Bakan'dan kayıtdışı itirafı

Bakan'dan kayıtdışı itirafı
3 Ekim 2012 08:53

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dolaylı vergilerdeki her yükselişin kayıtdışı ekonomide katmerli artışa neden olduğunu söyledi.
Yazıcı son özel tüketim vergisi (ÖTV) zammıyla birlikte gündemde olan dolaylı vergilere ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin (TÜGİAD) düzenlediği ‘Kayıtdışı Ekonominin Etkileri’ sempozyumuna katılan Yazıcı, “Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerine oranındaki 1 birimlik artış, kayıtdışı ekonomide 2.41 birimlik artışa yol açmakta. Ortaya çıkan sarmalda dolaylı vergilerdeki artış ve kayıtdışılık birbirini körüklemekte. Toplumda toplanan vergilerin kötü harcandığına ilişkin genel bir kanı oluşmuşsa, mükellefin vergiye karşı direnci artmakta” dedi.
 
ESPRİLİ UYARI

 
Kayıtdışı ekonominin kayıtdışı istihdam ile de yakın ilişkisi olduğunu belirten Yazıcı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2012 verilerine göre, Türkiye’de kayıtdışı istihdam oranının yüzde 40 olduğunu söyledi. Kayıtdışı istihdamda, yüzde 84 ile tarım ve yüzde 50 ile inşaatın ilk sıralarda yer aldığını belirten Yazıcı, “İşsizlik oranındaki 1 birim artış, kayıtdışı ekonomide 1.7 birim artışa neden olmakta” dedi.
 
Yazıcı, yeni düzenlemeyle akaryakıt kaçakçılığında Türkiye’de mobil takip ve müdahale yapmak gerektiğini belirterek, “Görevle ilgili mücadeleci kuruluşların temsilcilerinden birimler oluşturuluyor. 10-15 güne bu birimler devreye girecek. Kaçakçıları uyarıyorum. Kaçsınlar diye değil… Kayıt dışı faaliyetle hiç bir yere varamayacaklarını inşallah hep birlikte göstereceğiz” dedi.
 
DOLAYLI VERGİ NEDİR?

 
Dolaylı vergi, katma değer vergisi (KDV), özel tüketim vergisi (ÖTV), damga vergisi ve damga vergisi gibi vergileri kapsıyor. Dolaylı vergi kişinin gelirine ve servetine bakılmadan, mal ya da hizmet alırken tahsil ediliyor.
 
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, emlak vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi ise dolaysız vergiler. Bu yılın ilk 8 ayında 182.1 milyar TL’ye ulaşan vergi gelirlerinin yüzde 65’ini dolaylı vergiler oluşturdu. Gelir ve kazanç üzerinden alınan dolaysız vergilerin payı ise yüzde 35’te kaldı.