Burun Tıkanıklığının Ameliyat İle Tedavisinde Neler Yapılır?

Burun Tıkanıklığının Ameliyat İle Tedavisinde Neler Yapılır?
17 Mart 2022 22:13

Solunumun ilk başladığı yer alan burun, kaliteli bir nefes alışverişinin sağlanabilmesi açısından oldukça önemli bir organdır. Çeşitli sebeplerden ötürü tıkanan burunlar, kişilerin yeterli şekilde oksijen alamamasına ve sonuç olarak diğer rahatsızlıkların ortaya çıkmasına ve hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilmektedir.

 

 

Burun tıkanıklığının giderilmesi amacı ile sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri, burun tıkanıklığı giderici ameliyatlardır. Burun tıkanıklığı ameliyatı, burnun iç yüzeyine yapılan müdahaleler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyat türünde, burun içi mukozasına kesiler yapılır ve burun tıkanıklığına sebep olan burun duvarı eğriliğinin üzerinde yer alan mukoza dokusu kaldırılır. Ortaya çıkan burun iç yapılarında ki eğrilikler düzeltilir, kemik ve kıkırdaklar tekrar şekillendirilir.

Burnun iç yapısına yapılan müdahaleler sonucunda düzeltilen burun yapısı, kaldırılan mukozanın tekrar yerine konması ile sabitlenir ve burun tıkanıklığı ameliyatı sona ermiş olur. Ameliyat esnasında buruna yapılan müdahaleler, burnun iç kısmına yapıldığı için burnun dışardan görünümünde bir değişiklik olmaz.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun tıkanıklığının oluşmasına, birçok farklı faktör sebep olabilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konan veriler, burun tıkanıklığına en çok neden olan durumların şu şekilde belirlenmesini sağlamıştır:

  • Büyük burun etleri
  • Burun eğriliği
  • Alerjik burun içi iltihaplanma (rinit)
  • Sinüzit
  • Çeşitli viral enfeksiyonlar
  • Uyku apnesi
  • Burun içi tümör çeşitleri
  • Geniz egzamaları
  • Geniz eti büyümesi (sıklık ile bebeklerde ve çocuklarda)

Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sinüzit, burun tıkanıklığına sebep olan en önemli rahatsızlıklardan biridir. İleri derecede sinüzit tanısı konmuş kimselerin tedavisi, sinüzit ameliyatı ile devam etmektedir.

Sinüzit ameliyatı, burun içine yerleştirilen endoskopi yani kameralar aracılığı ile yapılmaktadır. Burun içinde yapılan bu ameliyat için burnun dış yapısına herhangi bir kesi yapılmaz. Burun içi sinüs kanalları genişletilir, varsa polipler ve diğer kistler temizlenir. Sinüzit ameliyatının doğru bir şekilde yapılması, hastalığın ilerlemesini engelleyebilmek açısından oldukça önemlidir. Aksi takdirde sinüzit, beyin ve göz gibi organlara da zarar verebilmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı ile Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Burun tıkanıklığının giderilmesi amacı ile başvurulan yöntemlerden biri, rinoplasti adı ile bilinen burun estetiği ameliyatlarıdır. Burun estetiği ameliyatı, burnun şeklini değiştirmek ile birlikte, kaliteli solunumun yapılmasını engelleyen burun içi sorunlarını da ortadan kaldırır. Kemik ve kıkırdak şekillendirmeleri yapılan bu ameliyat, buruna dışarıdan yapılan bir kesi yardımı ile sıklıkla açık teknik olarak gerçekleştirilir. Estetik sektörünün gelişmiş olması, kesi sonrası atılan dikişlerin dışarıdan fark edilmemesini sağlamaktadır.

Kaynak: https://www.gedizserin.com/deviasyon-ameliyati/