CHP’li Adıgüzel: Özgürlükler endeksinde ‘özgür olmayan ülkeler’ sınıfındayız

CHP’li Adıgüzel: Özgürlükler endeksinde ‘özgür olmayan ülkeler’ sınıfındayız
30 Mart 2023 07:31

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, TBMM Genel Kurulu’nda; “Türkiye geçmişte tüm dünyada gıpta edilen, iyi örnek olarak gösterilen bir ülke iken 20 yıl sonra getirdiğiniz noktada kötü örnekleme için kullanılıyor.
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, TBMM Genel Kurulu’nda; “Türkiye geçmişte tüm dünyada gıpta edilen, iyi örnek olarak gösterilen bir ülke iken 20 yıl sonra getirdiğiniz noktada kötü örnekleme için kullanılıyor. Maalesef ülkemiz demokrasi endeksinde dünyada 103. sıraya geriledi. Özgürlükler endeksinde ise ‘özgür olmayan ülkeler’ sınıfına soktunuz” dedi.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, 1950 yılında İngiltere’deki bir kadının eylem pankartı ile bu yıl İsrail’deki yargı düzenlemesini protesto eden bir kadının pankartı üzerinden; Türkiye’nin durumunu değerlendirdi. Adıgüzel, TBMM Genel Kurulu’nda şunları söyledi:

 

 

“Size iki fotoğraf göstereceğim. İlki 1950’li yıllarda İngiltere’de bir kadın eylemci elindeki pankarta şöyle yazmış; ‘İngiliz kadınlar Türk kadınlarından daha mı az değerlidir?’ Böyle diyerek hakkını arıyor. Bugün ise bir diğer resimde İsrail’de bir eylemci kadın yargı düzenlemesine itiraz için ‘Sonumuzun Türkiye gibi olmasını istemiyoruz’ diye haykırıyor. Türkiye geçmişte tüm dünyada gıpta edilen, iyi örnek olarak gösterilen bir ülke iken 20 yıl sonra getirdiğiniz noktada kötü örnekleme için kullanılıyor. Maalesef ülkemiz demokrasi endeksinde dünyada 103. sıraya geriledi. Özgürlükler endeksinde ise ‘özgür olmayan ülkeler’ sınıfına soktunuz. Ama yine de umut var. Sadece 47 gün sonra ülkemize yine baharlar gelecek. Yine hak ve özgürlüklerde adalette dünyada örnek gösterilen bir ülke olacağız.”