Binlerce adaydan sadece 3’ü malını açıkladı

Binlerce adaydan sadece 3’ü malını açıkladı
6 Mayıs 2015 09:00

Milletvekili adaylarına ve tüm siyasi partilere çağrı: “Kendinizin ve birinci dereceden yakınlarınızın mal varlıklarını, şirket ortaklıklarını açıklayın. Seçim kampanyası bütçenizin kaynağını da açıklayın. 108 ülkede bu bilgiler halka açık.”

 

Uluslararası Şefaflık Derneği’nin, partilere ve milletvekilleri adaylarına, ‘mal varlıklarınızı ve seçim bütçenizin kaynağını açıklayın’ çağrısına, ilk yanıt, İstanbul 3. Bölge’den bağımsız aday mimar Berkan Çelik’ten (29) geldi. “Umudun Adayı” sloganıyla yola çıkan Çelik, seçim kampanyası için banka kredisi çekmiş. Çelik’i, CHP’nin Roman adayı Özcan Purçu ve AKP’nin Roman adayı Cemal Bekle, HDP’nin İstanbul adaylarından Deniz Zarakolu takip ediyor. Açık siyaset gönüllüleri ise hayal kırıklığı yaşıyor. “Eski eşim duyar, haciz gönderir” diyenler, “seçmen günde on kez arıyor, açıklarsam yirmi beş kez arar” ya da “arkadaşlarım töhmet altında kalır”, “parti disiplini” bahanesine sığınanlar dahil, akıl almaz yorumlarla karşılaşmışlar.

 

Afişler, bildiriler, kuşe kağıda basılı seçim beyannemeleri, bayraklar, dev posterler, televizyon reklamları, oy istemek üzere düzenlenen büyük organizasyonlar… Ortada ciddi miktarda bir paranın döndüğü herkesin malumu. Peki, siyasi partilerin ve adayların seçim kampanya bütçesi ve kaynağı ne? Bu sorun yanıtını bilmemize imkan yok. Türkiye’de bu bildirimi zorunlu kılan herhangi bir mevzuat bulunmuyor. İşte bu kampanya, seçmene hesap veren açık siyaset anlayışını geliştirmeyi, haksız zenginleşmelerle yolsuzluğun önüne geçmeyi amaçlıyor. “Açıkla” sloganıyla bir ay önce başlatıldı. 16 sivil toplum örgütünün olşturduğu Açık Koalisyon tarafından yürütülüyor. Çağrıya, CHP ve HDP yakın ilgi göstermiş. Görüşme talebini, liderlerden yalnızca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ kabul etmiş. Kılıçdaroğlu, daha sonra, kendi internet adresinden mal varlığını açıklamış. HDP’nin Van’daki 7 adayı bu çağrıya kulak vermiş. Kampanya, change.org’da imzaya açılmış durumda. Mal varlıklarını açıklamak isteyen adaylar www.aciksecin.com’dan bu formlara ulaşabilir.

 

İlişkiler ağını görmek…

 

Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, “Açık siyaset dediğimizde, genelde, son sıralardaki bir sorun olarak görüldü. Oysa, bir parti tüm adayları için açıklama kararı alsaydı, örnek olacaktı. 7 Haziran’a kadar, umutla bunu bekliyorum” diyor. Özarslan’a göre, yolsuzlukta, siyasetin en riskli alanlardan biri olmasının bir nedeni de finansmanının şeffaf olmaması. Bir adayın, seçilebilmek için, bir partiden bile daha çok para harcayabildiğine dikkat çekerek, şöyle devam ediyor: “Bu paranın kaynağı ne? Bağış mı, kendi paranız mı, kredi mi, borç mu aldınız? Bunu sormamızın nedeni arkadaki ilişkiler ağını açığa çıkarmak. Mal varlıkları açıklanmalı ve her yıl denetimden geçmeli. Bir vekil birden bire zenginleştiğinde, bunu asla bilemeyiz. Ancak haklarında bir dava açılırsa ortaya çıkıyor.”

 

Kaynak: Hilal Köse / Cumhuriyet