Ali İsmail’in davası Kasım’da

Ali İsmail’in davası Kasım’da
25 Eylül 2013 15:06

Eskişehir’de 2 Haziran’da Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite öğrencisi, 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz ile ilgili açılan davanın ilk duruşması 20 Kasım 2013 tarihinde Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

 

 

Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgiyi açılan soruşturmada 1’i polis memuru 5 tutuklu, 3’ü tutuksuz polis memuru olmak üzere toplam 8 sanık hakkında düzenlenen iddianame Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve sanıklar hakkında dava açılmıştı. Bu davanın ilk duruşması 20 Kasım 2013 tarihinde saat 09.00’da Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak.

 

DİĞER 7 SANIKTA ASLİ FAİLDİR

 

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Heval Yıldız Karasu komisyon üyeleriyle birlikte düzenlediği toplantıda, tutuklu polis memuru dışında diğer 7 sanığın da asli fail olduğunu bu nedenle onların da ‘iştirak halinde, canavarca hisle, tasarlayarak, eziyet çektirirek kasten adam öldürme’ ve ‘Nitelikli kasten Adam Öldürme’ suçlarından yargılanmaları gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

 

“Olay yerinde yapılan yoğun araştırmalar sonucu 3 ayrı işyerinin kamera kaydına ilişkin hard disklere savcılıkça el konulmuş, aşamalarda görüntülerin açılmadığına dair yapılan bilirkişi incelemelerine nazaran Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı tarafından yapılan incileme sonucu görüntüler açılarak, savcılıkça failler tespit edilmiştir. Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne ilişkin savcılıkça yapılan araştırma sonucu tutuklu polis memuru hakkında ‘Kasten Adam Öldürme’ suçundan ömür boyu hapis istemiyle, diğer 7 sanık hakkında ‘Kasten Adam Öldürmeye Yardım Etme’ suçundan 10- 15 yıl hapis istemiyle dava açılmıştır. Ancak, yapılan soruşturmada, tüm dosya kapsamı ve toplanan deliller dikkate alındığında tüm faillerin eylemlerinin ‘Asli Fail’ olarak ‘İştirak halinde, canavarca hisle, tasarlayarak, eziyet çektirirek kasten adam öldürme ve hatta sanık konumundaki polis memurlarının eylemlerinin yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle ‘Nitelikli Kasten Adam Öldürme’ kapsamında değerlendirileceği beklentisindeydik. Hepimizin bildiği gibi iddianamedeki sevk maddeleri yargı sürecini noktalayan husus değildir. Hukuk sistemimizde yargılama mercii iddianamedeki fiilin hukuki nitelendirilmesiyle bağlı olmayıp, bazı hususlar yargılama aşamasında ayrıca değerlendirilebilir.”

 

TÜBİTAK’TAN RAPOR GELMEDEN İDDİANAME HAZIRLANDI

 

TÜBİTAK’tan beklenen raporun çok önemli olduğunu, bu rapor sayesinde Ali İsmail Korkmaz’ı döven üçüncü bir grubun da tespit edileceğini söyleyen Heval Yıldız Karasu, şöyle konuştu:

 

“Mahkemece kabul edilen iddianamede bazı hayati hususlar eksik kalmıştır. Öyle ki; olay gecesi sokağa bir grup halinde ellerinde sopalarla giren polis memurlarına, eylemcilere bu şekilde müdahale etme emrini kimlerin verdiği ve bu emrin kapsamının ne olduğu araştırılmamıştır. Beşik Otel’e ait kayıp 74 saniye ve 20 dakika 33 saniyelik görüntülerle ilgili olarak TÜBİTAK’tan gelecek rapor beklenmeden iddianame hazırlanmıştır. O görüntülerin açılmasının beklenmesi lazımdı. Çünkü Ali İsmail Korkmaz sokağa girdikten sonra 3 ayrı noktada dövülüyor. Jandarmanın raporunda zaten dövülen kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğu belirtiliyor. Son olarak döven üçüncü grubun kim veya kimler olduğu ortaya çıkacak. Ayrıca Serkan Kavak ve yanında olduğu kişilerle ilgili kovuşturma yapılmaması kararı geldi. Bununla ilgili de itirazda bulunacağız. Eksik soruşturma yürütüldüğü düşüncesindeyiz.”

 

Davanın güvenlik nedeniyle başka bir ile gönderileceği iddialarına da değinen Karasu, Ali İsmail Korkmaz davasının başka bir ile alınmasına dair kendilerine herhangi bid duyum gelmediğini anlatırken, şöyle dedi:

 

“Ama ne olacağını bilmiyoruz. Böyle tartışmaların olmasını biz garipsiyoruz. Çünkü Eskişehir başka illerden davaların geldiği ve güvenlikli bir kent olarak bilinir. Uğur Kaymaz, Şerzan Kurt davaları Eskişehir’de görüldü. Bu nedenle Eskişehir’de bir güvenlik sorunu olduğunu düşünmüyoruz. Ali İsmail bu olaydan sonra tüm Türkiye’nin çocuğu oldu, sevenleri tüm Türkiye’de. dolayısıyla hangi ile götürürseniz götürün Ali İsmail’i sevenler orada, o davayı takip edecektir.”

 

 

cb780c0475fcd085f90956b3d85b74da