu yılın 81 ilde toplam iflas eden esnaf sayısı 74 bin 581 olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında iflas eden esnaf sayısı 61 bin 736 iken bu yılın ilk 8 ayına göre yüzde 20’lik bir artış söz konusu. Ekonomik kriz derinleştikçe, girdi maliyetleri arttıkça ve faturalar kabardıkça esnafların ekmek teknesi, tek tek ellerinden kayıp gidiyor’’ dedi.

 

 

Esnaf iflaslarının en çok yaşandığı ilk 5 şehir; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa oldu.

Yılın ilk 8 ayında esnaf iflasının en çok yaşandığı şehir İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa oldu.

İstanbul’da 7 bin 82 esnaf iflası yaşanırken, İzmir’de 5144,Ankara’da 4 bin 61, Antalya’da 3 bin 583 ve Bursa’da ise 3 bin 164 esnaf iflası yaşandı. Turizm sezonu olmasına rağmen Antalya’da yaşanan ilk 8 ayda ki, 3 bin 583 esnaf iflası ise dikkat çekti.

 

Turizm sezonuna rağmen esnaf iflastan kurtulamadı.

 

 

Yazın gelmesi ile birlikte turizm sezonunun en canlı geçtiği Antalya, Muğla ve Aydın gibi illerimizde esnaf umduğunu bulamadı. Antalya’da bu yılın ilk 8 ayında 3 bin 583 esnaf iflasına ek olarak Muğla’da 2 bin 150 Aydın’da ise 1932 esnaf kepen kapatarak iflas etmiş oldu.

Borçlar, faturalar ve girdi maliyetleri 74 bin 581 haneyi işsiz bıraktı.

Esnaflara pandemi döneminde yapılan 3 bin 5 bin TL’lik göstermelik yardımlar yapılırken, esnaflara destek olarak banka ve esnaf kefalet kredileri gösterildi. Esnaf pandemi sonrası ise artan girdi maliyetleri, yüksek fatura zamları ile karşı karşıya kalırken, geçmiş dönem borçları altında ezilmeye devam etti. Sattığı ürünü ertesi gün daha fazla maliyetle almak zorunda kalan esnaflarımız bir de artan faturalar nedeniyle ekmek teknelerini ellerinden çıkarmak zorunda kalıyor.

Esnafları bankalara ve esnaf kefalet kredilerine olan borçlarının faizleri silinmedikçe, özellikle faturalarda esnaflarımıza yönelik tarifeler getirilmedikçe yılsonuna kadar esnaf iflaslarında ki artış ne yazık ki geçen yıl olduğu gibi 100 bini aşabilir.

indir