BDDK’da ‘ballı’ ödemeler

BDDK’da ‘ballı’ ödemeler
12 Nisan 2015 11:43

Sayıştay denetçileri yaptıkları incelemeler sonucunda, görevi tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak olan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (BDDK) üst düzey yöneticilerine Tevfik Bilgin’in başkanlık yaptığı 2011 yılı ve öncesinde 461 bin liralık fazla ödeme yapıldığını belirledi.

 

 

BDDK Başkan Yardımcıları, Daire Başkanları ve Başkanlık Müşavirlerine yapılan aylık ücret ödemelerinde, kadro karşılığı sözleşmeli personel için öngörülen aylık ücret üst sınırının aşıldığı belirlendi. Denetçiler tarafından fazla ödenen 325 bin 203 TL’nin tazmini istendi.

 

 

Ayrıca BDDK Başkan ve üyeleri ile müdür ve vekil müdürlere mevzuata aykırı olarak ‘Konut Tahsis Katkısı’ adı altında 135 bin lira kira yardımı yapıldığı da anlaşıldı. Denetçilerin usulsüz harcama tespitleri arasında yurt dışına yüksek lisans eğitimi için gönderilen personelin kendilerine verilen ek ödenekten karşılamaları gereken eğitim-öğretim giderlerinin üniversite faturalarına yansıtılarak kurum tarafından ödenmesi nedeniyle oluşan bin 428 TL’lik ödeme de yer aldı.

 

 

‘OYALAMA TAKTİĞİDİR’

 
Sayıştay denetçilerinin usulsüz ödemelerin ilgililerinden tazmin edilmesine ilişkin görüşü Sayıştay Temyiz Kurulu’na taşındı. Temyiz Kurulu, bin 248 TL‘lik yurt dışı harcamalarının tazmin hükmünü onaylarken diğer tutarlara itiraz başvurularındaki iddiaların değerlendirilmesi için verilen tazmin hükmünü bozdu.

 

 

Bu tür bozmaların çok rastlanır bir durum olmadığını ifade eden bir Yargıtay uzmanı, ‘’Bu şekil eksikliğinden kaynaklanan bir gönderme değilse amaç aklamadır, kamu zararını ilgililerinden tahsil etmemek için oyalama taktiğidir’’ yorumunu yaptı.

 

 

KESİN KARAR MAKAMI

 
Sayıştay dairelerince verilen ilamların son hüküm makamı olan Temyiz Kurulu’nun verdiği kararlar kesin karar hükmü taşıyor. İlamlar, kanuna aykırılık, yetkiyi aşmak, yargılama usullerine uymamak gerekçeleriyle temyiz edilebiliyor. Temyiz Kurulu temyiz olunan hükmü olduğu gibi veya düzelterek tasdik eder, kaldırır ya da bozar. Bozma halinde evrak yeniden karara bağlanmak üzere o kararı veren daireye gönderiliyor.

 

 

Daire ilk kararında diretir ve bu diretme üzerine temyiz olunarak tekrar Temyiz Kurulunca bozma kararı verilirse daire bu karara uymak zorunda kalıyor.

 

 

Kaynak: Birgün / Nurcan Gökdemir