ABD Kongresi “Hayır” demeye doğru gidiyor

ABD Kongresi “Hayır” demeye doğru gidiyor
6 Eylül 2013 17:30

Dün, Suriye sınırımıza doğru yöneltilen savaş tanklarının fotoğraflarını görünce, her ne kadar savaş çıkmayacağı kanaatini taşısam da, asabım bozuldu.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Koskoca Türkiye’nin temellerini kuran TSK’nın bu Hükümetin elinde hırs ve savaş oyuncağı olduğunu görmek de zaten çok berbat birşey.

 

Şu an Türkiye olarak tek şansımız dış dengelere bağlı olarak savaş çıkamaması.

 

O nedenle de, dün o asabımı bozan fotoğrafları gördükten sonra, vereceği oylarla savaş çıkmamasına katkıda bulunabilecek ABD Kongresi’nin ne yönde bir karar verececeğine dair somut ön işaretler aradım.

 

Ve, ThinkProgress isimli, baş editörü, Hillary Clinton’un seçim kampanyasında araştırma direktörlüğü yapmış olan Judd Legum olan kuruluşun internet sitesinde yayınlanan Kongre oy eğilimi araştırmasını buldum.

 

Şunu da hemen söyleyeyim…

 

Tüm dünyaya dair internet site bilgisi veren Alexa’nın sayılarına göre, ThinkProgress dünyanın en çok trafik alan sitelerinden ve milyonluk bir trafiği var.

 

Savaş karşıtı olduklarını da belirteyim, ki, ABD’deki, “Beyaz Cumhuriyetçi ve savaşa meyilli olagelen” portresine karşın, biraz böyle Bill Clinton tipi ABD’li bunlar. Siyasi ve akademik nitelikleri de iyi ve gerçekçi olmayan sayı verecek tipte insanlara benzemiyorlar.

 

Zaten künyelerinden de görülüyor çok nitelikli kadrolarının olduğu. (ThinkProgress diye girilerek Google’dan görülebilir)

 

İdam cezasına da karşı olan bu ThinkProgress’in (ABD içinde, idam cezası karşıtı olanlar zaten aynı zamanda savaş ve ABD’nin savaşa meyilli eski Cumhuriyetçi geleneğine de karşı olanlardır ve AB çizgisine yakındırlar) dün yayınladığı araştırma sonuçlarına göre Kongre’den, Suriye’ye müdahaleye hayır çıkar.

 

Zaten geçen günkü bir yazımda Kongre’den hayır çıkacağı kanaatimi ifade etmiştim çünkü Kongre bir müdahaleye karşı büyük bir cephenin varlığını görmeyecek kadar aptal ve edilgen olamaz şu anda ve işte, ThinkProgress’in araştırması da bunu gösteriyor.

 

Şöyle ki…

 

Geçtiğimiz hafta Kongre üyelerinin…

 

16’sı müdahaleye, “evet”, 16’sı zayıf bir “evet”, 19’u, “hayır”, 35’i zayıf bir, “hayır” derken ve 113’ü kararsız iken…

 

Bu hafta, 9’u, “evet”, 2’si zayıf bir, “evet”, 63’ü, “hayır”, 95’i zayıf bir, “hayır” demiş ve kararsız sayısı 65’e inmiş.

 

Yani…

 

ABD Kongre üyelerinin geçen haftadan beri eğilimleri kuvvetli bir ivme ile, “hayır”a dönmüş.

 

Ki, bu araştırma G 20 zirvesinin hemen öncesinde yapılmış ve…

 

G 20’deki müdahaleye hayır havasının etkileri henüz bu sonuçlara yansımış değil.

 

G 20’deki müdahale karşıtı havanın ABD Kongresini daha da etkilemesi beklenmeli.

 

Rusya da devamlı olarak ABD Kongrelerine doğrudan olmasa bile dolaylı yollardan etki edecek biçimde evidens (kayıt, belge) sunuyor.

 

Ve, hezeyan içine savaş isteyen bir-iki taraf dışında herkeste Suriye’de Esad rejimin kimyasal kullandığına dair kanıt olmadığı kanısı hakim.

 

Bu arada Merkel de G20’de müdahaleye karşı açık bir tavrı belli etti ve AB ülkelerindeki genel ve ağırlıklı eğilim de bu yönde.

 

Dolayısyla Kongre’den de, “hayır” çıkması en güçlü ihtimal.

 

BEYNİNİZ Mİ SÜNGERLEŞTİ?

 

Bu bizim basında, “Suriye’ye karşı şöyle savaşırız, böyle savaşırız” diyenler ve müdahale olacak haberlerini yayanlar, siz, Allah aşkına müdahale olursa ne olacağını bilerek mi böyle yazıp çiziyorsunuz veya savaşı bilgisayar oyunu gibi birşey mi sanıyorsunuz?

 

Veya, yalakalık yapma arzusu beyninizi mi süngerleştirdi?

 

Bir Erdoğan’ın elinde bu kadar oyuncak olacak kadar mı yitirdiniz basiretiniz ve izanınızı?

 

O müdahale olursa, o müdahaleden Türkiye’nin payına düşeceklerden haberiniz var mı?

 

Sizin ananız babanız, çoluk çocuğunuz yok mu veya 90 yıllık savaşsız Türkiye Cumhuriyeti’nde rahat çok mu battı?

 

Üstelik bizim olmayan ve bizimle alakalı olmayan bir savaş için, tankların sınırımıza yığılması size çiçek açacak bir baharı mı müjdeliyor yoksa bizim tarafa yağacak olanlar konusunda beyniniz size birşey söylemiyor mu?

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz