Bu seferki İmralı görüşmesi çok iddiasız oldu

Bu seferki İmralı görüşmesi çok iddiasız oldu
5 Nisan 2013 03:00

Yeni bir BDP Heyeti dün İmralı’ya gidip, Öcalan’la görüşmüş.

 


 


 


Safile USUL H&H YORUM


 


 


Fakat bu seferki görüşme çok patırtısız, gürültüsüz ve iddiasız oldu nedense, o kadar ki, nerdeyse hiç haberimiz olmayacaktı bu görüşmeden; basında o kadar silik yer aldı yani.
 



Görüşmeye dair yapılan bir açıklama da yok, sadece BDP’nin Öcalan’ın yaş günü mitinginde okunmak üzere aldığı bir mesaj var.


 


Bu mesajda Öcalan diyor ki…


 


“65 yaşıma girmekteyim. Ben üzerime düşeni yaptım. Eylem sırası halkımızın kendisindedir. Onlara olan büyük hürmetimi ve hizmetimi önemli ölçüde tamamladığımı düşünüyorum. Artık görev sizdedir”


 


Bu mesajdan, henüz tam olarak resmi görmek mümkün değilse de, Öcalan’ın Hükümet ile vardığı anlaşmayı Kandil’e kabul ettiremediği ve bu nedenle de yapabileceği pek birşeyin kalmadığı sonucu çıkıyor.



 
Resmin çok net olmadığı bir husus daha var…


 


İki gün önce New York Times kaynaklı bir makalede, Erdoğan’ın PKK ile müzakere sürecinin Suriyeli muhaliflere yaradığı, Suriye’deki PKK’lıların artık Suriyeli muhaliflerle birlikte Esad’a karşı savaştığı söyleniyordu.
 



Bu ifade, Suriye’de en çok ölümün (6 bin) geçtiğimiz mart ayında olduğu haberleri ile birleştiğinde Suriye’deki çatışma ivmesinin artma sebebinin, PKK’nın Suriyeli Esad karşıtlarına verdiği çatışma desteği olduğu düşünülmeli.



 
Burda henüz net görülmeyen husus ise, şu…


 


PKK’nın Suriye’de Esad karşıtı bir pozisyon alması muhakkak Hükümet’in Öcalan ile görüşmelerinin bir neticesi olmalı ancak Kandil bu anlaşmaya tam riayet etmiyorsa, Suriye’deki PKK-Suriyeli muhalifler ittifakı nasıl açıklanabilir?



 
Ki, PKK’ya yakın ANF sitesinde önceki gün şöyle bir haber vardı: (copy+paste yapıyorum)


 


“YPG savaşçıları, önceki gün Şexmeqsud Mahallesi’nin güneyinde bir misilleme eylemi gerçekleştirmişti. YPG Halep Bölge Komutanlığı, bir tankın hedef alındığı eylemde tank imha edilerek 11 Esad askerinin öldüğünü açıklamıştı. Komutanlık, “Halk Savunma Birlikleri, halkı korumayı kendisine esas alıyor. Şexmeqsud Mahallesi’nin güneyinde bir tank vurularak 11 asker öldürüldü” diyerek Halep’teki Kürtleri kalkan bir güç şeklinde savunmayı sürdüreceklerini belirtmişti. Mahalleye yönelik 29 Mart günü başlayan top saldırılarında 17 sivil hayatını kaybederken, 89 kişi de yaralandı. Saldırılar sonucu binlerce kişi de göç etmek zorunda kaldı.”
 



Bu haberden de görülüyor ki, mart ayındaki ölüm artışları PKK ile ilgili ve PKK Suriyeli muhaliflerin yanında savaşıyor şu anda.


 


Şimdilik bunları aktarmak istedim ama bu iş daha çok su kaldırır ve Ortadoğu’da daha çok el çok cebe girer.
 



Ama biz de artık bu işlerin oyuncağı haline geldik ve Hükümet’in nerde ne yaptığı konusunda çok kapalı bir kutu var ortada.


 


Yazarın Son Yazıları:
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz